Kezdőlap Baba és gyerekBaba és újszülött Az újszülött és baba fürdetése hónapról hónapra természetesen

Az újszülött és baba fürdetése hónapról hónapra természetesen

Írta: Dia

A baba és az újszülött fürdetéseKisfiam érkezése nagyon is kalandos volt, de így utólag visszanézve a terhességem utolsó hónapját, egy kissé magamba fordulva töltöttem el, így túl sok energiám nem maradt arra, hogy mi lesz akkor, ha megszületik. A baba fürdetés és babaápolás tekintetében is úgy gondoltam, majd az internet segít. Sokan gondolják így, az egyik leggyakoribb keresőszó a baba fürdetése, hogy hány fokos vízben fürdessék a babát vagy hogy evés előtt vagy után tegyék-e. (A válasz egyébként 38 fokos vízben és igazából mindegy, ha nagyon éhes etesd meg előtte, ha nem akkor inkább fürdés után, hiszen remélhetőleg belealszik az evésbe).

Természetesen a szükséges dolgokat beszereztük, így volt kádunk állvánnyal, vízhőmérőnk, kádba helyezhető ülőbetét, kisfésünk, hajkefénk, törülközőnk (több is), fürdetőnk és olajunk. Keveset tudtam a praktikus mikéntekről a fürdetés terén, hogy pontosan milyen kihívások állnak előttem (körömvágás, te drága), illetve hogy miként fejlődik pontosan az újszülöttek bőre. Natúranyuként természetesen fel voltam vértezve egy kis tudással a babafürdetőkről  így megvoltak a saját elképzeléseim, eszem ágában sem volt például a gyógyszertári fürdetőt használni. Immáron tapasztalt natúranyuként szeretnélek téged is arra ösztönözni: használj kevesebb vegyi anyagot, kevesebb kozmetikumot, babád bőre meghálálja. Olvasd el útmutatómat újszülött kortól egy éves korig!

Mit szerezz be a babának a fürdetéshez?

  • Kád (vagy babafürdető vödör)
  • Kádba kiegészítő ültető – ha pl. egyedül is fürdeted a babát, ez rendkívül hasznos találmány, megmenthet attól hogy stresszforrás legyen a fürdetés
  • Állvány – megint csak, főleg az első időkben amikor a babát folyamatosan tartanod kell, az állvány lehetővé teszi, hogy ezt ne lehajolva tedd. Ami miatt kevésbé praktikus, hogy utána a vizet kifolyatni belőle nem tudod, ehhez vagy át kell emelned a kádhoz vagy a zuhanyzóban kell csinálnod mindent. Ezért nálam 3 hónap múlva az állványt felváltotta az a megoldás, hogy a kiskád keresztbe van helyezve a kádra (pont belefér a résbe), így kb. kádmagasságban van a kiskád, a zuhanyfej beállítva, így csak a csapot kell elmozdítanom, hogy feltöltődjön a kád, és csak a dugót kell kihúznom, hogy a nagykádba kifolyjon a víz.
  • Törölköző: 2 db elegendő (hacsak nem tervezel pl. babaúszást is) – azért 2, hogy mindig legyen egy tiszta, amikor a másik a mosásban van. Hidd el ennél többre nem lesz szükséged, 1 éves korára meg úgyis nagyobb törülközőre lesz szükséged hogy igazán beburkolhasd.
  • Babafürdető: A kiválasztás szempontjairól majd később, de itt egy részletes cikkünk a témában.
  • Kókuszolaj vagy barackolaj (ha lehet, akkor kerüld a kőolajos babaolajokat)
    Hőmérő: nekünk egy cuki viziló van rajta, praktikus, mert villog ha túl meleg a víz, így először engedek forró vizet (addig pont levetkőztettem a fiamat), majd már a fiammal a kezemben engedek bele a szükséges mennyiségű hideg vizet.

Kezdetben ennyi bőven elegendő, minden egyebet akkor szerezz be, ha arra már tényleg szükség van rá. (Egyébként egyéb tekintetben körömvágó csipeszre van még szükséged, fésűvel, hajkefével, bőven ráérsz)

Az újszülött első fürdetése

Bevallom, féltem az első fürdetéstől. Egyrészt ott volt az a törékeny apró lény, a még le nem esett köldökcsonkjával, ezért jó sokáig halogattam az első fürdetést. De nézzük a tényeket. A magzatmáz a baba bőrén is van, amikor megszületik és védi a bőrét, emiatt manapság már azt javasolják, hogy ne mossuk le. Ezért ha valóban bababarát a kórház, akkor nem fürdetik meg a babát, csupán letörölgetik a vért és egyéb nedveket róla. Ráadásképp a köldökcsonk is ott van, ami további stresszfaktor. (Személyes megjegyzés: bármilyen furcsa lehet ez neked, de ez működött, nem éreztem a gyereket koszosnak). Tehát bőven ráérsz az első fürdővel akár napokkal a szülés után, de célszerű sort keríteni rá valamikor az első hétben.
Összességében, mivel az babák bőre még nem koszolódik, elegendő hetente egyszer-kétszer megfürdetni őket (ők nem izzadnak, ezért egyáltalán nem fog diszkomfortot jelenteni számukra).

Hogyan fürdesd az újszülöttet?

Ha lehet, akkor legyen segítséged, mivel így kevésbé lesz stresszes a fürdetés – a babád is ellazíthatod, ha egy növényi olajjal kicsit bekened a bőrét még a fürdés előtt (pl. extra szűz kókusz- vagy barackmagolajjal), kihagyva a köldökcsonk területét. Figyelem,- az olajat elegendő heti 1-2 alkalommal alkalmazni. Ha gyakoribb fürdetés mellett döntesz, ne használd mindig, ugyanis egy friss kutatás szerint visszavetheti a bőr szébum (a szébum a bőr egyik rétege) fejlődését. (Mert igen, a bőr felső rétege a babánál születés után még fejlődik).

A fürdővíz 38 fokos legyen, ha nincs hőmérőd, ezt nagyon enyhén langyos víznek fogod érezni. A babát helyezd be a vízbe (ha teheted, akkor a kádülésbe) és gyengéden, óvatosan locsolgasd a vízben nem lévő testrészeit. Alaposabb mosást főleg a pelenkával érintkező területek igényelnek (illetve a zsírpárnák megjelenésével majd a hurkák közötti redők, a hónalj, a combhajlat). A köldökcsonkot szükségszerűen fogja egy kis víz érni, ezen ne aggódj. Ellenben az arcot, ne érje víz, ezért óvatosan meríts a vízbe egy vattapamacsot vagy puha anyagot és azzal töröld át óvatosan a baba arcát, a nyakhajlatot (pl. ha bukós baba, akkor fontos hogy ezt tisztán tartsd), a füle mögötti részt és a füleit. A tisztálkodás végeztével bugyoláld törölközőbe.
Feltűnt, hogy mi maradt ki? Nem írtam a fürdetőről – mivel az első időkben nincs szükség fürdetőre, az első fürdésnél biztosan nem. Kisbabád tiszta lesz enélkül is.

A törölközővel töröld szárazra, különös figyelemmel a köldökcsonkra – arról gyengéden itasd fel a vizet egy erre a célra szánt pamaccsal (pl. a steril gézlap kiváló lehet erre a célra). Egyéb kezelést a köldökcsonk nem igényel – hacsak nem látsz rajta gyulladást. Ha bizonytalan lennél, akkor mutasd meg az orvosodnak vagy védőnődnek.

Az újszülött bőrápolása, a fül tisztántartása

Felmerülhet benned, hogy a baba fülét kell-e tisztítani, de azon kívül, hogy gyengéden áttörlőd, nem igazán. A fülzsír folyamatosan távozik, ha belenézel a fülébe, akkor láthatod, ahogy néha-néha kis darabkák elérik a füljárat bejáratát. Ezt az áttörléssel jó eséllyel eltávolítod, ha nem, akkor megszárad és magától kihullik a baba füléből.

Ha száraz a baba, akkor öltöztesd fel! Semmilyen olajat, testápolót nem kell használnod!

Fontos tudnod, hogy az első 1-2 hétben a baba bőrének hámlása természetes, nem azt jelzi hogy száraz, csupán megszabadul a felső rétegtől amit már “elhasznált”. Hasonlóképpen megjelenhetnek rajta az első hetekben apró zsírcsomók, ezek is a bőr megújulásának részei, akár 1-2 nap alatt eltűnhetnek, így ezzel teendőd nincs.

Hacsak nem jelenik meg ekcéma, vagy áll  fenn valamilyen különösen bőrt szárító körülmény, testápolóra, olajra fürdés után nincs szükség. (Az olajat a fürdés előtt alkalmazva, a bőr egyszerre jut vízhet és olajhoz, a felesleges olajat viszont lemosod.

A 3 legjobb bio babafürdető ekcémás babáknak- olvasd el a cikket!

A baba fürdetése 0-3 hónapos korig

Az újszülött első fürdetéséhez képest csak a következőket vedd figyelembe:

– Kb. 1-2 hónaposan elkezdhetsz fürdetőt használni. Jó indok lehet a fürdető használatának megkezdésére, ha pl. babaúszásra jártok (mi 2 hónaposan kezdtük), vagy ha különösen kemény a víz nálatok – ez meglátszódhat a puha bababőrön. Ha egyik eset se áll fenn az esetedben, akkor még akár 3 hónapos korig is fürdetheted külön babafürdető nélkül. Fontos: a fürdető első használata előtt – legyen az bármilyen gyengéd is – tegyél egy cseppet a baba bőrére egy nappal korábban, majd ellenőrizd, hogy nem vált-e ki pl. allergiás bőrreakciót.

-Ha hajasbaba, akkor se aggódj, elegendő a haját tiszta vízzel megmosni. (Egy kis megjegyzés: kisfiam haja hosszú hónapokig meglehetősen kellemetlen illatú volt, amíg le nem nőtt a születéskori haja – gyanítom a haj hosszas magzatvíz beli ázása állította elő a hatást – utána finom babaillatú lett ő is. Az átmeneti időben sokat használtuk az Azure fürdetőt, amiben allergénmentes illatanyag van, de nagyon szuper illatú, így legalább fürdés után finom almaillata volt a hajának.)

-Nemi szervek tisztántartása: egyszerűen jó alaposan mosd át, hogy a felülete megtisztuljon, hiszen pisivel/kakival érintkezhet. A lányok esetében figyelj arra, hogy a kisajkak között is megmosd (ezzel egyben szétválasztod és elkerülöd a manapság oly gyakori összenövést). Fiúk esetében nem kell visszahúzni a bőrt, csak gondoskodj arról, hogy a felülete tiszta legyen a hajlatokban is.

A koszmó kezelése

-Ha koszmó jelentkezik, akkor a legjobb orvosság a növényi olajjal való bedörzsölés fürdés előtt, majd felvizezés, végül fürdés után ledörzsölés puha kefével. Hajasbabánál ez nem mindig jön be, mivel a kefe csak jól összekócolja a hajat. Nálunk ilyenkor az vált be, hogy az ujjamat a fejbőrére helyeztem és ujjbegyemmel nagyon gyengéden ledörzsöltem a koszmót. A koszmó sajnos a szemöldökre, a fül mögé is kiterjedhet, így azt a területet is érdemes átnézni, a fül mögött akár olajjal bekenni.

5 legjobb SLS mentes natúr és bio babafürdető

Milyen gyakran fürdessük a 3 hónap alatti babát?

Sok cikk javasolja a napi fürdetést mint fix napirendi pontot, ugyanakkor érdemes fontolóra venni, hogy 3 hónapos kor alatt ritkán van teljesen fix napirend, a baba bárhol és bármikor elalszik és amúgy sem lesz koszos a baba, így a napi fürdés inkább csak terheli a bőrét. Ezért 3 hónapos kor alatt úgy gondolom elegendő heti 1-2-szer fürdetni a babát. Mivel mi például 2 hónapos kortól jártunk babaúszásra, ezért a heti egyik fürdés mindig az úszás napja volt.

A baba fürdetése 4-6 hónaposan

A 3-4 hónapos kor mérföldkő lesz a baba életében, még pedig azért, mert beütnek az alvási gondok. A mozgásfejlődés/fogzás beindulásával eleve nyugtalanabb, plusz a 4 hónapos kor jelöli azt a mérföldkövet, amikor már nem beájul evés után, hanem elaludna, csak sajnos nem tudja hogyan kell. Anélkül hogy altatásba csapna át a cikk, a lényeg, hogy ebben az életkorban a rutin kiemelt jelentőségűvé válik és az esti altatás részévé válik a fürdetés. Ilyen értelemben a rutin miatt javaslom, hogy 3 hónapos kortól naponta fürödjön a baba, lehetőleg azonos tennivalók után (pl. vetkőzés-fürdés-kis játék az ágyban-szoptatás/etetés-alvás) követően és lehetőleg mindig közel azonos időpontban.

Mivel fürdessem a babát 4-6 hónaposan?

Mivel a baba bőre még mindig érzékeny, ráadásul továbbra se nagyon koszolja össze magát, heti 1-2 fürdetést javaslok egy lehetőleg allergénmentes, natúr fürdetővel, a többi napon simán tiszta vízzel. Ez alól két kivétel van: amennyiben kisbabád ekcémás, akkor a sima víz lehet, hogy nem hidratálja eléggé a kiszáradt bőrfelületet, ezért érdemes egy illatmentes, olajos fürdetőt alkalmazni. Amennyiben már beindult a fogzás és ez savas székletet jelent, akkor szintén érdemes olajos fürdetővel átmosni a popsit, hogy az minél hidratáltabb maradjon. (A kisfiam bőre végig gyönyörű volt, és 7 hónapos korára használtuk el az első flakon babafürdetőt).

Ha hajasbabád van, külön samponra nincs szükséged, elég vízzel átöblíteni a haját.

A fürdési rutinban azonban változtatnod kell majd:
-valamikor ekkor fogja kinőni a baba az ülőbetétet. Mivel stabilan ülni még nem tud, ezért elegendő a fejét a víz felett tartani (úszásra járó babák pl. akár a fejüket is belemerítik).
-ha szeretnéd, hogy ne féljen a fürdéstől (de mondjuk úszásra nem jártok) akkor érdemes a babaúszás trükköt bevetni. Szerezz egy poharat vagy kis öntözőkannát és játékosan locsold meg a baba hasát, ujjait, majd pedig a fejét is, mintha zuhanyozna. Mivel ilyenkor még nagyon alkalmazkodóak, ezáltal később sem lesz szokatlan számára, ha víz éri a fejét/arcát. (és ez majd megkönnyítheti a hajmosást a későbbiekben).

Baba és gyerek naptej teszt

A 6-12 hónapos baba fürdetése

A hozzátáplálás megkezdésével, a mászás beindulásával a baba mintha egyre csak koszosabb lenne. Itt kap igazán jelentőséget a fürdetés mint tisztálkodás:
-saras/homokos lesz a keze/lába, a hajába,
-fülébe, szemébe is ételt dörgöl majd,
-fogzás miatt ömlik a nyála
-fogzás miatt savas széklet kicsípi a bőrét
Szóval lesz teendő rendsesen. Itt már nem megkerülhető, hogy naponta fürdetőt használj, de továbbra is egy gyengéd, natúr lehetőleg allergénmentes terméket.

Mi az ami nem változik?

-a fürdetés a napi rutin része, mindennap kb azonos időpontban történik
-hajmosás lehetőleg sima vízzel, ha nagyon-nagyon koszos, akkor kevés fürdetővel (ha mégis külön sampont szeretnél, itt találod cikkemet az első babasamponokról)
-továbbra is érdemes a fürdős rutin részévé tenni a “zuhanyt”, hogy a baba hozzászokjon ahhoz, hogy víz éri az arcát. (ez nem igazi zuhany, hanem locsolgatás fürdős játékkal pl mini öntözőkanna)
-a nemi szerveket ugyanúgy fürdesd/töröld át ahogy azt az újszülött résznél leírtuk.
-továbbra sincs szükség testápoló krémre, hacsak nem áll fenn komoly bőrprobléma

Mi az ami változik 6 hónaposan?

  • A kosz miatt naponta kell fürdetőt használnod
  • Akár szükség lehet az első babasamponra

A babád ekkor már felül, így nem feltétlenül kell tartanod a vízben. Ez egyben az első vízi játékok megjelenését is jelenti, ami érdekesebbé teszi a fürdést, fejleszti a kézügyességet. Ez lehet kis játékok elkapása a vízben, a víz paskolása. Egy dologra figyelj: a sípoló játékok belsejébe víz kerülhet, megpenészedhet, ezért ha lehet, akkor olyan játékokat válassz, amiket két fürdés között tökéletesen meg tudsz szárítani.

Valamikor 6 és 12 hó között a baba jó eséllyel fel is áll. (Az én kisfiam életében először a babakádban állt fel) A csúszósság miatt ez balesetveszélyes, úgyhogy bármilyen stabilan is ül, ne hagyd magára egy pillanatra se, mert mi van, ha pont akkor fog felállni. Hiába növi ki egyre jobban a babakádat, érdemes még várni a nagy kádban való fürdéssel, mivel ott még nagyobb az elcsúszás veszélye.

Az 5 legjobb szulfátmentes baba és gyereksampon

Mire figyelj a fürdető kiválasztásakor?

A fürdető kiválasztásról már itt írtunk részletesebben, de összefoglalom a lényeget:
-kerüld a kőolajszármazékokat
-kerüld az irritáló tenzideket (pl. SLS), vagy az allergén tenzideket (pl. CAPB)
-kerüld a hormonkárosító/allergizáló tartósítószereket (pl. phenoxyethanol)
-kerüld az allergén/irritáló illatanyagokat vagy színezékeket
-kerüld el a túl sok levendula-olajos termék használatát – a növény természetes módon tartalmaz fitoösztrogént, túlzott használata beleavatkozhat a gyermek természetes hormonális fejlődésébe

Az ideális fürdető
-illatmentes, vagy pedig allergénmentes illatanyagot tartalmaz
-natúr növényi olajokat tartalmaz, hogy azonnal táplálja is a baba bőrét
-bőrnyugtató összetevőt tartalmaz (pl. körömvirág)

Bármilyen gyengéd, natúr terméket is választasz, használat előtt mindig végezz bőrpróbát a babád egy apróbb bőrfelületén!

Ha ekcémás a gyermeked, akkor itt találod tanácsainkat a fürdető kiválasztásához, itt pedig a bőrápoláshoz!

Az én kedvenc fürdetőim:

Azure almás olajos fürdető

Azure almás olajos fürdető sls mentesOlajos fürdető, így már fürdés közben hidratál, az első flakon heti egy használattal kb. fél év alatt fogyott el. Allergénmentes parfümöt tartalmaz, így nem jelent kockázatot a benne lévő illatanyag. A finom illat pedig ott marad a kisfiamon. Meglehetősen folyékony, olajos a textúrája, érdemes a baba bőrére felkenni – én pl a pelenka területen szoktam, majd a tiszta vízzel leöblíteni. Az első időkben hajmosásra is használtuk. Itt tudod megnézni>>>

Urtekram illatmentes babafürdető

Urtekram illatmentes (parfümmentes) bio baba fürdetőEzt csak kipróbáltuk, az illatmentesség miatt, mivel a parfümök az egyik leggyakoribb allergénforrások, ezért az első időkben érdemes illatmentes vagy allergén-mentes parfümmel készített terméket választani. A különböző kiütések kialakulásában jó eséllyel ludasak a parfümök, ezért ha gyermeked bőre érzékeny, netán ekcémás csakis illatmentes terméket válassz. Ezt a fürdetőt a vízbe javaslom keverni, mivel nem olajtartalmú, nem kell közvetlenül a bőrre kenni. Mivel az Azure allergénmentes, ezért a finom illat miatt végül azt használtuk. Ha illatmentes és natúr fürdetőt keresel, itt találod őket >>>

Tetszett a cikk?  Kérlek lájkold baloldalt fenn! Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy lájkold a Facebook oldalunkat! Ha érdekel mások véleménye is, akkor csatlakozz a VIP Facebook csoportunkhoz, ahol szakértői tanácsokat kaphatsz! Van más fürdetési tipped, amit szívesen megosztanál? Írd meg kommentben!

Hozzászólások

0 hozzászólás
1

Ezek is érdekelhetnek

Leave a Comment