Kezdőlap Baba és gyerekFog- és szájápolás Fogkrém gyerekeknek és babáknak: fluoridmentes, SLS-mentes és vegyszermentes

Fogkrém gyerekeknek és babáknak: fluoridmentes, SLS-mentes és vegyszermentes

Írta: Dia

Bio és fluoridmentes első fogkrém a babának és gyerekeknekFogkrém gyerekeknek: Mikortól van szükség fogkrémre a babának?

Az első fogacskák megjelenésével minden anyuka eltöpreng azon, hogy szükség van-e már fogmosásra! 1 éves kor alatt még túl fiatal a baba, hogy erre szükség legyen. 1 éves kortól célszerű kialakítani a fogmosás rituáléját, még fogkrém használata nélkül! Ilyenkor a fürdés előtt vagy után az ujjadra tekert, bevizetett gézlappal érdemes fogmosás szerű mozdulatokat végezni, persze csak gyengéden! A kisbaba ínye ilyenkor még érzékeny lehet, különösen, ha éppen jön egy újabb fog. Ha éppen egy fogacska van érkezőben, akkor érdemes a rituálét hanyagolni. Ha a baba már komfortos  a fogmosás rituáléjával, akkor érdemes bevezetni a rutinba egy fogkrémet gyerekeknek.

Az első fogkrém gyerekeknek avagy tejfogkrém

Az első fogkefét és fogkrémet kb. a baba másfél éves korában kell kiválasztani. Édesanyaként nyilván a legjobb megoldást keresed, hogy kisgyermekednek minél kevesebb fájdalmas találkozása legyen a fogorvossal. Találkoztam már olyan szülővel, aki fluoridtablettákat adott a gyermekének a fogak egészsége érdekében.

Miért ne kapjon a baba fluoridot? Miért legyen fluormentes a fogkrém gyerekeknek?

A fluorid lényegében egy mérgező anyag, konkrétan patkányméregként és rovarirtóként is használatos volt a 19. Században. A fluorid az 50-es évek után terjedt el, mint a fogak erősítője. De vajon mi az igazság? Véleményem szerint Magyarországon szerencsések vagyunk, hogy nem kerül fluorid az ívóvízbe, mint Amerikában. A fluorid hatékonyságáról megoszlanak a vélemények. Néhány kutatás állítása szerint olyan vékony védőréteget képez a fogakon, hogy az nincs összhangban azzal a hatással, amit kiválhat a szájnyálkahártyáján keresztül felszívódva. Itt csak fluoridmentes fogkrémeket találsz gyerekeknek, amelyek egyéb káros összetevőket sem tartalmaznak>>>>

Milyen káros hatásai vannak a fluoridnak gyerekek (és felnőttek) esetében?

  • Több kutatás összefüggést talált az ivóvíz magas fluoridtartalma és a gyermekek alacsonyabb IQ-ja között. Laboratóriumi kutatások alapján a fluorid kihat a rágcsálók agyának biokémiájára. Azt gondolom, felelős szülőként tehát érdemes elkerülni a fluoridot.
  • A fluoridot összefüggésbe hozták pajzsmirigy-működési problémákkal, ezen belül is alul-működéssel. (Ha pajzsmirigy problémáid vannak, akkor azonnal hagyj fel a fluoridos fogkrémek használatával).
  • A fluorid hormonkárosító hatású, a pajzsmirigy mellett hatással van a tobozmirigyre is, állatkísérletekben korai szexuális érést, a nappal-éjszaka ciklusának felborulását okozta.
  • A legijesztőbb pedig, hogy három kutatás a csontrákkal is összefüggésbe hozta a nagyobb mennyiségű fluornak való kitettséget. (Kérdéses, hogy mekkora mennyiség jelenti a nagyobb mennyiséget, az elővigyázatosság elve alapján érdemes lehet elkerülni a fluoridot a fogkrémekben is.)

Bár a fenti kutatások általában véve a fluorid bevitelével (pl. Ivóvíz mesterséges vagy természetesen magas fluorid tartalma) kapcsolatosan készültek, nem mehetünk el amellett t tény mellett, hogy a száj nyálkahártyáján keresztül igenis felszívódik a fogkrém tartalma. (Nem véletlen, hogy léteznek nyelv alá tehető gyógyszerek). Egy kisgyerek esetében pedig különösen nagy esély van arra, hogy az egyébként finom fogkrémet lenyeli, vagy megszerezve a tubust akár nekiáll csemegézni belőle!Fluoridmentes, SLS-mentes, parabén-mentes gyerek és baba bio fogkrémek vásárlás

Összefoglalva: a fluoridnak semmi keresnivalója a gyermeked közelében (persze szerintem a felnőttek közelében sem)! Csak egy jó tanács, amennyiben fluoridos fogkrémet használsz, hogy tartsd elzárva! Számos sztorit hallottam, ahol egy kisgyerek megette pl. a teljes tubus fogkrémet, sajnos egy felnőtt tubus fogkrém fluoridtartalma veszélyes lehet. Ha gyermeked közelébe került, beleevett, azonnal fordulj orvoshoz (igen, akár hétvégén is)!

Így válassz vegyszermentes és fluoridmentes fogkrémet gyerekeknek!

Ha döntöttél, hogy fluormentes fogkrémet választasz, akkor jön csak a neheze. Sajnos a fogkrémek még számtalan egyéb káros vagy veszélyes vegyszert tartalmazhatnak! (ha a család többi tagjának is fluoridmenteset választanál – itt találod a felnőtteknek szóló cikkünket)  A leggyakoribb káros anyagok a gyerekfogkrémekben:

Kerülendő a fogkrémekben: SLS avagy irritáló sodyum lauryl sulfate

Az SLS káros hatásait már nem kell bemutatni a legtöbb olvasónak. Az SLS irritatív anyag, ami kutatások szerint a szájban lévő afták kialakulásával is összefüggésbe hozható. Az SLS hatására habzik annyira a fogkrém és sajnos a többség ezt a bőséges habot várja el! A natúr fogkrém nem habzik, pont azért, mert nem adagolnak hozzá irritatív anyagokat. Ráadásul az SLS tartalom kihat a száj nyálkahártyájára, így a fogkrém további összetevői még nagyobb mértékben szívódnak fel. Minden termékben kerülendő a használata – kivéve mondjuk a sütő zsíroldóját 🙂

Veszélyesek a tartósítószerek a gyerekfogkrémekben

Megdöbbentő, hogy még mindig mennyi, Magyarországon is kapható gyerek termék, így gyerek fogkrém tartalmaz parabént. A parabén beavatkozik a hormonrendszer működésébe, Dánia már a betiltását is kezdeményezte. Remélhetőleg az EU hamarosan betiltja a használatát a három éven aluli gyerekeknek szánt termékekben.
A triklozán használata szerencsére már tilos, de csak óvatosan az itt-ott feltünedező, ki tudja honnan származó termékek még könnyedén tartalmazhatják. Bár fogkrémekben ritkán találkozni velük, a BHA vagy a phenoxyethanol is a kerülendő tartósítószerek közé tartozik.

Színes? Veszély! Óvatósan a színezőanyagokkal ha fogkrémről van szó

A marketing kedvéért beletett színezőanyagok sajnos a gyerek fogkrémekben is jelen vannak. Néhány színezőanyag kifejezetten kőolaj-származék, míg többjük is ismert allergén hatásukról. Bár az allergén hatásokat kifejezetten a színezékek elfogyasztása kapcsán állapították meg, nem hangsúlyozhatjuk eléggé: a száj nyálkahártyájáról ezek felszívódnak, különösképp, ha a fogkrém SLS-t tartalmaz.
A leginkább kerülendő színezékek:

Több színezéknek nem ismert jelentősebb kkáros hatása (Cl 73360, CI 77491, CI 77891). A Cl75810 például egy természetes zöld színezék, amely jelen ismereteink szerint biztonságos (EWG minősítése is biztonságos).

Sajnos még engem is meglepett hogy milyen mértékben aggályos összetevők a színezékek, különösképp azért mert mint kiderült a fenti színezékek zöme mint ételfesték is forgalomban van.

Károsak vagy sem? Aggályos összetevők a gyerek-fogkrémekben

Édesítőszerek a gyerek fogkrémekben

Meglehetősen sok gyerek fogkrém tartalmaz édesítőszert az édes íz elérése érdekében, hogy a használó gyerekek nagyobb kedvvel alkalmazzák. Ilyen édesítőszer lehet a szacharin (saccharin) vagy az aszpartám (aspartame). A sajtót kb. évente körbejárja a hír, hogy akkor melyik édesítőszer jó és melyik nem, ugyanakkor biztos: az édesítőszerek valamiféleképp “becsapják” az agyunkat, amely édes ízt érez, de nem kap energiát, ily módon megzavarják az agy önszabályozó mechanizmusát, amikor táplálkozásról van szó. Ráadásul gyerekeknél az édes ízhez való hozzászokás általában véve is ahhoz vezet, hogy felnőttként is édes ízeket fog keresni. A legjobb, ha gyermekünk minél inkább a természetes ízekkel találkozik. A natúr fogkrémek jellemzően a xylitil nevű édesítőszert tartalmazzák, amelyekkel kapcsolatosan hasonló gyanú még nem merült fel. Ettől függetlenül babák esetében érdemesebb inkább édesítőszer mentes fogkrémet választani.
Ha Te se szeretnéd az édes ízekre nevelni gyermekeidet, akkor három natúr gyerek-fogkrém kapható jelenleg édesítőszer nélkül:
Urtekram édesköményes gyerek-fogkrém
Urtekram tutti-frutti gyerek-fogkrém
Weleda zselés gyerek-fogkrém

Fluoridmentes, SLS-mentes, parabén-mentes gyerek és baba bio fogkrémek vásárlás

Hydrated silica (kovasav) – kell a fogkrémekbe gyerekeknek?

A hydrated silica gyakori összetevője a fogkrémeknek, mivel ez biztosítja azt a bizonyos dörzsölő hatást. Az EWG adatbázisa szerint ártalmatlan (azaz nem toxikus, nem avatkozik be vegyi anyagként szervezetünk működésébe). Ugyanakkor több kutatás fogalmazott meg kételyeket a használatával kapcsolatban: A fogkő kialakulásának megelőzésére használják, illetve a lepedékek eltávolítására, ugyanakkor az őrléstől függően akár felsértheti a fogzománcot. Sokkal barátságosabb alternatíva a mészkő (calcium carbonate) alkalmazása, ami egy sokkal puhább kőzet.

A két mészkővel készült fogkrém az Urtekram két fogkrémje!

Három általunk ajánlott bio vagy natúr fluoridmentes fogkrém gyerekeknek

Urtekram fluoridmentes édesköményes vagy tutti-fruttis gyerek fogkrém

Urtekram tutti frutti fluoridmentes, sls-metnes, bio, édesítőszer-mentes gyerek fogkrémSzeretjük, mert különösen a tutti frutti ízű nagyon finom, fluoridmentes, nem tartalmaz édesítőszert, mészkőből készült, így gyengéden dörzsöli le a fogakról a lepedéket. Semmiféle színezéket nem tartalmaz, így a legérzékenyebb gyerekeknek is bátran adható. Állagra talán nem annyira szép, enyhén szürkés színű, de működik!
Mirhát és aloe verát tartalmaz mindkét ízvariáns, amely nyugtatja az esetlegesen irritált vagy gyulladt fogágyat!

Mindkét íz megtalálható partnerünk, a ZöldDrogéria.hu kínálatában, ahol csak válogatott termékeket találsz >>>>

 

Weleda fluoridmentes zselés gyerek-fogkrém körömvirággal

Weleda fluoridmentes, sls-mentes gyerek és baba fogkrém körömvirággalA Weleda nyugtató hatású körömvirággal készül.  Az Urtekram fogkrémekhez hasonlóan sem édesítőszert, sem pedig színezéket nem tartalmaz és a kérdéses szilikonból sincsen benne. Zselés állaga miatt fiatalabb babák esetében javasoljuk használatát vagy érzékenyebb fogzási időszakban, mivel egyáltalán nem dörzsöli az ínyt.

Vásárold meg azonnal a ZöldDrogéria.hu kínálatában >>>

 

Magyar és bio gyerek fogkrém:  a Biola herbál foggélje fluor nélkül – 3 éves kortól 

Biola fluormentes és sls-mentes bio gyerek-fogkrémMindig öröm számunkra magyar terméket ajánlani. A Biola gyerek -fogkrémje  grapefruit, citromfű, kamilla és kasvirág hozzáadásával készült. A kamilla kifejezetten nyugtató hatású, míg a citromfű és a grapefruit keveréke kellemes ízt eredményez. Ugyan tartalmaz édesítőszert, de az Xylitol és a másik két ajánlott fogkrémhez hasonlóan fluoridmentes, s nem tartalmaz színezéket vagy kovasavat. A benne található parfüm növényi illóolajokból készült (bár talán egy fogkrém esetében elhagyható lenne).

Itt tudod megrendelni akár most azonnal >>>

Tetszett a cikk? Ha igen, kérlek lájkold a baloldali gombokkal! Kövess minket Facebookonvagy iratkozz fel hírlevelünkre, hogy a jövőben minden ilyen tesztünkről azonnal értesülj! Vagy csatlakozz VIP Facebook csoportunkhoz, ahol minden cikkünket megosztjuk!

Végül melyik fogkrém mellett döntöttél? Mik a tapasztalatok?

 

 

0 hozzászólás
0