Kezdőlap VegyszerekFeketelista Feketelista: Mit rejt a hajbalzsamod?

Feketelista: Mit rejt a hajbalzsamod?

Írta: Dia

Hajbalzsam-osszetetel-hormonkarosito-allergen-vegyszer Régóta foglalkoztatott a hajbalzsamok kérdése. A samponokról már annyit írtunk és a többség ezt cseréli le elsőként, amikor natúrra vált. De mi a helyzet a hajbalzsammal? Mit tartalmaz? Besétáltam egy drogériába és leemeltem a polcról egy nagy, piacvezető márka hajbalzsamát – egy átlag nő ma Magyarországon örömmel venné használatába a terméket, de sajnos elkeserítő, amit találtam.

Az összetevő lista elején viszonylag ártalmatlan anyagok rejtőznek, sőt még kókuszolaj, keratin és kollagén is került bele. Azonban 3 olyan anyagot is találtam, ami miatt soha többé nem fogok ilyen terméket használni. A hajbalzsam kicsit olyan mint a testápoló: mivel rajta hagyod a fejeden 2-3 percig, minden káros összetevőjének bőven van ideje felszívódni a bőrödön keresztül. Szóval mi is a gond a hajbalzsamoddal?

Hajbalzsam osszetevo1) Butylphenyl Methylpropional (más néven lilial): beavatkozhat a hormonrendszer működésébe?

Az EWG adatbázisa szerint megzavarhatja az emberi immunrendszert és allergiát okozhat. Egy kutatás szerint pedig beavatkozhat a hormonrendszer működésébe.  Összességében az EWG-nél 7/10-es pontszámot kapott a veszélyességi skálán, tehát egyáltalán nem javasolt az ezt tartalmazó termékek használata.

2) Alpha-isomethyl-ionone: toxicitással gyanúsított

Az EWG adatbázisa szerint több kutatás összefüggésbe hozta a toxicitással és a szabályozás is csak egy bizonyos határértékig engedi a használatát. A gond ezzel csak az, hogy ez az összetevő lista kísértetiesen hasonlít a testápolókéhoz. Azaz, ha mind balzsamot, mind testápolót használsz, netán van egy kézkrémed vagy hajpakolásod is, ami ezt tartalmazza, máris sokkal nagyobb mennyiséggel kerültél érintkezésbe vele, mint amit a hivatalos szervek javasolnak. Nem jobb, ha ilyen anyagok egyáltalán nincsenek a termékekben?

3) Allergének: parfüm és egyéb anyagok

A termék több allergén hatású anyagot is tartalmaz, kezdjük rögtön a parfümmel (aminek pontos összetétele ismeretlen), illetve egyéb olyan anyagokkal amelyek allergének (például: citronellol, hexyl cinnamal, linalool). Ezek sok természetes illóolajban is megtalálhatóak, ha hajlamos vagy allergiás reakcióra, akkor inkább kerüld őket.

4) PEG-150: lehet szennyezett?

Az EWG adatbázisa ezt az anyagot ártalmatlannak tartja ugyan, de külön felhívja a figyelmet, hogy gyakran nyomokban szennyezett súlyosan rákkeltő anyagokkal.

Nézd meg jó alaposan a saját, otthon található balzsamodat! Vajon hány káros anyagot tartalmaz? Érdemes kockáztatnod, ha manapság elérhetőek már jó minőségű, ráadásul egy prémium márkához (mint amilyen a fenti termék is) hasonló áron kapható natúrkozmetikumok?

Nézz körül a ZöldDrogéria.hu natúr hajbalzsam kínálatában, látni fogod milyen széles kínálat érhető el. MEGNÉZEM >>>>

A cikk elkészítéséhez az összetevő listáról fényképet augusztus folyamán készítettünk és az EWG adatbázisának információt használtuk.
0 hozzászólás
0

Ezek is érdekelhetnek