Kezdőlap VegyszerekGyerekeknél kerülendő 341 kisbaba kozmetikumból 299 kockázatos a civilek szerint

341 kisbaba kozmetikumból 299 kockázatos a civilek szerint

Írta: Dia

Kockázatos, vegyszeres babafürdető, popsikrém, babasampon

Kockázatos fürdetők, samponok, popsikrémek, naptejek

Az Európai Nők a Közös Jövőért (WECF) nevű európai szintű környezetvédelmi nőszervezet 2016. februárjában bemutatott jelentése szerint még a mai napig is számos kockázatos összetevő van az újszülöttek és kisbabák számára készülő kozmetikumokban, tisztálkódószerekben. Az európai zöld szervezet 341, franciaországi boltokban található kisbaba terméket vizsgált, köztük fürdetőket, habfürdőket, gyereksamponokat, bőrápolókat, popsikrémeket, naptejeket a címkén elérhető összetétel alapján. (Sajnos a részletes terméklista nem érhető el, de az európai piac sajátosságaiból adódóan vélhetően sok termék Magyarországon változatlan összetétellel kapható). Az összetevőket az európai uniós kockázatelemzések (Scientific Committee for Consumer Safety – SCCS), a francia hatósági értékelések, valamint a nemzetközi szakirodalom alapján értékelték és ez alapján az összetevőket “magas kockázatú”, “közepes kockázatú” valamint “alacsony kockázatú vagy nem kockázatos” kategóriákba sorolták.

A kisbaba termékek magas kockázatú összetevői: allergének, hormonkárosítók

A 341 termékből 3 “magas kockázatú”-nak ítélt anyag vagy anyagcsoport 299 termékben fordult elő:

  • egy kontakt allergén (methylisothiazolinone) 19 termékben, azon belül 7 törlőkendőben volt jelen. A magyar Krémmánia adatai szerint 47 olyan baba és gyerek termék kapható Magyarországon, amely tartalmazza ezt az anyagot. Partnerünk a ZöldDrogéria kínálatában tiltólistán szerepel, így náluk csak biztonságos termékeket találsz>>>> Irritatív, egy szaporodási képességekre kockázatot jelentő tartósítószer (phenoxyethanol) 54 termékben, ezen belül 26 törlőkendőben volt jelen. A Krémmánia adatai alapján rengeteg termék tartalmazza, a lista 10%-ának áttekintése során 80 baba- és gyermekterméket találtunk, amelyben megtalálható ez a tartósítószer, azaz akár 6-800 gyerek- és baba termék tartalmazhatja. Partnerünk a ZöldDrogéria kínálatában ez az a baba és gyerektermékekre tiltólistás, azaz egyik gyerek-termék sem tartalmazza, nem véletlenül. A phenoxyethanol több kutatás szerint is neurotoxikus, illetve irritál hatású (kontakt dermatitiszt okoz), emiatt is ekcémásoknak külön kockáztot jelent illetve a szaporodási képessegekre is kockázatot jelent.
    Phenoxyethanol mentes bio pamut popsitörlő itt >>>
  • míg lehetséges allergént tartalmazó “parfüm/perfume” vagy “fragrance” 226 termékben volt jelen (fontos ezért figyelni, hogy ha ilyen anyag van a termékünkben, akkor jelölve van-e, hogy allergén mentes-e). Ezt neki se álltunk számolgatni, mert gyakorlatilag szinte mindenben ott van. Az Azure gyerekfürdetői például allergén mentes parfümöt tartalmaznak, így nem kell lemondani az illatról.

SLS és parabén mentes baba fürdető bio és natúr

A kisbaba termékek közepes kockázatú összetevői

4 anyag vagy anyagcsoport, mely “közepes kockázatú” besorolású, 181 termékben volt:

 

Ez alapján a WECF javasolja:

– be kell tiltania a “magas kockázatúnak” ítélt anyagokat 3 évesnél fiatalabb gyerekeknek, babáknak készülő termékekben
– meg kell viszgálni, hogy parfum/fragrance szükséges-e baba és gyerek kozmetikai termékekbe, melyek potenciálisan allergizálnak, érzékenyítenek, irritálnak
– korlátozni kell az elővigyázatosság elve alapján a “közepes kockázatúnak” besorolt anyagokat
– azonnali moratórium szükséges a lehetséges hormonkárosító (endocrine disruptors, EDC) anyagokra baba- és gyerek termékekben, míg meg nem születik ezen anyagok uniós besorolása – ugyanis jelenleg nincs ilyen lista, csak tudományos bizonyítékok alapján tudjuk, hogy sok anyag ilyen hatással bír
– további részletes vizsgálatok szükségesek, a kevéssé ismert hatású anyagokra
– az irritáló anyag jelenlétének egyértelmű jelölése szükséges a csomagoláson
– továbbá javasolja a WECF, hogy ne csak az egyes összetevők hatásait vizsgálják az engedélyezés során, hanem egyben a számos anyagot tartalmazó termék kockázatait is vizsgálják, ami a csecsemők tényleges kitettsége a veszélyeknek. A WECF továbbá javasolja a szülőknek, hogy csak minimális mennyiségben használjanak baba kozmetikumokat, és különösen ne olyanokat, melyeknek kockázatai lehetnek. További érdekes olvasnivalót arról, hogy miként hat egyes vegyszerek hosszú évtizedeken keresztüli használata, itt olvashatsz.

Ha biztonságra vágysz, akkor ajánljuk a ZöldDrogériát, mivel előzetesen válogatják a kínálatukba kerülő termékeket, illetve külön jelölik a teljesen biztonságos, allergénmentes termékeket (100% gondoskodás jelöléssel)
Irány a ZöldDrogéria Gyerek szekciója>>>

Tetszett a cikk?  Kérlek lájkold baloldalt fenn! Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy lájkold a Facebook oldalunkat! Ha érdekel mások véleménye is, akkor csatlakozz a VIP Facebook csoportunkhoz, ahol szakértői tanácsokat kaphatsz!

Eredeti közlemény:
Baby cosmetics still contain too many ingredients of concern, WECF, 15.02.2016
http://www.wecf.eu/english/press/releases/2016/02/baby-cosmetics.php
0 hozzászólás
0