Kezdőlap Baba és gyerekBabaszoba és ajándékok 5 aktív játék a gyerekeknek a szabadban

5 aktív játék a gyerekeknek a szabadban

Írta: Dia

Játék a szabadbanMilyen szabadtéri játékokat játszhatnak a gyerekek minimális eszközigénnyel?

Mit játsszunk a természetben? Íme néhány játéktipp, kreatív kalandok és újra gondolt klasszikusok. A szabadtéri játékok fontos szerepet játszanak a gyerekek fejlődésében. Egyrészt a mozgás fontossága miatt, hiszen a fejlődő izomzatnak és csontozatnak megfelelő mozgásmennyiség kell a megfelelő fejlődéshez. Sokan nem tudják, hogy átlagosan napi egy órányi aktív mozgásra van szüksége egy gyereknek. Azonban a pszichés és szociális fejlődésnek is fontos eleme a játék. A fantáziára épülő, kreativitást fejlesztő játékok mellett a csapatban játszható játékok is nagyon hasznosak. A gyerekek ezek által sajátítják el az egymáshoz való alkalmazkodást, a közösségi szabályok követését.

1 – Kincskeresés

A kincskeresés az egyik leginteraktívabb játék lehet, ha ügyesen találjuk ki. Rajzoljunk kincsestérképet a helyszínhez, és különböző feladatok teljesítéséhez kössük a továbblépés lehetőségét. Itt tényleg szinte végtelenek a lehetőségeink. A kincskeresőjátékot úgy is megszervezhetjük, hogy több dolgot kelljen megtalálni az adott helyszínen. Ha mindent sikerült összegyűjteni, akkor sikeres a játék. Esetleg a rejtekhelyeken újabb és újabb rejtvények várhatják a kis felfedezőket. Ezek a rejtvények vezetik el a következő rejtett tárgyhoz és üzenethez, és így tovább. A kombinációs lehetőségek végtelenek. A kincskereső játékban az a legjobb, hogy már egy gyereknek is megteremthetjük vele a megfelelő szórakozást, de a résztvevők száma több is lehet.

2 – Bújócska

Mindannyian emlékszünk sokak kedvencére, a bújócskára. Feledhetetlen, kreatív és közösségi játék, ezért aztán kár is lenne mellőzni. Arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogyha szabadtéren játsszuk, akkor a lehetőséget, és a biztonságot is a helyszín határozza meg. Mindenképpen át kell gondolni a szabályokat, és a helyszín biztonságosságát. A bújócskát sokféleképpen újra lehet gondolni, a játékosok létszámától függően. Nagyobb gyerekcsoport esetében lehet két csapatban játszani, amelyik csapat összes tagját hamarabb találják meg, az a csapat nyer. Idősebb gyerekeknél úgy is lehet csavarni a játékon, hogy mindkét csapatnak csak egy hunyója van. De ha elhagyja a helyét, akkor a másik csapat még meg nem talált játékosai elfoglalhatják, lekopogva őt. Ekkor automatikusan az a csapat nyer, amelyik lekopogta a másik csapat hunyóját, azaz rejtekhelyét megkockáztatva odaszaladtak a hunyó helyére.

3 – Akadálypálya

Az akadálypálya az egyik legizgalmasabb feladat lehet a gyerekek számára. Az eszközök, a gyerekek kora, a csoportok mérete is befolyásolja az akadálypálya kialakításának a lehetőségeit. Minden a mi kezünkben van. A pálya hossza, illetve a gyakorlatok jellege az akadálypályán tölteni tervezett idő függvénye. Érdemes olyan pályát építeni, ahol kúszó és mászó, valamint egyensúlyozó gyakorlatok is szerepelnek. Legyenek tehát olyan akadályok, mint például kifeszített kötél, ami alatt át kell bújni, hasalva, vagy négykézláb mászva. Olyan feladatokkal is kombinálhatjuk az akadálypályát, ahol különböző magasságú ugrásokat kell végezni.

4- Fogócska

A hagyományos fogócska tökéletes játék arra, hogy a gyerekek aktívan mozogjanak. E A fogócskának rengeteg verziója létezik, csak a fantázia szabhat határt. A fogócska segíti a tudatosságot segíti, így javítja a szem koordinációt, valamint a mozgáskoordinációt is. Emellett az energiabefektetés tudatos irányítását a sebesség befolyásolásával. Összességében tehát az aktív mozgás és a testi tudatosság fejlesztése a legnagyobb előnyei ennek az egyszerű játéknak. A fogócskának többféle verziója létezik, melyekkel komplex játékká alakulhat, ha épp úgy akarjuk. Lehet úgy is játszani, hogy akit elkap a fogó, vagy éppen fogók, az kiesik a játékból. Ahhoz, hogy visszakerüljön, kooperálni kell a többiekkel, például láncot alkotva akadályozni a fogót a többiek elfogásában, vagy esetleg néhány tornagyakorlat, vagy bármilyen feladat teljesítésével kerülhetnek vissza a játékba.

5 – Adj király katonát, felrázva

A klasszikus adj király katonát mindenki ismeri. Két csapat áll egymással szemben, a csapatok kézen fogva állnak, és az a cél, hogy az egymás kezét fogó seregből a támadások során katonákat szerezzünk a saját oldalunkra. A támadást az “Adj király katonát!” felszólítás előzi meg. Ez a játék így is igen izgalmas, de kombinálni is lehet. Például a támadás első fele egy találóskérdés, vagy egy testmozgással kapcsolatos ügyességi feladat, tornagyakorlat teljesítése. Esetleg ezek váltakozása.

Akármelyik játékot is választjuk, rendkívül fontos figyelnünk a gyerekek biztonságára is, mivel egy rossz mozdulat, vagy lépés és azonnal felhőtlen örömből mély borúba fordul át mindenki hangulata. Ezért fontos, hogy megfelelő minőségű és tartású gyerek cipőt vagy gyerek szandált válasszunk a gyerekek lábára.  Már kora tavasztól lényeges, hogy ügyeljünk a fényvédelemre és alkalmazzunk egy fizikai fényvédős naptejet. Magyarországon már a zárt kertekben vagy a parkban sem vagyunk biztonságban a kullancsoktól, így ügyeljünk a kullancsok elleni védekezésre is!

Hozzászólások

0 hozzászólás
0

Ezek is érdekelhetnek

Leave a Comment