Kezdőlap Baba és gyerekBőrápolás Kullancsriasztó természetesen: Kullancs elleni védekezés babáknál, gyerekeknél

Kullancsriasztó természetesen: Kullancs elleni védekezés babáknál, gyerekeknél

Írta: Dia

Kullancs elleni védekezés babáknál, gyerekeknél természetesen: natúr riasztószerekA kullancsok a téli hideg és a nyári kánikula kivételével (amit a föld mélyén vészelnek át), meglehetősen aktívak a Kárpát-medencében. Bár nagyobb mértékben árnyas erdőkben, vízpartokon, gazos területeken fordulnak elő, igenis megjelenhetnek a városi parkokban, vagy akár kertvárosi övezetben is, ezért a langyosabb idő beköszöntével, foglalkozni kell a kullancsok elleni védekezéssel, különösen gyerekek esetében, akik remélhetőleg minél több időt töltenek a szabad levegőn.

Milyen betegségeket terjesztenek a kullancsok?

Emberekre leginkább a vírusos agyhártyagyulladás és a Lyme kór terjesztése miatt a veszélyesek, habár az Egyesült Államokban már egyéb betegségeket is terjesztenek. (A háziállatainkat ennél nagyobb veszélyek fenyegetik). A kullancsok által terjesztett vírusos agyhártyagyulladás ellen létezik védőoltás, amely 87%-os védettséget ad, érdemes konzultálni a háziorvossal az oltás beadásáról. A Lyme kór ellen azonban nem létezik megelőző védőoltás, a legfontosabb a kullancs elleni védekezés.

Kullancsok elleni védekezés

A kullancsok elleni védekezésnek több frontja lehet. Egyrészt kirándulás esetén a fizikai védelem, azaz megakadályozni, hogy a kullancs a bőrünk közelébe férjen: a nadrágot betűrni a zokniba, zárt felsőt és sapkát/kalapot viselni. A másik megoldás a különböző riasztószerek használata, amelyek elriasztják a kullancsot a közelünkből. Bár léteznek kullancsirtó-szerek, ezekkel a fő probléma, hogy alapvetően az élő szervezet elpusztítására törekszenek, s a kullancs elpusztítása mellett az emlősökre, így az emberekre is hatással vannak – és ez kiemelten igaz lehet a kisebb testsúlyú gyerekekre (többek között ezért kell fokozott óvatosággal alkalmazni bármilyen kozmetikumot), ezért a kullancs irtása semmiképp sem megoldás.

Milyen kullancsriasztó szerek léteznek?

Az alábbi összefoglalót az EWG összefoglalója alapján készítettük:

1) DEET

A DEET 1957 óta engedélyezett, rendkívül hatásos rovarriasztó szer, amely a bogarakat jellegzetes illatával és mérgező voltával riasztja el. Közismerten allergiás reakciókat válthat ki és bár nagyon kis százalékban, de negatívan hathat az idegrendszerre, így görcsös rohamokat is kiválhat (1 a 100 millióból az esélye). Bár használata engedélyezett gyerekeknél, ugyanakkor kisebb koncentrációban és kevesebb gyakorisággal javasolt alkalmazni. (Miközben az aggódó szülő jó eséllyel minél többször és minél alaposabban szeretné gyerekét befújni, hogy biztosan védve legyen) 6 hónap alatti gyerekeknél pedig egyáltalán nem javasolják alkalmazását. Mint minden vegyi anyagnál, itt is felmerül a kérdés, hogy vajon létezik-e kevésbé veszélyes alternatíva, különösen gyerekek esetében, amely korlátlanul alkalmazható. A legtöbb hatóság azt javasolja, hogy a gyártó instrukcióit érdemes követni az alkalmazásánál.

Konklúzió: vegyszereket kerülő szülőként javaslom elkerülni ezt a hatóanyagot a gyerekek esetében (a cikk szerzője a tények ismeretében magára se fújná szívesen)

2) Pikaridin

1980 óta létezik ez a vegyület, és nemcsak a kullancsokat, hanem számos egyéb rovart és bogarat is távol tart. A jelenlegi ismeretek alapján nem allergizál, nem hozták összefüggésbe idegrendszeri tünetekkel mint a DEET-t, ezért biztonságos alternatívának tűnik. Ugyanakkor mivel nem széles körben alkalmazott szerről van szó, ezért hosszabb távú alkalmazásának hatását még nem feltétlenül térképezték fel. Amennyiben nem ódzkodsz a mesterséges vegyi anyagoktól, alkalmazhatod. Gyerekeknél a fő javaslat, hogy a termék gyártójának iránymutatását érdemes követni hány éves kortól alkalmazható.

Baba és gyerek naptej teszt

3) IR3535

Ez a vegyület szintén széles körben elterjedt és lényegében egy természetben előforduló vegyület szintetikus verziója. Erősen irritálhatja a szemet, de nincsenek egyéb egészségügyi hatásai (jelenlegi ismereteink szerint). Kullancs ellen talán még hatásosabb is, mint a DEET vagy a Pikaridin. Hasonlóan a többi vegyi anyaghoz a hatóságok szerint alkalmazásánál az adott termék/gyártó leírását kell követni.

Eukaliptusz olaj vagy PMD (Koncentrált eukaliptusz olaj)

Bár sokan úgy hiszik az erősebb, markánsabb illatú illóolajok közül több is hatásos lehet rovarok ellen, a kullancsok ellen valójában csak az eukaliptusz bizonyult kísérletekben hatásosnak.  A PMD-t az eredeti eukaliptusz olaj koncentrációjával állítják elő, hogy a benne megtalálható természetes rovarriasztó még magasabb koncentrációját érjék el. Ilyen értelemben ez már nem sima eukaliptusz olaj. Allergén anyagokat tartalmaz (ezek természetes formájukban előfordulnak az eukaliptusz olajban), de a gyermekekre való hatását nem térképezték fel. A hatóideje rövidebb mint a DEET-é, csupán pár óra. Jó alternatíva lehet ha a kemikáliákat szeretnéd elkerülni. (Itt találsz egy természetes eukaliptusz-olajos szúnyogriasztó receptet)

Összeségében a rovarvédelem tekintetében nincs ideális alternatíva. Választhatunk szintetikus vegyületeket vagy a természetes anyagokat, amelyek ellenben allergének. Több kontinens egészségügyi hatóságainak iránymutatását elolvasva úgy tűnik nincs egy általános érvényű korhatár, amikortól ezen szerek alkalmazását javasolják. Kontinensenként eltérő iránymutatást lehet olvasni, van amit egy állami szerv 2 hónapos kortól, más inkább 3 éves kortól javasol. Ha vegyi anyag mellett döntesz, akkor a pikaridin vagy az IR3535 vegyület két jelenleg biztonságosnak tűnő alternatíva. Mint a natúr termékek iránt elkötelezett szülő, személy szerint szeretem elkerülni a szintetikus vegyületeket, ezért két, az eukaliptusz olaj kivonatából készített terméket mutatok be.

Kullancsriasztók gyerekeknek koncentrált eukaliptusz olajjal

A koncentrált eukaliptusz olajban pont a rovarokat távoltartó vegyület van jelen koncentrált arányban. Hatásossága pár óra, ellenben nincs limit a használatát illetően. A koncentrátum allergén, több ismert allergént is tartalmaz (a természetes anyagok is lehetnek allergének), ezért csak 6 hónap feletti babák esetében, de ott is csak bőrpróba elvégzése után javasoljuk a használatát amennyiben a gyártó egyéb korlátozást nem tesz a leírásban. Amennyiben a bőrpróba sikeres, korlátozás nélkül alkalmazható és egy nagyobb kiránduláson érdemes is kb. 3 óránként újra fújni belőle. Számomra fontos előnye ezeknek a termékeknek, hogy egyéb összetevőik is biztonságos, natúr összetevők.
Minden terméknél feltüntetem a hivatalos gyártói ajánlást, hogy milyen életkorban alkalmazható.

Aromax kullancs- és szúnyogriasztó spray 2 éves kor felett

Aromax természetes kullancs és szúnyog riasztó 2 éves kortólEz a riasztószer alkoholos oldatban tartalmaz 30%-nyi eukaliptusz olajat, ami pár óra védelmet jelent a kullancsok ellen, és kb. 7 órányi védelmet a szúnyogok ellen. A gyártó 2 éves kortól javasolja használatát, Amerikában 3 éves kor alatti gyerekeknek nem ajánlják a használatát (ez főleg abból adódik, hogy még nincs elég információjuk a gyerekekre gyakorolt hatásáról). Az olaj allergén anyagokat tartalmaz (bár ezek természetes anyagok), ezért használata csak bőrpróba után ajánlott. Ami kevésbé egyértelmű, hogy ugyanilyen hatóanyaggal más termék kifejezetten ajánlja magát kisbabák számára is. Mindenesetre a hivatalos információ alapján 2 éves kortól alkalmazható. Itt tudod alaposabban megnézni >>>

Hogyan alkalmazzuk a kullancsriasztó spray-ket gyermekeknél?

Minél kisebb a gyermek, annál jobb gondolat lehet hogy csupán a ruhadarabjait fújod be a riasztóval (vagy pl. A takaróját). Hosszabb kiránduláson a szemet, szájat, orrot elkerülve, a saját kezedre fújt folyadékot oszlasd el a bőrén, különös figyelemmel a fülre (fül mögött) és a hajlatokra (könyök, térd), ahol a kullancs különösen szeret megbújni.

6 hónap alatti csecsemőknél semmiképp ne alkalmazzunk riasztószereket sem, hálóval stb védekezzünk! De minden esetben olvassuk el a rendelkezésünkre álló riasztószer leírását és kövessük a gyártó iránymutatását arra vonatkozóan hány éves kortól alkalmazható.

Mit tegyek, ha ezek ellenére is kullancsot találok?

Sajnos egyik módszer sem 100%-os, ezért nagyon fontos a gyerekek átvizsgálása esténként pl. fürdetésnél, különösen a hajlatokban (fül mögött, könyök és térdhajlat netán a combtő). Ha kullancsot találsz, ne pánikolj, időbeni és megfelelő eltávolítása jelentősen csökkenti a fertőzés veszélyét. Ajánlom figyelmedbe a Heim Pál gyermekkórház cikkét a kullancs eltávolításáról.

Tetszett a cikk? Kérlek lájkold a baloldali gombbal.  Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy lájkold a Facebook oldalunkat! Ha érdekel mások véleménye is, akkor csatlakozz a VIP Facebook csoportunkhoz, ahol szakértői tanácsokat kaphatsz! Te hogy véded a családodat a kullancsok ellen? Van esetleg más tipped?

Hozzászólások

2 hozzászólás
1

Ezek is érdekelhetnek

2 hozzászólás

Pintér Diána 2019-05-25 - 21:38

Üdvözlöm!
1.5éves kislányomnak ma egy kullancs volt a jobb füle mögött. Mivel olyan területen lakunk ahol sok kullacs van így régóta szeretnék egy jól bevált vegyszermentes kullancsriasztót találni,eddig sikertelenül.A védőoltást 2éves kor előtt nem ajánlja a gyártó,így kb lehetőség 0.Látom a fenti spray is 2 éves kortól ajánlott…de akkor mégis hogyan védjek egy 1.5éves gyereket a továbbiakban?Van valami alternatíva?
Üdv
Diána

Reply
Dia 2019-05-26 - 16:12

Kedves Diána!
Megértem aggodalmát, jelenleg úgy tűnik nem igazán van a piacon olyan természetes riasztószer, ami megfelelne a kisebbeknek (még ha rugalmasan is alkalmazzuk az életkort, akkor is legfeljebb napi egy applikáció javasolt az eukaliptusz tartalmú riasztószerekből, az Aromax ráadásul alkoholt tartalmaz, ami miatt megint csak korlátozódik a használata kisgyerekeknél). Amennyiben sűrűn kullancsos területen élnek, akkor a nagyobb egészségügyi veszély kivédése érdekében sajnos még mindig a vegyszeres opció tűnik a legjobb megoldásnak. EGy jelenleg 15 hónapos édesanyjaként jelenleg én sem látok megfelelő alternatívát. 🙁 Reméljük, hogy előbb utóbb valami elérhetővé válik. Üdvözlettel, Dia

Reply

Leave a Comment