Kezdőlap VegyszerekKáros vegyi anyagok Hintőpor és púderek: tényleg rákkeltő a fő összetevő a talkum (zsírkő)?

Hintőpor és púderek: tényleg rákkeltő a fő összetevő a talkum (zsírkő)?

Írta: Dia

Rákkeltő a talkum (zsírkő)? - A tényekMit kell tudni a talkumról (zsírkőről)?

A talkum vagy zsírkő egy lemezes, porrá örölhető szilikátásvány, amely természetesen fordul elő a természetben, így például az Alpok lejtőin. Alapvetően magnéziumból, szilikonból, hidrogénből és oxigénből áll. Mivel gátolja a csomósodást, különösen gyakran használják por alapú kozmetikumokban, pl. szemhéjpdúrekben, púderekben, pirosítókban. Sajnos előfordulhat intim higiéniás termékekben is pl. betétek, tamponok. A hétköznapi hintőpor is talkumból (zsírkőből) áll.

1883-ban a Johnson&Johnson dobta piacra mint babahintőport, miután rájöttek, hogy a porított talkum gátolja a pelenkakiütés kialakulását. A hosszú történetét tekintve az amerikai piacon, nem meglepő, hogy alternatív alkalmazása is akad: felnőtt nők is alkalmazzák a nemi szerveken, mondván, hogy felszívja a szagokat és a nedvességet.

Miért gondolják sokan, hogy a talkum rákkeltő?

Amerikában az egyik legnagyobb megítélt kártérítésben a bíróság bizonyítottnak találta, hogy a Johnson&Johnson hintőpor használata összefüggésben volt a több hölgynél kialakult petefészekrákkal. A hír hajdanán világszerte bejárta a médiát és azóta sokan megkérdőjelezik a talkum (zsírkő) használatát személyes higiéniai termékekben.

Felmerült, hogy a talkum belélegezve okozhat tüdőrákot, főleg az azt bányászó bányászoknál. A jelenlegi kutatások egyelőre nem egyértelműek, főleg mivel a bányászat során egyéb anyagoknak is kitettek a bányászok, ezért nehéz különválasztani a talkum és az egyéb anyagok hatását. De egyelőre az sem jelenthető ki, hogy a talkum belélegzése biztosan nem okoz semmiféle elváltozást.

A petefészekrák tekintetében hasonlóképpen megosztottak a kutatási eredmények: az biztos, hogy az elvátozás hosszú időn át történő kitettség esetén léphet fel. A probléma ezzel az, hogy elég nehéz megfelelő és hiteles kutatást összeállítani azon alapulva, hogy valakik akár évtizedeken át naponta alkalmazzák-e a talkumot vagy sem. Rengeteg kutatás született a témában, ezek jelenleg megoszlanak, hogy a talkumot rákkeltőnek vagy pedig teljesen ártalmatlannak mondják-e ki. Egy angol jótékonysági szervezet anyagában viszont kiemelik hogy a talkumhasználat korrelál egy bizonyos hormonszinttel is, amely viszont bizonyítottan összefüggésben van a petefészekrákkal. További kutatás szükséges ahhoz, hogy rájöjjenek, vajon egy közös ok miatt van korreláció vagy valóban a talkumhasználat okozza a problémát.

A talkum negatív hatásai tekintetében fontos még elmondani, hogy a természetben a talkum gyakran szennyeződik azbesztosszal, ezért a 70-es évek óta a gyártók csak tisztított, azaz azbesztoszt kimutatható mértékben nem tartalmazó talkumot alkalmaznak kozmetikumokban. Hogy ennek mennyi hatása van pl. a fent említett ítélet tekintetében kérdéses, hiszen a panasszal bőven a 2000-es években álltak elő.

A másik fontos tudnivaló, hogy a petefészekrák alapvetően egy nagyon ritka betegség, ezért nehéz kutatni, hiszen hatalmas mintára (rengeteg vizsgált személyre) van szükség ahhoz, hogy elegendő rákos esetet is vizsgálhassanak a kutatás során.

Akkor most veszélyes a talkum vagy sem?

Nos, itt már a szubjektív véleményem következik. Röviden a válasz: egyelőre nem tudjuk. Az átnézett forrásanyagok egy része alapvetően azt mondja, hogy van pár aggályos kutatás, de több kutatás nem talált az összefüggésre utaló jelet, ezért nem kell aggódni, más kutatások pedig alapvetően a bizonytalan álláspontra helyezkednek.
Ami számomra aggasztó kérdés:

  • ha van néhány kutatás amely összefüggést talált, honnan tudhatom, hogy 10-20 év múlva, modernebb kutatások révén nem bizonyítják-e majd az összefüggést
  • az azbeszt szennyezettség azért elég aggályos, hiszen az azbeszt mint tudjuk, erősen rákkeltő. Tudom, megtisztítják a talkumot, de mi van, ha nagyon parányi részecskék ott maradnak, amelyeket a jelenlegi technológiákkal sem kivonni, sem pedig érzékelni nem tudnak. És mondjak még aggasztó tényeket? Ha annyira jól kivonják belőle, miért foglalkozik a talkum azbeszt tartalmával a mai napig az amerikai FDA (a legfőbb élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság az USA-ban)
  •  miért használjam ezt az anyagot, ha egyébként léteznek alternatívák? Szerencsére amennyire tudom, Magyarországon nem divat a nemi szerveken hintőport rendszeresen alkalmazni, de a fentieket elolvasva, alkalmaznád-e a kisbabád popsiján/pelusában (simán bejuthat a nemi szervekbe, s vajon, ami 20 év alatt fejt ki hatást felnőtt nőknél, hogyan hat a kisbabákra?)? Szeretnél-e ilyen anyagot tartalmazó betétet netán tampont használni? Szeretnéd-e a talkumot naponta a szemedbe kenni? (mert a szemhéjpúder igenis bekerül a szemedbe is kisebb-nagyobb mértékben).

Az én válaszom erre egyértelműen nem – főleg mivel mindenre van alternatíva.

Alternatív megoldások talkummentes hintőporra, higéniai termékekre, sminkre

Talkummentes hintőpor: Argital zöld agyagos hintőpor

Talkum mentes natúr hintőpor babáknak vásárlásHa feltétlenül hintőport használnál, akkor létezik talkummentes hintőpor, kukoricakeményítőből, vagy agyagból. Az Argital olasz zsírkőmentes hintőpor kukoricakeményítőből áll, ehhez adagoltak bőrvédő zöld agyagot és vadárvácskát. A zöld agyabnak köszönhetően egyébként ez nem fehér, hanem inkább szürkészöld por, de ez a működésén nem változtat. A hintőpor tartalmaz cink-oxidot is, ami ismert gyulladáscsökkentő hatású, nem véletlenül kerül bele minden popsikrémbe is. Amit még lényeges kiemelni, hogy nagyon helyesen nem tartalmaz hozzáadott parfümöt,hogy minimalizálja az irritáció esélyét.  Itt találod meg ezt a talkummentes babahintőport >>>

A másik alternatíva a popsi védelmére hogy vízzáró hatású popsikrémet alkalmazol: különösen a viaszos vagy nagyon erősen zsíros krémek jók erre a célra. Itt többet olvashatsz a natúr popsikrémekről >>>

Talkummentes sminktermékek: Glamoriginal

Natúr szemhéjpúder talkummetnes Glamoriginal vásárlásSzámomra itt a szemhéjpúder az ami a legaggasztóbb, hiszen ez így vagy úgy de bekerülhet a szembe, azaz a testembe és ráadásul akár évtizedekig használhatom. És hadd ne kezdjem el mi minden más aggályos bennük: a színezőanyagok, a szintetikus parfümök, a tartósítószerek. Az alapelvem megint csak ugyanaz: ha aggályos összetevő van benne, ráadásul könnyedén lecserélhetem más, aggályos összetevőt nem tartalmazó termékre, miért ne tenném meg? Itt egy talkummentes magyar márkát ajánlok a figyelmedbe. A választékban a szemhéjpúderek, púderek, pirosítók, azaz az összes por alapú termék talkummentes. A szemhéjpúderek fantasztikusan pigmentáltak az ásványi pigmenteknek köszönhetően. A púder esetében pedig nem lényegtelen apróság, hogy kaolint tartalmaz, így enyhe bőrnyugtató hatása is van. Ha pedig érzékeny a szemed vagy a bőröd, azaz könnyen begyullad, bepirosodik, akkor abszolút érdemes elhagynod a szintetikus anyagokkal teli hagyományos sminktermékeket. A Glamoriginal termékeit itt találod >>>

Talkummentes higiéniai termékek

Itt már bajban lehetsz, mivel jelenleg azt hogy egy betétet vagy tampont talkummal kezeltek, nem kell feltüntetni semmilyen módon, kielégítő és főleg kevésbé környezetszennyező megoldás lehet a menstruációs bugyi, mosható betét vagy intimkehely alkalmazása. Ezek újrahasznosíthatóak, kevesebb szemetet termelsz és hosszú távon olcsóbbak is mint az eldobható termékek. Személyes tapasztalatom az intimkehellyel van és az kell mondjam, hogy bár féltem tőle, a felhelyezése egyszerű, a mindennapok során ezerszer kényelmesebb mint a tampon (ráadásul elég naponta kétszer cserélni) és akinek ismerős a menstruációs termékeket körbe lengő illat (na azok már az elszaporodó bacik), azoknak öröm lesz olvasni, hogy az intimkehelynél ennek nyoma sincs.

Hasznosnak találtad cikkünket? Kérlek lájkold a baloldali gombbal. Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy lájkold a Facebook oldalunkat! Ha érdekel mások véleménye is, akkor csatlakozz a VIP Facebook csoportunkhoz, ahol szakértői tanácsokat kaphatsz! Van termék, amit a cikk hatására fogsz lecserélni?

0 hozzászólás
0

Ezek is érdekelhetnek

Leave a Comment