Kezdőlap VegyszerekFeketelista Feketelista: Hormonkárosító anyag (triklozán) a fogkrémben

Feketelista: Hormonkárosító anyag (triklozán) a fogkrémben

Írta: Dia

A Colgate Total fogkrém sötét titkai

Első sötét titok: Hormonkárosító triklozán

A triklozán eColgate-total-fogkrem-karos-osszetevoi-hormonkárosító-triklozángy gombaölő, amelyet az elmúlt évtizedekben lelkesen alkalmaztak mindenféle személyes higiéniai termékben a kézfertőtlenítő szappanoktól kezdve a dezodorokon át a fogkrémekig. Mára Kanada betiltotta a használatát. Különösen veszélyes ez az anyag, mivel felhalmozódik a szervezetben és az anyák akár a magzatnak is továbbadhatják. És miért káros? Több kutatás igazolta, hogy károsítja a hormonrendszer működését. Örömteli, hogy sok márka mára eltávolította az összetevő-listáról, ellenben bizony ennek a népszerű fogkrémnek az összetevő listáján még mindig a második (azaz a második legnagyobb arányban ezt tartalmazza).

Második sötét titok: Irritáló SLS

A kozmetikumok egyik leggyakoribb összetevője az SLS, ami ebben a fogkrémben is megtalálható. Maró hatású anyag, amelyet azért tesznek a legtöbb készítménybe, mert jól habzik és átjárhatóvá teszi a bőrt, így a kozmetikum anyagai még inkább a bőrbe jutnak. Gondolj bele, ha ezt teszi a bőrrel, mit tesz a száj nyálkahártyájával? Ez az anyag, amit egyébként motorok zsíroldására is használnak? Szerinted a szádnak erre van szüksége? Kerüld az SLS, vagy teljes nevén Sodium Lauryl Sulfath tartalmú kozmetikumokat, így ezt a fogkrémet is!

Harmadik sötét titok: Veszélyes vagy sem a fluor?

A harmadik összetevő kapcsán a szerkesztőségen belül is heves vita alakult ki, vajon szükség van-e rá vagy sem, káros vagy sem? Egy biztos, ez az anyag nagy dózisban bizony veszélyes: pl. a patkányméreg egyik összetevője. Mégis a legtöbb fogkrémben megtalálható. Vajon ez a kis mértékben orvosság, nagy mértékben méreg esete? Az interneten keresgélve egyre többen kérdőjelezik meg hasznos voltát és óvva intenek a használatától. Mivel rengeteg gyógynövény természetes úton segít a szájápolásban, álláspontunk szerint érdemes elkerülni, azaz fluormentes fogkrémet vásárolni.

Olvasd el cikkünket, amiben leírjuk a natúr fogkrém választás szemponjait!

NÉZZ KÖRÜL A ZÖLDDROGÉRIA GARANTÁLTAN TRIKLOZÁN-MENTES FOGKRÉM KINÁLATÁBAN!>>>
Fluoridmentes fogkrémek széles választéka

0 hozzászólás
0

Ezek is érdekelhetnek