Kezdőlap VegyszerekKáros vegyi anyagok Infografika: Veszélyes, allergén színezékek a fogkrémekben

Infografika: Veszélyes, allergén színezékek a fogkrémekben

Írta: Dia

Infografika: veszélyes és allergén színezékek a gyerek és felnőtt fogkrémekben

A legtöbb hagyományos és néha a natúr fogkrémek is tartalmaznak színezőanyagokat. Egyrészt vonzóbbak így, mintha pl. az összetevők természetes színével találkoznánk, másrészt a gyerekek esetében a szín is vonzóbbá teszi a terméket. Elhinnénk-e egy barnás színű pasztáról, hogy az epres? Vagy csak akkor hiteles, ha a gyártók gondosan rózsaszínesr színezik? A fogkrémekben használt színezékek egyben gyakran ételszínezékek is, úgyhogy érdemes az élelmiszerek címkéit is tanulmányozni.

Az alább felsorolt színezőanyagok között van természetes eredetű, kőolajból kivont egyaránt. Lényeges tudni, hogy esetleg egy természetes színezék is okozhat allergén reakciókat, tehát nem a forrás számít, hanem hogy mit tudunk róluk, milyen kutatásokat publikáltak róluk eddig. Kiemelendő, hogy a felszívódást fogkrémek esetében fokozza, ha a fogkrém egyébként SLS-t tartalmaz (itt leírjuk alaposan miért gond a fogkrémben az SLS). A lenti kutatások elsősorban a színezőanyago elfogyasztását vizsgálták, de a felszívódás miatt vélhetően a fogkrémekben sem teljesen biztonságosak.

Fluormentes és sls-mentes bio fogkrémek

A potenciálisan allergén, veszélyes színezékek a fogkrémekben

(az infografika alatt megtalálod a részletes leírásokat):

Infografika: veszélyes, allergén színezékek a fogkrémekben

Több színezéknek nem ismert jelentősebb káros hatása (Cl 73360, CI 77491, CI 77891). A Cl75810 például egy természetes zöld színezék, amely jelen ismereteink szerint biztonságos(EWG minősítése is biztonságos).

Tetszett a cikk? Ha igen, kérlek lájkold a baloldali gombokkal! Kövess minket Facebookonvagy iratkozz fel hírlevelünkre, hogy a jövőben minden ilyen tesztünkről azonnal értesülj! Vagy csatlakozz VIP Facebook csoportunkhoz, ahol minden cikkünket megosztjuk!

Dobtál már ki fogkrémet a fenti színezékek miatt? Meséld el kommentben!

 

0 hozzászólás
0

Ezek is érdekelhetnek