Kezdőlap VegyszerekTerhesség alatt kerülendő Terhes vagy? Tiltott kozmetikumok és kozmetikai összetevők

Terhes vagy? Tiltott kozmetikumok és kozmetikai összetevők

Írta: Dia

8 tiltott kozmetikum terhesség alatt

Tiltott kozmetikumok terhesség alatt

A legtöbb kismamában felmerül a kérdés, hogy léteznek-e tiltott kozmetikumok terhesség alatt? A válasz: igen, léteznek bizonyos vegyi anyagok amelyek esetében az orvosok is egyértelműen azt javasolják kerüld őket – ezek jellemzően ipari jellegű vegyi anyagok. A mindennapos tárgyak/kozmetikumok és a bennük használt összetevők tekintetében viszont sokkal megengedőbb a hivatalos álláspont: ebben a cikkben azokat a kutatási anyagokat gyűjtöttük össze amelyek ezeket mutatják be.  Lesz az olvasók között, aki túlparáztatásnak fogja gondolni mindezt, ettől függetlenül tény, számos anyagról látott napvilágot aggályokat megfogalmazó kutatás, miközben a magzat fejlődését befolyásoló tényezőkről a mai napig keveset tudunk.

Tiltott, kerülendő összetevők a baba tervezése idején (2-3 évvel gyerekvállalás előtt

Túlzásnak tűnik errőrl beszélni? Pedig nem az: jövendő gyermeked egészségét már a fogantatás pillanata meghatározza. A megtermékenyült petesejt a fogantatás pillanatától kezdve intenzív növekedésen megy keresztül, pár sejtecskéből nagyon gyorsan több centis embrió lesz. Azaz arra a percre, mire számodra is nyilvánvaló lesz a terhesség, már hihetetlen növekedésen és fejlődésen ment keresztül a magzat.

A Te fogantatáskori egészségi állapotod, a szervezetedben jelen lévő vitaminok, ásványi anyagok, illetve káros anyagok mind-mind kihatnak az ő fejlődésére és egészségére. Több, kisebb-nagyobb kockázatot jelentő anyag előfordulhat a hétköznapi termékekben. Lehetséges, hogy ezek egy felnőttre nincsenek különösebb hatással, de más a helyzet a kisebb testsúlyú és intenzív fejlődésben lévő magzattal és kisgyerekekkel. Azt az érzékeny folyamatot amíg pár sejtből kialakul egy csecsemő, majd egy felnőtt ember, azt a hormonok szabályozzák, ezért a hormonrendszerre káros anyagok különösen kockázatosak várandós nők és kisgyermekek számára.

A tudomány teratogénnek nevezi azokat az anyagokat és hatásokat, amelyek a magzatra alapvető hatással lehetnek. Az úgynevezett teratogén, azaz a magzatokat károsító anyagokat és hatásokat alapvetően igyekszik korlátozni és kizárni a hazai és az uniós szabályozás, így ilyen hatású vegyi anyagokat, gyógyszereket, valamint a magzatot károsító röntgen sugarakat próbálják kizárni a várandós nők életéből, ám több anyag felhalmozódhat a szervezetedben, így a fogantatás vagy a terhesség felismerésének pillanatában már késő ezen termékek használatát abbahagyni. Az elmúlt években derült ki, hogy sok nem teratogénnek számító, de a hormonrendszert károsító anyag mégis kárt okozhat a magzatban, ami fejlődési rendellenességekhez, későbbi betegségekhez vezet. A teratogén hatások alapvetően a terhesség korai szakaszában okoznak károkat, így már akkor jelentős a kockázatuk, amikor még nem is tudsz arról, hogy gyermeked lesz.

Babaváró babakelengye csomag: bio-natúr kezdőcsomag újszülöttöknek

A vegyi anyagok, gyógyszerek teratogén hatásának vizsgálatát a Contergan nevű gyógyszer körüli botrány miatt terjedt el. Az ötvenes években használt gyógyszert eleinte epilepszia ellen adták, majd fájdalomcsillapítóként és enyhe nyugtatóként is elterjedt, majd nem sokkal később már várandós nőknek adták hányinger-csillapítóként. Hamarosan viszont kiderült, hogy a szer hatására sok újszülött hiányzó vagy csökevényes végtagokkal jött világra.

Bár a korábbi évtizedekben számos rákkeltő, génkárosító, szaporodási képességeket károsító vagy más módon mérgező kozmetikai adalékanyagot kitiltottak Európából, sajnos még mindig nem kellően szigorú a kozmetikumok szabályozása, ugyanis mind az emberi hormonrendszerre, mind a születendő gyermek egészségére nézve káros, vagy problémás anyagokat is találunk, hiába javult a helyzet az elmúlt években.

Van pár összetevő, ami még a mai napig forgalomban van, pedig ismert a hormonkárosító hatása vagy közvetlen van kockázatot jelent a magzatokra nézve:

8 kerülendő kozmetikai összetevő terhesség alatt

1) Parabén hatása a magzatra és embrióra

Sajnos a mai napig nem vonják ki a gyártók és a skandináv, valamint a francia kormányok nyomásának sem enged az Európai Unió és nem tiltja be legalább a legkockázatosabb parabéneket. Álságos módon az EU-s ökocímke nem engedi a parabének használatát, azaz sejthetik, hogy nincs minden rendben ezzel az anyaggal.

parabének kozmetikumokban elterjedt tartósítószerek. Ismert, hogy több parabén károsítja az emberi hormonrendszert, sőt, rákkockázatukról is megjelentek tanulmányok, ezért több európai ország kezdeményezte a tilalmukat, illetve több világméretű gyártó a kivonásuk mellett döntött. A egyes parabének olyan erőteljesen avatkozhatnak be az emberi hormonrendszerbe, hogy például lányoknak előrébb hozza a nemi érettségét. A parabének ösztrogén szerűen hatnak, így a nőket és a fejlődő gyermekeket veszélyeztetik.

A fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos EU-s bizottság (FBTB) egy kockázatértékelés után több kozmetikai összetevő korlátozására vagy betiltására tett javaslatot. Az Európai Bizottság ez alapján a parabének közül a legnagyobb kockázatot jelentő propil- és butil-parabén koncentrációját szorítja vissza a jelenleg megengedett 0,4%-ról 0,14%-ra, ami sok szakmai szervezet szerint bár előrelépés, de nem elegendő, mivel teljes tilalomra lenne szükség.

Tipikusan találhatsz parabént az általad használt krémekben, arckrémekben, testápolókban. Azt javasoljuk nézd át a termékcímkéket és cseréld le őket parabénmentes kozmetikumokra.  A ZöldDrogéria.hu oldalt ajánljuk, amelynek választékában csak parabénmentes arckrémeket találsz >>>>


2) Ftalátok hatása a magzatra

Az egyik legelterjedtebb, az emberi hormonrendszert károsító mesterséges anyagok a ftalátok. Bár az Európában előállított ftalátok több mint 90%-a PVC lágyítószerként kerül felhasználásra, egyes ftalátok – döntően a dietil-ftalát (DEP) – kozmetikai adalékként is elterjedt. Felhasználják testápoló termékekben, például bőrhidratáló krémekben, parfümökben, dezodorokban illatrögzítőként, körömlakkban, hajlakkban, de előfordulhatnak még szappanban és samponban is. Egyes ftalátokat már betiltotta az EU a gyerekjátékokban, arra hivatkozva, hogy károsítják a gyermekek fejlődését, emellett több bizonyíték is van arra, hogy károsítják a fejlődő férfiak szaporodási képességét és az anyák már az anyaméhben átadják gyermekeiknek a ftalát-szennyezettségüket. A kozmetikumokban elterjedt dietil-ftalátot kimutatták például a köldökzsinórvérben. Számos ftalátról bizonyosodott be, hogy károsítja az emberek szaporodási képességeit és hormonrendszerét, így hozzájárulhat például a mellrák kialakulásához. A kozmetikumokban leggyakrabban használt DEP-et még nem korlátozták, ám több kutatás is alátámasztja a hormonrendszert károsító hatását és több állatkísérletek során fejlődési rendellenességet okozott.

A DEP hatásáról az USA szakhatósága által összegyűjtött állatkísérletek elég lesújtó képet festenek: károsítja a csontváz kifejlődését, a magzatkori kitettség pedig felnőtt korban alacsony spermaszámot és tesztoszteron-szintet okozott, valamint a kitettség hatására nőtt a máj tömege is.

3) Egyes színezékek hatása a magzatra terhesség alatt

Több, kozmetikumokban elterjedt színezéknek ismert az embrióra vagy a csecsemőkre ismert káros hatása – bár nyilván ezen festékek közül többet élelmiszerekben is használnak és ott nyilván sokkal jelentősebb a kockázat – ám egy potenciálisan problémát jelentő anyagnak a használatát nem tartjuk indokoltnak csak azért, hogy szebben nézzen ki egy termék, különösen a felszívódó termékek, lenyelhető fogkrémek esetében.

Ismert egy kutatás, miszerint a Cl 74260-al jelölt zöld festéknek (Phthalocyanine Green G) való rendszeres kitettség károsíthatja a fejlődő embriót. A Cl 74160 jelű kék festékről egy kutatás szintén azt mutatta be, hogy károsíthatja az embriókat.

Több festékről ismert, hogy a kitettség hiperaktivitást okoz gyermekeknél, a kinolinsárga színű Cl 47005  festék ilyen hatásáról több tanulmány is beszámol, ami miatt Nagy Britanniában nem is adható 6 évesnél kisebb gyermekeknek.

Cl 19140, azaz tartrazinról szintén feltételezik, hogy gyermekeknél hiperaktivitást okoz, és allergén hatású is, emiatt több ország is korlátozta a használatát.

Babaváró babakelengye csomag: bio-natúr kezdőcsomag újszülöttöknek

4) Triklozán hatása a magzatra terhesség alatt

triklozán nevű fertőtlenítő hatású anyag – amivel még pár éve reklámozták a kozmetikumokat – szerencsére az elmúlt években szinte teljesen eltűnt a kozmetikumok címkéiről és így remélhetőleg a termékekből is.

A korábban fogkrémekben, szappanokban, dezodorokban, after shave-ekben elterjedt antibakteriális, gombaölő összetevő könnyen bejut a nyálkahártyákon és a bőrön keresztül az emberi szervezetbe, s onnan csak nagyon lassan ürül ki. A triklozán egészen alacsony mennyiségben is károsítja mind a férfi, mind a női nemi hormonok, valamint a pajzsmirigy működését, és ami aggasztóbbnak tűnhet, káros hatással lehet a magzat fejlődésére is.

Az EU bár tiltja a triklozán felhasználást élelmiszerrel érintkező termékekben (2010/169/EU), ám a számos bizonyíték ellenére sem korlátozza a kozmetikumokban, persze biztos ,ami biztos az ökocímkével ellátott kozmetikumokban nem használható.

Tipikusan előfordulhat triklozán az antibakteriális hatású termékekben, így pl. fogkrémekben, dezodorokban, kézmosókban.  Keress triklozánmentes alternatívákat, itt találsz ilyen fogkrémeket és dezodorokat >>>

5) Káros a magzatra: 1,4 dioxán szennyezőként (Pl: Nátrium-laureth-szulfát – SLES és poliszrobát-20/60/80)

Bár az elterjedt felületaktív anyagok (tenzidek) – mint amilyen a  nátrium-laureth-szulfát (SLES) – nem allergizálnak és nem ismert gyermekeket károsító hatásuk, ám vizsgálatok szerint ezen kozmetikai alapanyagok gyakran szennyezettek 1,4 dioxánnal. Hasonlóan a poliszorbát, és egyes PEG vegyületek is a gyártási technológiájuk miatt lehetnek ezzel az anyaggal szennyezettek. Az 1,4 dioxán károsítja a hormon- és az idegrendszert, valamint erős a gyanú, hogy fejlődési és reproduktív rendellenességeket is okozhat.

(EWG szerint gyakran 1,4 dioxánnal szennyezettek a további anyagok: POLYSORBATE-20, SODIUM LAURETH SULFATE, PEG-100 STEARATE, POLYSORBATE-60, CETYL PEG/ PPG-10/ 1 DIMETHICONE, CETEARETH-20, LAURETH-7, PEG/ PPG-18/ 18 DIMETHICONE, PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL, POLYSORBATE-80, és továbbiak)

6) BHA hatása a magzatra terhesség alatt

A tartósítószerként elterjedt BHA-ról (butilhidroxianisol) is ismert, hogy beavatkozik a hormonrendszer működésébe. Az USA szakhatóságának hivatalos közlése szerint ráadásul állatkísérletek alapján kijelenthető, hogy a BHA lehetséges rákkeltő. Más állatkísérletek is a BHA fogyasztás rákkeltő hatásáról írnak, Kalifornia állam pedig az ismert rákkeltők listáján is szerepelteti. Ami sokkoló, hogy például Magyarországon az egyik legismertebb popsikrémben is megtalálható.

BHA (és egyéb hormonkárosító anyag mentes popsikrémek) >>>

Babaváró babakelengye csomag: bio-natúr kezdőcsomag újszülöttöknek

7 és 8) Egyes fényvédő összetevők káros hatása a magzatra terhesség alatt

Homosalate

A naptejek fényvédő hatóanyagaként elterjedt homosalate nevű anyagról is kimutatta több kutatás hogy befolyásolja a hormonrendszer működését, ráadásul egyaránt zavarokat okozhat az ösztrogén, az androgén és a progeszteron rendszerben, ami kockázatot jelent az utódok fejlődésére.

Octyl methoxycinnamat (ethylhexyl methoxycinnamate, octinoxate)

Hormonkárosító kockázatú, UV-védőként naptejekben használt hatóanyag. Tudósok az ösztrogénszerű hatása miatt már 2005-ben javasolták, hogy minimalizálják ezen anyagok használatát a kozmetikumokban. Sejtmérgező hatásáról a nagy hírű New Scientistben jelent meg cikk és az EWG sem tartja biztonságos összetevőnek.

További hormonkárosító kockázatú fényvédők (Diaz 2013, Schlumpf 2001):

  • benzyl salicylate
  • phenyl salicylate
  • octyl salicylate
  • 3-(4-methylbenzylidene) camphor
  • 3-benzylidene camphor
  • benzophenone-3
  • octyl-dimethyl-PABA

Itt találod cikkünket a legjobb hormonkárosító anyag nélküli naptejről >>>

Hormonkárosító anyagok nélküli, azaz fizikai fényvédős naptejeket itt találsz >>>

Sajnáljuk, hogy ilyen riasztó listát kellett összeállítanunk. Ha elkerülnéd ezeket az anyagokat, akkor válts természetes kozmetikumokra. Fontos, hogy minden egyes terméket az összetevő-lista alapján értékelj! Ebben szeretne neked segíteni partneroldalunk, a ZöldDrogéria.hu, amely a cikk szerzőjének tanácsai alapján állította össze termékkínálatát. Csak teljesen biztonságos termék kerülhetett a kínálatba.

A szerzőről:

Simon Gergely környezetkémikus. 1991 óta foglalkozik az ipar környezetre gyakorolt hatásával. Az elmúlt években a légszennyezés mellett ipari szennyezésekkel, a vegyi anyagok egészségügyi kockázataival, növényvédő szerekkel, városi rovarirtással és általánosságban környezetjoggal is foglalkozott. 2006 és 2009 között Brüsszelben követte a környezetvédelmi, élelmiszer-biztonsági és egészségügyi bizottság munkáját. Kiemelt érdeklődési területe az elmúlt években a kozmetikumokban található káros vegyszerek és azok egészségre illetve környezetre gyakorolt hatása.

0 hozzászólás
0

Ezek is érdekelhetnek