Kezdőlap Baba és gyerekBabaszoba és ajándékok Gyerekjátékok tisztítása, fertőtlenítése természetesen

Gyerekjátékok tisztítása, fertőtlenítése természetesen

Írta: Dia

Gyerekjátékok fertőtlenítése természetesen, vegyszermentesenHogyan fertőtlenítsük a játékokat természetesen?

A játékok tisztítása olykor nem jelent különösebb akadályt. Ha azonban az a célunk, hogy biztonságosan, vegyszermentesen fertőtlenítsük tárgyaikat, már nehezebb a dolgunk (számos fertőtlenítőszer hormonkárosító hatású, pl. a triklozán). A természetes tisztítószerek és módszerek használata, ha időt szánunk rá, megkönnyítheti az életünket, hiszen védi az egészségünket, és a környezetünket is.

A műanyag játékok tisztítása

Személy szerint igyekszem minimalizálni a műanyag játékok jelenlétét, ezért ha lehet természetes anyagból készült  játékokat választok (fa, gyapjú-filc, pamut) A műanyag játékokkal nincsen nehéz dolgunk. Hiszen tisztításuk viszonylag egyszerű. Ha  kistestvér érkezik vagy épp influenzaszezon van, netán épp most esett át a család egy fertőzésen, akkor célszerű fertőtleníteni a játékokat. A fertőtlenítés azonban lehet természetes! Vásárolhatunk egyszerű bio tisztítószereket, mint például a Wooden Spoon bio fertőtlenítő folyadék 75%-os alkohol tartalommal. Ezekkel a fertőtlenítőszerekkel egyszerűen áttörölhetjük a műanyag tárgyakat. Azok a műanyag tárgyak, amelyek nem elemesek, és jól bírják a hőt, akár mosogatógépben vagy mosógépben is tisztíthatóak. Ha több darabból állnak, illetve apróbb tárgyakról van szó, akkor bölcs döntés lehet a mosózsák használata. Alacsony hőfokot kell választanunk erre a célra. Az elemes játékokat persze semmiféleképpen ne fertőtlenítsük így. A boltokban kapható bio tisztítószerek mellett más lehetőségünk is van. Mi magunk is készíthetünk természetes tisztítószereket. Például használhatunk teafaolajat, amely egyszerre antibakteriális és vírusölő anyag. Pár csepp teafaolajat hígítsunk fel vízzel, és használjuk tisztításra. A teafaolaj mellett a vízzel hígított tiszta alkohol is megfelelő lehet, hiszen az alkohol az egyik leghatékonyabb fertőtlenítőszer. Áztatással is megoldhatjuk ezeknek a tárgyaknak a fertőtlenítését, például ecetes víz használatával.  A megfelelő módszer kiválasztása előtt azonban érdemes egy kisebb, kevésbé látható felületen próbát végezni, mert sérülhet a felület vagy a festés. Saját példámat elmesélve, egyszer sterilizáltam egy műanyag rágókát, ami ennek hatására teljesen elszíneződött…. pedig gondoltam egy kis hő nem árt a műanyagnak…. de tud!)

A fa kockák tisztítása, fertőtlenítése

A fa kockák esetében nem szabad a mosógépet vagy a mosogatógépet alkalmazni. A fának nem tesz jót a nagy mennyiségű víz, hiszen kiszárítja. Az ismertetett tisztítószereket alkalmazhatjuk. Azonban, ha aggódunk amiatt, hogy kárt teszünk a fából készült játékokban, akkor ecetes vízzel töröljük át az érintett játékokat. Persze ez nem csak a fa kockákra igaz, hanem minden fából készült játékra. Nagyon óvatosan kell áttörölnünk őket, hogy ne szívjanak be nedvességet.

A plüssfigurák

A plüssfigurák fertőtlenítése nagyon fontos, hiszen a gyerekek sokszor magukkal hordják a kedvenc darabjaikat. Ez azt is jelenti, hogy rengeteg szennyeződéssel érintkezhetnek. Azonban azt is, hogy igazán aggódhatunk a gyerekek alvóplüsse, és más figurája miatt. A plüssfigurák fertőtlenítése nem olyan bonyolult, hiszen a mosógépben való mosás az egyik legegyszerűbb módja a fertőtlenítésnek. Használhatunk mosódiót, de bármilyen bio alapanyagokból készült mosószer megfelel. A plüssöket pedig tegyük mosózsákba. Ha a játék tiszta, és csak fertőtleníteni szeretnénk, akkor használhatunk szárítógépet önmagában. Azonban, ha a plüssfigurának vannak műanyag részei, akkor nem szabad szárítógépbe tenni azt. Ha úgy döntünk, hogy kézzel szeretnénk kimosni a figurát, akkor enyhén meleg vizet érdemes használnunk, és a mosódió, bio mosószer használatával kézzel átdörzsölve moshatjuk el, mielőtt legalább negyedórára áztatni hagyjuk. Erősen szennyezett játék esetében egy-két órát is áztathatjuk a plüssfigurát. Az öblítést folyóvíz alatt érdemes elvégezni. Ha elemes plüssről van szó, akkor természetesen ne használjunk mosógépet. Kézzel mossuk, pontosabban törölgessük át figurát. Erre a már ismert szereket használhatjuk, bio fertőtlenítőket, teafaolajat.

Iskolatáska, tolltartó

A gyerek rendszeresen viselt holmijait, például a nagyobbak iskolatáskáját és tolltartóját a legfontosabb fertőtleníteni, hiszen a gyerek, vagy adott esetben a többi gyerek rendszeresen megérinti és könnyedén bacilusközpont lehet (pl. ahogy a felnőttek mobiltelefonja). A rendszeresen használt, ráadásul az otthonon kívül rendszeresen megforduló tárgyak bármelyike ilyen baci-közvetítő lehet.
A legegyszerűbb esetben a tolltartókat csak mosógépben mossuk ki. Ha azonban a tolltartó anyaga vagy kialakítása miatt ez nem javasolt, mint például a többszintes merev tolltartók esetében, akkor kézzel tisztítsuk ki. Tisztítsuk át teafaolajjal, vagy éppen egyszerű bio fertőtlenítőszerrel. Ugyanez a helyzet az iskolatáskával, amely persze különösen sok piszokkal érintkezik, és fontos a tisztántartása, főleg akkor, ha kifejezett célunk a fertőtlenítés. Az iskolatáska tisztítása előtt mindig nézzük át az apró zsebeket, minden kis hevedert. Az iskolatáska esetében nem csak a merevfalúakat kell kézzel mosni, hanem más szempontok mentén is mérlegelnünk kell. Azok az iskolatáskák melyek anyagának összetételében poliészter is van, könnyen deformálódnak és kopnak, mert a poliésztert ez jellemzi magas hőfokon.

Hozzászólások

0 hozzászólás
0

Ezek is érdekelhetnek

Leave a Comment