Kezdőlap VegyszerekKáros vegyi anyagok Az SLS (sodium-lauryl-sulfate) 5 főbűne: az irritáció nagymestere

Az SLS (sodium-lauryl-sulfate) 5 főbűne: az irritáció nagymestere

Írta: Dia

sls (sodium lauryl sulfate) vegyszer káros hatásaiTe is naponta kínzod bőrödet SLS-sel?

Az SLS az egyik legelterjedtebb tisztítószer összetevő, még ha nem is hallottál róla korábban. Egy átlagos tusfürdő, sampon, habfürdő összetevői között az SLS vagy egyéb alternatívája a második az összetevők között. Ez az anyag, amivel egy átlag magyar nő bőre az egyik legnagyobb mennyiségben találkozik. Átlagos tusfürdő és sampon használatot figyelembe véve, akár több kilogrammnyit is magadra kenhetsz belőle. A káros és nyilvánvaló hatásokon, azonnali reakciókon túl azonban a legaggályosabb, hogy erős zsíroldó anyagként nemcsak a zsíros szennyeződéseket távolítja el a bőrröl, hanem a bőr saját felső, zsíros rétegét is. Ennek révén hozzájárul a bőr faggyútermelési mechanizmusának egyensúlytalanságához (zsíros haj) vagy éppen a bőr szárazságához. Ha te is úgy érzed, hiába kened magadat egyfolytában testápolóval, a bőröd mégis száraz, akkor a háttérben akár az SLS-tartalmú tusfürdőd is állhat. Olvass tovább arról mit tapasztalnak azok, akik SLS-mentes tusfürdőre váltanak!

Mi az az SLS (sodium lauryl sulfate)?

A nátrium (sodium) lauril szulfát (SLS) az egyik legelterjedtebb tisztítószer, tisztálkodási szer hatóanyag. Hatékony zsíroldó vegyület (anionos felületaktív anyag) segít eltávolítani a zsíros, olajos szennyeződéseket akár a bőrünkről, a hajunkról, a szánkból vagy bárhonnan a lakásban edényeinkről, a csempéről, padlóról. Az SLS-t széles körben alkalmazzák mert számos kedvező tulajdonsága van, nemcsak mosásra jó, de alkalmas nedvesítésre és habképzésre is. Megtaláljuk ipari tisztítószerekben,  például autómosó, ipari zsírtalanító anyagokban, háztartási felmosó szerekben, de tusfürdőkben, samponokban, szappanokban, habfürdőkben sőt még fogkrémekben is.

 

A hatóanyag tartalom a felhasználás céljától eltér, míg egy ipari tisztítószerben akár 50%-os töménységben is jelen lehet, addig egyes tisztálkodási szerben csak pár tized százalékban van jelen. A tömény SLS erős fertőtlenítő szer is, elpusztítja például a herpesz és az AIDS vírusokat is. Bár tömény SLS lenyelve mérgező, igen sokat kell belőle meginni, ahhoz hogy ártson. Még a legtöményebb háztartási tisztálkodó szerből is egy teljes flakonnal kéne elfogyasztatni, hogy érezzük a káros hatást. Az SLS viszont egyes híresztelésekkel szemben nem rákkeltő. Bár takarítási, zsíroldhatósági szempontból valóban hatékony vegyület, viszont sajnos a bőrünknek, nyálkahártyáinknak sajnos egyáltalán nem előnyös ha gyakran SLS-el találkozik.

Az SLS alternatívái sajnos szinte ugyanolyan ártalmasak

Fontos tudni, hogy „zöldebbnek” tűnő nátrium coco-szulfát (Sodium coco-sulphate, SCS) a gyakorlatban szinte ugyanaz, mint az SLS, csak kevésbé tisztított kókuszolajból készül, ezért kevésbé habzik és változó a hatékonysága. Az SLS-t gyakran kevésbé irritáló hatású nátrium laureth-szulfáttal (SLES, INCI neve: sodium laureth sulfate) helyettesítik, ami viszont gyakran szennyezett a gyártás során keletkező káros anyagokkal. Az EWG adatbázisa szerint kiemelt kockázat a rákkaltő 1,4 dioxánnal való szennyezettség.

 Az SLS 5 főbűne: káros hatások bőrön, szemen szájban

1) Az SLS irritálja a bőrt

SLS 5 káros hatása: ezért szabadulj meg tőle azonnalAz SLS-ről több tudományos kutatás is bizonyította, hogy erős bőrirritáló anyag. Ha nagyobb koncentrációban találkozunk vele akkor a bőrirritáció hamar jelentkezik, kisebb koncentráció esetén felnőtteknél körülbelül  egy óra után jelentkezhetnek a tünetek, azaz ha egy órát ülünk a kádban, SLS-es habfürdővel. Vékonyabb, érzékenyebb bőrű embereknél, illetve csecsemőknél, gyermekek hamarabb jelentkeznek a tünetek.  (A gyerekeknél ezért különösen fontos a megfelelő szulfátmentes fürdető és sampon használata)Magasabb hőmérsékleten – forró vizes kádban – ráadásul jobban érvényesül ezen hatás. Magas koncentrációjú, vagy hosszú idejű SLS és SCS kitettség esetén, tehát ne csodálkozzunk, ha kiszárad, kivörösödik, esetleg begyullad a bőrünk. Az SLS-es sampon akár a fejbőr viszketését is okozhatja: olvasd el hogy tudod megoldani a problémát!

 

SLS mentes sampon viszkető fej és irritáció ellen vásárlás

 

2) Az SLS súlyosbítja a bőrbetegek  (pl. ekcéma) tüneteit

Ekcémás vagy érzékeny bőrű embereknek nem javasolnánk SLS-t vagy SCS-t tartalmató tisztálkodó szerek, tisztító szerek használatát ugyanis súlyosbíthatja a tüneteket. Egy orvosi szaklapban bemutatott kutatás is megerősíti, hogy atópiás dermatitiszben (bőrgyulladás) szenvedő betegek szignifikánsan rosszabbul reagálnak SLS kitettsége. Ha ekcémás vagy, itt találod a szempontokat hogy érdemes kozmetikumokat választanod.

3) Az SLS irritálja a szemet

Állatkísérletek, sőt humán vizsgálatok is alátámasztják az SLS szemirritációs hatást. Érdemes ezért elkerülni, hogy SLS tartalmú sampon a szemünkbe kerüljön, de a legjobb, fejbőrünk védelme érdekében, ha kerüljük az ilyen samponokat és inkább natúr alternatívát választunk. Gyermekek esetében, akiknek bőre még érzékenyebb kifejezetten ajánlott  SLS mentes terméket választani.
A ZöldDrogéria.hu SLS, SCS és SLES mentes Baba és gyermek tisztálkodási termékeiért kattints ide >>>

SLS és SLES mentes babafürdető bio és natúr vásárlás

4) AZ SLS aftákat okozhat a szájban és a szájnyálkahártya irritációjáért is felelős

Sajnos a legnagyobb fogkrém márkák termékeiben is találhatunk SLS-t. Vizsgálatok sajnos bemutatták, hogy a fogkrémek SLS tartalma nemcsak irritálja a száj nyálkahártyáját, de  felelőssé tehető szájban jelentkező aftákért.  Kiderült, hogy ha elhagyjuk az SLS-es fogkrémet, az aftás tünetek hamarabb eltűnnek és nem újulnak ki. SLS tartalmú fogkrémet érzékenyebbeknek és gyerekeknek nem érdemes használni. Fogkrémben már könnyedén elérhetőek olyan alternatívák, amelyek csak természetes összetevőt tartalmaznak, SLS és egyéb káros összetevőt sem tartalmaznak. Olvasd el teljes cikkünket a natúr fogkrémekről! Gyerekfogkrémeket pedig így válassz!
SLS, SLES, SCS mentes gyerekfogkrémekért kattints ide >>>

Fluormentes és sls-mentes bio fogkrémek

5) Az SLS akadályozza, lassítja a sebgyógyulást

Az SLS a bőr irritáló hatásával összefüggésben akadályozza, lassítja a bőrünkön lévő sebek gyógyulását. Így ha sebes a bőrünk, kerüljük el, hogy hosszan üljünk a kádban, ha SLS vagy SCS tartalmú tisztálkodó szert használunk. Ne feledjük, az SLS az esetleges mikro-sérülések gyógyulását is lassítja, ezért ha teheted, cseréld le a tusfürdődet SLS mentes termékre.
SLS mentes tusfürdőkért kattints ide >>>

Hasznosnak találtad cikkünket? Kérlek lájkold a baloldali gombbal. Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy lájkold a Facebook oldalunkat! Ha érdekel mások véleménye is, akkor csatlakozz a VIP Facebook csoportunkhoz, ahol szakértői tanácsokat kaphatsz! Lecserélted már az SLS-t? Nálad milyen tüneteket okozott?

0 hozzászólás
0

Ezek is érdekelhetnek