Kezdőlap VegyszerekFeketelista Feketelista: Családi tusfürdő meglepetésekkel

Feketelista: Családi tusfürdő meglepetésekkel

Írta: Dia

Baba tusfürdő potenciálisan rákkeltő és irritáló anyagokkalA Baba tusfürdőről sokaknak jut eszébe, hogy ez kifejezetten gyerekeknek, de legalábbis kifejezetten családoknak készült. Talán sokan azt várják, hogy éppen ezért különösen gyengéd és ápoló terméket kapnak. A gyerekek által használt termékek esetében azért kell különösen óvatosnak lennünk, mivel számukra egy termék “szokásos” adagja a testsúlyhoz viszonyítva hatalmas. Ráadásul, ha nem megfelelő anyagokkal kerülnek érintkezésbe, az bizony kihathat a fejlődésükre.

1) Retinyl Palmitate – gyorsíthatja a bőrrák kialakulását

Az A-vitamin egy származéka. Egyesült államokbeli hivatalos vizsgálatok szerint a retinyl palmitate gyorsítja a bőrák kialakulását napfény hatására az egér-kísérletek során. Alapvetően a naptejekben használt retinyl palmitate jelent kockázatot, de mivel nem zárható ki egyéb esetben a kockázat, illetve változó, hogy ki és mikor milyen körülmények között használna retinyl palmitate-ot tartalmazó kozmetikumot, inkább jobb nem használni. Az EWG is alapvetően óvatosságra int és nem javasolja ezen anyag használatát.

2) SLS (Sodium Laureth Sulfathe): irritálja a bőrt, igen, a gyermekedét is!

Az SLS-ről már sokat írtunk: irritálja a bőrt és a szemet, súlyosbíthatja a bőrbetegek tüneteit. Ipari tisztítószerek gyakori összetevője és bár hatékony zsíroldó, nem feltétlenül a leggyengédebb szer, amit a bőrünkre kenhetünk. A Baba tusfürdőben pl. a második összetevő, ami azt jelenti, ez van jelen a legnagyobb arányban a víz után.

3) Butylphenyl Methylpropional (más néven lilial): toxicitás gyanú

Az EWG adatbázisa alapján felmerült ezzel az anyaggal kapcsolatban, hogy allergiát okoz és hogy megzavarja az immunrendszert, sőt egyes kutatások a hormondrendszer megzavarásával is összefüggésbe hozták. Egy esetlegesen hormonkárosító anyag akár gyermekek által használt termékben történő használata különösen aggályos, mivel az ő hormonháztartásuk még fejlődik, amibe ezáltal beavatkozunk.

VÁLASSZ INKÁBB GYERMEKEDNEK (ÉS MAGADNAK) TERMÉSZETES TUSFÜRDŐT, FÜRDŐHABOT  >>>

A bejegyzés elkészültéhez felhasznált források:
a kremmania adatbazisa
az EWG adatbázisa
Retinyl Palmitate vizsgálata: http://ntp.niehs.nih.gov/results/pubs/longterm/reports/longterm/tr500580/listedreports/tr568/index.html
http://www.ewg.org/research/what-scientists-say-about-vitamin-sunscreen
0 hozzászólás
0

Ezek is érdekelhetnek