Kezdőlap VegyszerekKáros vegyi anyagok 5 ok, hogy ne használj antibakteriális termékeket

5 ok, hogy ne használj antibakteriális termékeket

Írta: Dia

Káros anyagok: Triklozán (triclosan) a kozmetikumokban: hormonkárosító, rákkeltő?

5 ok miért ne használj antibakteriális termékeket - a triklozán káros hatásaiMiért baj, ha triklozán tartalmú a fogkrémed, a szájvized vagy a tusfürdőd? A triklozán 5 fő bűne:

  1. Hormonkárosítás
  2. Elpusztíthatja a száj- és bélflóra hasznos baktériumait
  3. Rákkeltő hatással gyanúsítják
  4. Izomműködésben zavarokat okozhat
  5. Az anya átadhatja a magzatnak/újszülöttnek

Miért fenyeget engem a triklozán?

A triklozánt különösen gyakran alkalmazzák fogkrémekben, szájvizekben és egyéb antibakteriális kozmetikumokban (például folyékony szappanban). Fontos tudnod, hogy a száj nyálkahártyáján keresztül ezek az anyagok még rövid érintkezés, azaz egy fogmosás alatt is felszívódnak. A triklozán akut mérgezési tüneteket nem okoz, ellenben felhalmozódik a szervezetben (mivel zsírban oldódik), a lipidben gazdag szövetekben. A felhalmozódott triklozánt az édesanyák pedig akár a magzatnak/újszülöttnek is továbbadhatják. Egy kutatás egyenesen arról számol be, hogy például az amerikaiak 75%-ának vizeletében jelen van a triklozán, azaz szervezetük nap-mint-nap kitett ennek az anyagnak. A ZöldDrogéria garantáltan triklozánmentes folyékony szappanjait itt találod!

Mi az a triklozán (triclosan)?

A triklozán olyan vegyület, melyet fertőtlenítő-, gomba- és baktériumölő szerként tartanak számon. A kozmetikai ipar rengeteg termékben használja a triklozánt mint fertőtlenítőt. Az Európai Unióban jelenleg nem tilos a használata kozmetikai termékekben, bár Kanadában már 2012-ben betiltották a használatát. Több gyártó már kivonta termékeiből, de sajnos még mindig kaphatóak triklozán tartalmú termékek (bővebben erről a cikkünk végén olvashatsz). Az Európai Unió élelmiszerrel érintkező termékekben (01010/169/EU) valamint biocid (rovarirtó, szabadtéri fertőtlenítő stb.) termékekben (2010/675/EU) betiltotta a triklozán használatát, viszont meglepő módon kozmetikumokban és például fogkrémekben továbbra is engedélyezettek. Nézz körül a ZöldDrogéria triklozán és minden egyéb káros vegyszer mentes fogkrémjei között! 

Hormonkárosítás és a triklozán (triclosan)

Több, elsősorban állatokon végzett tanulmány azt bizonyítja, hogy a triklozán képes megzavarni a hormonháztartást, elsősorban a pajzsmirigy hormonokat. Ennek révén különösen ártalmas lehet gyermekvállalást tervező nők, terhes nők esetében, mivel felhalmozódik a szervezetben, ezért az anya átadhatja a magzatnak.

Rák és a triklozán (triclosan)

Néhány kutatás arra is utal, mivel a triklozán hatással van az ösztrogén szintre, esetleg összefüggésbe hozható a mellrákkal.

Egyéb veszélyek és a triklozán

A triklozán rendkívül hatékony baktériumölő, ami azt is jelentheti, hogy különösen szájápolási készítményekben nemcsak az ártalmas, de hasznos baktériumokat is elpusztítja. Egy másik kutatás pedig az izmok (és így a szívizom) működésének zavaraival hozta összefüggésbe a triklozánt.

Összességében a trikozán káros hatásairól több kutatás szól, és egyre több ország ellenőrző szervei vezetnek be alkalmazásával kapcsolatban korlátozásokat, vagy fogalmaznak meg aggályokat. Mivel a baktériumölő hatása tekintetében ráadásul nem bizonyított, hogy hatékonyabb mint a hagyományos megoldások, érdemes elkerülni a triklozánt minden kozmetikumban.

Magzat, csecsemő és a triklozán

Baba tervezés és terhesség alatt extra óvatosságra van szükség. Úgy tűnik, a triklozán felhalmozódik a szervezetben, azaz ha lehet teljesen el kell kerülni és mielőbb csökkenteni vagy megszüntetni használatát, ha babát tervezel. Az anya szervezetében felhalmozódott triklozán a hormonális zavarok miatt kihathat a magzat fejlődésére és sajnos az anyatejbe is bekerülhet.

Hogy kerüljem el?

A triklozán tartalmat kötelező feltüntetni, azaz a termék összetevő (INCI) listájában ellenőrizhető, ott triclosan néven találod.

Triklozánmentes kozmetikumok – kattints és nézz körül a ZöldDrogériában!

A cikkhez felhasznált források:
http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/706623/TRICLOSAN/

http://www.breastcancerfund.org/clear-science/radiation-chemicals-and-breast-cancer/triclosan.html
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/08/29/triclosan-in-personal-care-products.aspx
http://www.salon.com/2014/01/08/5_reasons_to_stop_using_antibacterial_soap_partner/
https://www.sciencenews.org/article/antibacterial-agent-can-weaken-muscle
0 hozzászólás
0

Ezek is érdekelhetnek