Kezdőlap Baba és gyerekBabaszoba és ajándékok Babakelengye tudatosan: Kapszula gardrób újszülöttnek 1 éves korig

Babakelengye tudatosan: Kapszula gardrób újszülöttnek 1 éves korig

Írta: Dia

Baba kapszulagardróbBaba kapszulagardrób újszülött kortól 1 éves korig

Amikor gyermekem érkezésére készültem, már nagyon foglalkoztatott a gondolat, hogy nem szeretnék feleslegesen vásárolni. Persze a reklámokból rád ömlő cukiságcunamival ezt nehéz megállni, másrészt nagyon kevés  kifejezetten baba kapszulagardróbról szóló cikkekt találni a neten.  Ezért aztán két gyereken túl összeállítottam egy baba kapszulagardrób listát, hogy cuki, de gazdaságos kelengyét tudj összeállítani.

Alapszabályok a babakelengye (baba kapszulagardrób) összeállílásánál

Pár alapvetés amivel éltem:

 • hetente legalább egyszer mosok, így még ha meg is csúsznék legfeljebb 10 napnyi tiszta ruhára van szükség
 • az évszakok szerint a kapszulagardrób darabjai módosulhatnak
 • bár rengeteg felnőttes jellegű ruhát lehet kapni, valljuk be egy kantáros nadrág, vagy úgy általában nadrág alapvetően csak kényelmetlen akadály a napi 8-10 pelenkacserénél, ezért alapvetően kényelmes darabokat tartalmaz a javaslatom (a kigombolható rugdalozók az abszolút kedvenceim egyéves kor alatt)
 • bár nagy híve vagyok az újrahasznosításnak, kitérek majd arra is, mit ajánlok használtan és mit újonnan beszerezni. (de az újonnan beszerzett daraboknál pedig érdemes minél természetesebb darabokat pl. biopamut gyerekruhákat választani).  A jó állapotú darabokkal semmi gond, de biztos minden anya úgy érzik, hogy az ő kisbabája is megérdemli az új darabokat (ami tökéletesen érthető). Ráadásul a napi használatú darabok tekintetében igenis elnyűhetőek ezek a ruhadarabok
 • ha nem szeretnél hatalmas kupit, rengeteg holmit felhalmozni, akkor érdemes rokonoknak és barátoknak valami világos célkitűzést tenni, hogy mit hozzanak ajándékba (ne, ne játékot, mert hidd el abból is lehet túl sok). Nálunk a család távol él, ezért a vegyünk valamit a babának felkiáltással kapott pénzt félretettük egy megtakarítási számlára (ha épp szükség volt valamire akkor is minimum 50%-át). Ha ajándékot hoznak, akkor ahelyett hogy 10-en hoznak valami újszülött ruhát, inkább adj egy ajándéklistát milyen játékokra lesz pl. szükségetek: könyvek, zeneeszközök, fajátékok.

Újszülött babakelengye, kapszulagardrób

Kezdjük elsőként a méretezéssel. A legnagyobb lutri, hogy mekkora lesz a baba, bármit mondanak, becsülnek ultrahangon, meglehetősen nagy eltérések lehetnek. A probléma itt abban áll, hogy ha rögtön az 56-os mérettel kezdesz, akkor lehet túl nagy lesz, ellenben ha túl sok 52-es darabot szerzel be, az meg felesleges. (én mindig azt vallom, ha tényleg aprócska a baba még mindig elküldheted apát vásárolni).

0-3 hónapos baba kapszulagardrób

Napközben jellemzően rugdalozó vagy body zárt lábfejű, rugalmas derekú nadrággal, éjszakára rugdalozó. Nyáron ebből mehetünk lefelé vékonyabb anyagú rugdalozó irányába, nagyon-nagy melegben rövidujjú body, nadrág nélkül/zoknival. Télen pedig egy extra réteg pulóver. Kinti sétához, ősztől tavaszig mindenképp egy meleg kezeslábas (esetleg extra vastag téli verzióval) – bár manapság már ritkák az igazán hideg telek). Van aki napirendet követ már ilyenkor, részemről ezt 3 hónapos kor alatt feleslegesnek tartom, elég a baba igényeit követni, így a ruhák esetében naponta kétszeri cserére törekszem, de figyelembe véve hogy büfi és a pelenka eresztése miatti is cserélek, nem feltétlenül ragaszkodom pl. Az esti tiszta ruhához. (hisz a kisbaba amúgy is egész nap egy tiszta ágyban/mózeskosárban/anya kezében pihen)

Babaváró babakelengye csomag: bio-natúr kezdőcsomag újszülöttöknek

Babakelengye lista kapszulagardrób szemlélettel:

 • 3 kis sapka
 • 5 pár kis zokni (nem kellene ennyi, de olyan picik, hogy mindig eltűnik 1-2)
 • 2 kisméretű, 52-es rugdalozó (ha tényleg pici a csöpp, akkor vásárolhatsz még) – akár másodkézből
 • 1 kisméretű 52-es rugdalozó (újonnan vásárolt – ez az amiben hazaviszed, amiben megmutatod a családnak)
 • 2 db csini akár kézzel készített/újonnan vásárolt kis kardigán (kb. 56-os méret) – ez mehet minden rugdalozó/body fölé és akár több napig hordhatja a baba (kisebb eséllyel lesz kakis/pisis)
 • 5 db 56-os méretű rugdalozó (zárt lábfejű, kézen ráhuzható véggel) – válassz neutrális színeket, passzoljanak a kis kardigánokhoz színben, simán jöhet másodkézből
 • 5 db 56-os méretű hosszujjú body (neutrális színek, passzoljanak a kis kardigánokhoz színben), simán jöhet másodkézből (áprilistól júliusig születő babák esetében inkább rövidujjú legyen)
 • 3 db 56-os méretű zárt lábfejű, gumírozott derekú kis nadrág (ha a body-k neutrálisak, ezeket érdemesebb mintásnak/bátrabb színárnyalatúnak választani
 • 1 db kinti kezeslábas rugdalozó – kihagyható ha május-június-júliusban születik a babád) , minden más hónap esetén mivel itt még nem olyan jó a hőszabályozásuk, simán szükség lehet rá. Ellenben túl sokáig nem fogod használni, ha teheted szerezd be másodkézből.
 • Lányoknak extrában 1-2 kicsi ruha.
 • 1 db kézzel kötött/extra kis sapka kintre (ősztől-tavaszig születő babák esetében)

1 db szép takaró – ez az ami szinte minden fényképen szerepelni fog, úgyhogy érdemes a ruhaszínekhez passzoló, minőségi, nem túl éles mintájú, nem túl éles/elütő színű darabot választani. Akár lehet saját kötésű/horgolású.

Egyéb extrák:

2 db babatörülköző a fürdetéshez (1 használatban, 1 a mosásban)-simán jöhet másodkézből
10-15 textilpelenka (napi több is elhasználódik, ha pl. Hajlamos a bukásra stb) – simán jöhet másodkézből
2-3 db egyéb, kevésbé menő babatakaró (simán jöhet másodkézből) – ez az amit beraksz a babakocsi aljára stb.

Ágynemű:

-3-4 db lepedő (simán jöhet másodkézből, hiszen amúgy is magas hőfokon mosod)
-hálózsák 0-3 hós méret, így jó darabon elég lesz. Vastagságban alkalmazkodj az évszakhoz illetve otthonod megszokott hőmérsékletéhez. (kisbabáknak alváshoz nem ajánlják a takarót, nehogy az arcára rántsa, így a legjobb a hálózsák) – simán jöhet másodkézből
(Nem említettem rácsvédőt, párnát, babafészket, stb – nem véletlenül – a rácsvédő és a párna kerülendő, hiszen a baba belegabalyodhat, arcára ránthatja,sőt a babafészket sem ajánlja az egyik legelismertebb civil szervezet a Lullaby Trust, mivel korlátozza a levegő áramlását pont a baba arca előtt (pl. Ha elfordítja a fejét).

Kozmetikum baba kezdőcsomagról szóló cikkünket itt tudod elolvasni.

Mint láthatod a lista így is elég hosszú, pedig ezen holmik zömét a baba 3 hónapos korára már nem fogod használni. Ha kiszámoljátok a méretvariációkat nem számolva, 10 teljes öltözéke van a babának, kb. 4-5 naponta szükséges mosni egy adagot. (szerencsére van szárítóm, így beteszem a gépbe és pár óra elmúltával szárazon veszem ki őket).

Ahogy növekszik a baba – kapszulagardrób babakelengye

Nehéz kiszámolni hogy a baba melyik növekedési fázist mikor éri el, de a percentilis görbe alapján 1-2 hónapos korára márt kb látható milyen ütemben fog pl. Hosszra növekedni. Ez alapján érdemes egy listát készíteni:
62 centis lesz szeptemberben
68 centis lesz novemberben
74 centis lesz februárban

Az én trükköm az volt, hogy a fentiek alapján jó előre vásároltam mint másodkézből, mind kiárusításokon. A fenti listát figyelembe véve kb. Tudtam, hogy 74-centis méretben kellenek először rövidujjúak, és a következő méretnél lesz pl. Szükségem rövidnadrágokra.

Baba dapszulagardrób méretenként 62-es, 68-as, 74-es méretekre

 • 1 sapka (télen téli köttöt nyáron a nap ellen védő – ebből se kell méretenként újabb darab)
 • 5 pár zokni (a zoknik elég rugalmasak, ebből nem kell méretenként új szett, ellenben hajlamosak elveszni)
 • 5 pár harisnya (főleg a téli időszakra – el fog jönni az idő amikor a zoknit leveszi, így a harisnya fogja egyedül garantálni, hogy melegen tartod a lábát – előnye, hogy kombinálhatod a nyárról esetleg megmaradt rövidnadrággal, lányoknál szoknyával)
 • 7 rugdalozó (nyáron 2 hosszúujjú, zárt lábú, a maradék rövidujjú, rövidnadrágos)
 • 5 body (nyáron rövidujjúak, 2 trikó)
 • 2-3 db szuper póló (ez az amit családi alkalmakkor stb adok rá)
 • 5 nadrág (a 62 centinél még zárt lábfejű, utána elkezdi felfedezni a lábát, mászna, vagy próbálná, akkor már sima nadrágot érdemes használni) – nyáron 3 hosszú/2 rövidnadrág
 • (lányok esetében ez felcseréhető szoknya/harisnya kombóra)
 • 1 úszónadrág/úszódressz (ha jártok babaúszásra pl – ebből se kell méretenként egy darab, legalább fél-háromnegyed évig jó lehet egy)
 • 2 jó minőségű, akár kézzel készített kardigán (télen melegebb anyagú, nyáron pamut)
 • 1 db kinti kezeslábas ősztől tavaszig, télen bélelt. Kb. 68-74 centis mérettől (6-9 hónapos kortól) lehet arra számítani, hogy mászni kezd, akkor már feltétlenül vízálló legyen. Csak azért mert ősz-tél van, igenis engedjük a szabadban kúszni/mászni.
 • Lányok esetében 1-2 csinos ruha.

Egyebek:

-valamikor ekkor tájt szükséged lehet egy újabb hálózsákra (az én gyerekeim utálták, szóval ez időtájt vettem meg az utolsót, amit aztán nem használtak, de soha nem tudhatod).

Babaváró babakelengye csomag: bio-natúr kezdőcsomag újszülöttöknek

Baba Kapszulagardrób 80-as méretre és afelett

A 80-as méret már lehet 1 éves, már lehet hogy jár, ezért ez a kapszulagardrób a már járó babákat is figyelembe veszi. Ha még nem jött el nálatok ez a pillanat mindig visszatérhetsz az előző listához.

Cipő – na ez az amiből nem javaslom, hogy előre vásárolj, mert abszolút kiszámíthatatlan, hogy mikor vált méretet és éppen milyen szezon lesz. Ellenben, amit javaslok: 1 évszakban 1 pár cipő és egy pár gumicsizma legyen a cél. Nyáron így van egy szandálja, a tavaszról megmaradt cipője és egy gumicsizma azaz pl. Belegyalogolt valami koszosba esetén is van még két másik pár amit ráadhatsz. A gyerekcipők drágák, gyorsan kinövik, így legyen egy, de azt akkor használjuk lehetőleg minden nap elvet vallom. Ősszel van egy edzőcipője és egy téli cipője valamint gumicsizma szóval ismét van tartalék ha szükséges.

Baba kapszulagardrób ha már jár a baba

 • 1 sapka (télen téli köttöt nyáron a nap ellen védő – ebből se kell méretenként újabb darab)
 • 5 pár zokni (a zoknik elég rugalmasak, ebből nem kell méretenként új szett, ellenben hajlamosak elveszni)
 • 5 pár harisnya (igen, a fiúknak is) – ezt garantáltan nem veszik le (mint a zoknit) és így a földön játszás/játszóterezés esetén is dupla réteg (harisnya/nadrág) van rajtuk
 • 3 pár rugdalozó alváshoz (ha még elviseli magán, ha nem pizsama/hálózsák)
 • 10db body/póló preferenciáid szerint, évszaknak megfelelő arányban a hosszú és rövidujjúak
 • 5-7 nadrág/szoknya (évszaknak megfelelő arányban rövidnadrágok)
 • 1 úszónadrág/úszódressz (ha jártok babaúszásra pl – ebből se kell méretenként egy darab, legalább fél-háromnegyed évig jó lehet egy)
 • 3 jó minőségű, akár kézzel készített pulóver/kardigán. Ez az ami több napig rajtuk van, soha nincs rajtuk, ha esznek, sároznak, festenek stb. Azért ezekbe invesztálok, mert így mindig jól tudnak kinézni, akkor is, ha az alatt lévő bodyt/pólót épp összekenték. Ráadásul minden igyekezetem ellenére egyes kajafoltok az istennek nem jönnek ki teljesen, ezzel a trükkel azonban még hordhatóak maradnak mint alálöltözet a bodyk)
 • 1 db évszaknak megfelelő kabát (esőkabát vagy meleg bélelt), lehetőleg feltűnő színű, hogy sötét utcán, télen is világítsanak mint a fáklya a lámpafényben.
 • 1 db vízálló nadrág/amit akár ráhúzhatsz a sima nadrágjára ha esős/havas időben játszótereztek, alternatívaként vízálló vékony kezeslábas, ami alá az évszaknak megfelelő rétegezéssel öltöztetheted a dedet.
 • Lányok esetében 1-2 csinos ruha.

Babaruha rendszerezés és tárolás

A fenti lista nekem bevált, nem mondom, hogy nem estem néha túlzásba, mert néha nehéz volt fejben számon tartani mink van és mink nincsen, de az elmúlt 2 évben folyamatosan elmondhatom, hogy a gyerek aktuális öltözéke elfért kb. 2 IKEA HEMNES fiókban (igazából 1 lenne az ideális és ha csak tényleg a rendszeresen használt darabokat tartanám ott, működne is). Az alábbi fotót egyébként egy 3éves napi szinte has znált gardrób fiókjáról készítettem. Remélem téged is inspiráltalak, hogy ne ússzon babaruhában a szoba, hosszú távon is a célom, hogy a 2 fiú összes holmijának (és ebben az ágynemű is benne van) elegendő legyen egy 3 fiókos IKEA HEMNES.

Baba kapszula gardrób a gyakorlatban

Fontos elem még a rendszerezés, hogy tényleg kapszulagardróbod legyen: a jövőbeni méreteket és a kinőtt, kisebb gyereknek szánt méreteket is felcímkézett vákumozott zacskókban tartom, így ha éppen mindent kinőttek, tudom, hova nyúljak.

Babakelengye beszerzési források

Beszerzési források hazai, felelős gyártók vagy organikus alapanyagok:

Varianno – Kézzel készített babaruha

Mininatura.com – Biopamut gyerekruha

Beszerzési források:
-családtól kapott kinőtt babaruhák
-babaruha cserelehetőségek (a viszel egyet és kivehetsz egyet típusú cserelehetőségek szuperek)
-Facebook csoportok
-helyi baba-mama klubok
(Bár a nagy csomag adott méretű ruha eléggé lutri tud lenni, ugyanakkor ha kb 70%-ban jónak tűnik, akkor nagyon jó áron a tiéd lehet – a trükk, hogy a neked nem tetsző ruhákat ne tartogasd: azonnal add tovább!)

Ha tetszett a cikk, akkor olvasd el másik cikkünket a Baba kozmetikai kezdőcsomagról is! Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy lájkold a Facebook oldalunkat! Ha érdekel mások véleménye is, akkor csatlakozz a VIP Facebook csoportunkhoz, ahol szakértői tanácsokat kaphatsz!

0 hozzászólás
0

Ezek is érdekelhetnek

Leave a Comment