Kezdőlap Baba és gyerekBabaszoba és ajándékok Babakelengye: babaszoba berendezés praktikusan

Babakelengye: babaszoba berendezés praktikusan

Írta: Dia

Babakelengye: A babaszoba berendezéseGyakorlati tanácsok egy újdonsült apukától kismamáknak

Kisbabánk születése valami hallatlan nagy és csodálatos dolog. Kevés van, ami ehhez fogható. Még ha a törődés a babával extra sok feladattal lát is el. Legyen szó az etetésről, a melegen tartásáról, de úgy általában bármiről, ami a kényelemérzetét, a biztonságát szolgálja.

Így hát, nektek, szülőknek, elemi érdeketek, hogy a lehető legjobban rendezzétek be a babaszobát vagy baba sarkot. Hogy miért? És, hogy mit jelent a legjobb? Természetesen nincs objektív válasz. A mi értelmezésünkben azonban a válasz a: praktikus.  – Ok – kérdezheted-, de kinek mi a praktikus? Jó kérdés, elmondom. Az, amikor minden kézre esik. Amikor logikus rendszerben vannak a különböző kellékek. Sőt, a legjobb, ha az otthonod kényelmét valamilyen módon magaddal is tudod vinni!

Kezdjük ott, hogy a legtöbb szülő úgy rendezi be a babaszobát, ahogyan elképzeli, hogy majd milyen lesz a gyereke személyisége. Honnan is tudhatnánk? Másrészt, sokan telirakják csillogó vagy színes , dekorációkkal, plüssökkel. A túl sok iner a kezdetek kezdetén nem kell a babának és bőven elég ezeket a holmikat beszerezni, ha már ő tudja kiválasztani, mit szeretne. (Tipp: ha ezt ráadásul a saját ágyba költöztetéshez kötöd, akkor talán még szívesebben fogja otthagyni a szülői ágy melegét).  A baráti körömben látok kislányokat akik megőrülnek már kétévesen a rózsaszínért, mások esetleg az autókért.  Összességében tehát, adódik a kérdés, hogy miért nem a saját maguk elképzeléseik szerint rendezik be sokan a babaszobát? Elvégre, ők, mi szülők fogjuk azt lényegében használni.

 

És itt a lényeg. A babaszoba, különösen az első hónapokban még csak véletlenül sem játszótér. A fő célja, hogy kiszolgálja a baba igényeit. És a tiéd is! Hidd el, az a 6 méter a hálótok és a gyerekágy között semminek sem tűnik. De ha éjjelente 4-6 alkalommal kel oda-vissza megtenned ugyanezt a távot, félálomban, heti hét nap: az egy év alatt körülbelül 22 km. És ezek csak az éjszakáid.

Ugyanilyen alapon … na de menjünk sorjában!

Első kiságy a kisbabának

Először is tehát, lehetőleg ne legyen túl messze a hálótól, ahol alszol. Illetve ne is legyen se fűtőtest, se ablak közvetlen közelében. (És ha már itt tartunk, ne érjen el az ágyból kábelt, függönyt, stb.) Ezen túl, a legjobb, ha egy pelenkázó alkalmatosság, például a pelenkázó szekrény mellett van. Így éjjel is, ha át kell pelenkázni, néha fel sem kel teljesen a pelus cserére a bébi, és mire eszmél, már újra az ágyikójában van.

Sokan szeretik a baba fészket is az első 3-4 hónapban. Ezt be lehet tenni az ágyba, sőt, aláteheted a légzésfigyelő szenzor-lapját is. Amíg a baba nem túl mozgékony, amíg nem forgolódik, addig tényleg jó lehet neki – biztonságérzetet ad neki az állandó test-kontaktot imitáló baba fészek.

Pelenkázó állvány vagy szekrény?

Na, ez egy olyan dolog, ami vallási felekezeteket tud kialakítani. Sokak szerint elég egy-, az ágyra keresztbe rakható pelenkázó felület. Mások szerint minden felesleges, ami több annál, mint, hogy gyors átpelenkázzuk a kanapén. Mi egy harmadik dolgot próbáltunk ki, és nagyon szeretjük magunkat a döntésünkért. Vettünk egy pelenkázó szekrényt.

Ennek a technikai leírásába nem mennék bele, röviden a lényeg: minden kéznél van, ami kellhet pelenkázáskor és fürdetés után. Pelenka, popsitörlő és popsi krém, fürdető, testápoló, csere body-k, kis ruhák, törölközők. Mert elfér, mert lehet rá aggatni dolgokat, mert kis dobozokkal tovább rendszerezhetőek a kellékek, és két nagy fiókja is van. Jah, és majd ha nem kell már a pelenkázó rész, az levehető, és tovább használható majd ez az alkalmatosság szekrényként, komódként.

Alapvető ruhadarabok a babának: body és törülköző

A kéznél szükséges holmik közül kiemelnék néhányat. Kezdjük a legalapvetőbbel, a body-val. Ez a ruhadarab a kisbabák egyik legjobb barátja. Hiszen – jó esetben – puha, jó az érintése, a testhez hozzáérve biztonságérzetet ad, és mindezt úgy, hogy a hideg ellen is egy újabb rétegként funkcionál, anélkül, hogy a bébit korlátozná a szabad mozgásban. Ez különösen cuki darab a Baby Chameleontól.  Mindig adj tehát a babádra body-t.

A baba törölközőjénél ellenben, praktikus, ha kapucnis. Ezért is ez az egyik legszembetűnőbb különbség a felnőtt vagy hagyományos törölközőkkel szemben. Kemény dió ám úgy szárazra törölni fürdetés után, hogy egyszerre legyen száraz a teste és a feje is. A legkisebbeknél azért, mert őket igazából nem is törölgetjük, csak leitatjuk róluk a vizet. (A nagyobbaknál meg azért, mert 5-6 hónapos kortól már fáradhatatlanul jár a kezük, lábuk, jó, ha a szemüveget nem verik le a fejedről.) A kapucnis baba törölköző pont ezt segít megoldani.

Mellesleg, főleg az első időszakban, amikor még rutintalanabbul megy a fürdetés, pelenkázás, öltöztetés, jó az a tudat is, hogy lehet ugyan, hogy nem végzünk 1 perc alatt mindennel, de legalább ezen idő alatt sem hűl ki, fázik meg kisbabánk buksija a párolgás, vagy a szoba esetleg hűvösebb levegője miatt.

Utazás a babával: a legfontosabb beszerzendők

A törődés a babával akkor lehet inkább kihívás, ha el kell hagyni a jól megszokott, biztonságos rendet. Látogatás a nagyszülőknél, bevásárlás, esetleg a gyermekorvosi vizit? Minden esetbe ki kell kicsit lépned a komfort zónádból. Ezért jó, ha minden szükséges dolgot magaddal tudsz vinni, minél kisebb helyre pakolva.

Ezért mindenképp jusson hely a pelenka táskában egy pelenkatartónak. Kellően kompakt, és kifejezetten jól szolgál, ha menet közben csak be kell ugrani valahova a babával, és nem akarod magaddal vinni a teljes pelenkás pakkot. A pelenkákon kívül helyet csinálhatsz benne a popsitörlőnek, a popsikrémnek, a baba cumijának, és legtöbbször hagynak benne további rekeszeket is, amibe bármit pakolhatsz, egyedi igényeid szerint. 

Szintén a praktikum szülte a szoptatós karpárnát. Funkciójából adódóan sokkal kisebb, mint a hagyományos szoptatós párnák, ezért akkor is nagyban megkönnyíti az etetést, ha nem vagytok otthon. Pakolhatod a pelenkázó táskába, ha babakocsival mentek sétálni. De szétkapcsolva az autóban sem fog senkit sem zavarni.

S végül, egy utolsó jó tanács mára: takaró. Legyen az egy wellsoft takaró, vagy egy elegánsabb minky takaró! Legyetek otthon vagy úton, üljetek rá, használjátok napellenzőnek vagy konkrétan takarózni! Bárhogy is van: a popsitörlő után talán egy babatakaró az, ami a legjobban, a legsokoldalúbban megkönnyíti a helyzetet a baba körüli teendőkkel.

Vendégszerzőnk:

A cikk írója Tóth Adorján. A Baby Chameleon egyik alapítója, Daddy Chameleon néven szokott publikálni. Gyakorló szülőként, feleségével, Bogival a saját tapasztalataik alapján készítenek egyedi megrendelésre baba-mama kiegészítőket, ajándékokat. Továbbá, elkötelezettek az anyák munkaerőpiaci reintegrációja mellett. Így biztos lehetsz benne, minden egyes Baby Chameleon termékkel te is munkához juttatsz legalább két gyermeket nevelő anyát!

Tetszett a cikk? Akkor kérlek lájkold a baloldali gombbal. Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy lájkold a Facebook oldalunkat! Ha érdekel mások véleménye, csatlakozz VIP Facebook csoportunkhoz is, ahol szakértői tanácsokat kaphatsz! Neked milyen praktikus tanácsod van a babaszoba berendezésére?

Hozzászólások

0 hozzászólás
0

Ezek is érdekelhetnek