Kezdőlap MegoldásokTisztálkodás és dezodor Ugye nem leszek büdös – avagy mitől hatékony az alumínium-mentes dezodor?

Ugye nem leszek büdös – avagy mitől hatékony az alumínium-mentes dezodor?

Írta: Dia

Mitől működik az alumínium mentes dezodor? Szódabikarbóna, timsó és társai  Így működnek az alumínium-mentes dezodorok

Kezdjük egy kis ismétléssel. Mi is a baj az alumíniummal?

Az alumínium lényegében megakadályozza az izzadást, mivel összehúzza a pórusokat. Az izzadás szervezetünk természetes, hűtő és méregetelenítő folyamata, így a méreganyagok nem tudnak kijutni a szervezetedből, hanem felhalmozódhatnak. Több alumínium-származékot betiltottak már, ám a dezodorokban használt alumínium-származékok egyelőre szabadon használhatóak, de a fogyasztók egyre több kétséget fogalmaznak meg ezzel kapcsolatban. Többet olvashatsz erről a hogyan válassz natúr dezodort című cikkünkben!
Van megoldás, ha friss és illatos maradnál, de elkerülnéd az alumíniumot!

Mire figyelj még ha dezodort választasz?

Az alumínium nem az egyetlen aggályos összetevő a hagyományos dezodorokban, bár jelenleg erre irányul a legtöbb figyelem. Legalább ennyire problémásak a parabének – amelyeket egy kutatás a mellrákkal is összefüggésbe hozott -, a BHT (hullakonverzáló) tartósítószer, az antibakteriális triklozán vagy az irritáló SLS. Egy teljes cikket szenteltünk a témának, hogy miért érdemes ezeket elkerülnöd.
Sok gyártó büszkén hirdeti, hogy kiiktatta dezodorjaiból az alumíniumot, de a többi káros anyag ettől még ott van az összetevők listáján.

Mitől nem leszel büdös, ha natúr dezodort használsz? Fő hatóanyagok

A natúr dezodorok alumínium helyett a következő hatóanyagokat alkalmazzák:

Hogyan működik a szódabikarbóna a natúr dezodorokban?

A szódabikarbóna az egyik legnépszerűbb összetevő, szinte valamennyi házilag kikeverhető receptben és több márka kínálatában is megtalálható. A szódabikarbóna egyrészt egyszerűen elérhető összetevő, másrészt kiválóan semlegesíti a savakat, gyakorlatilag reakcióba lép az izzadsággal. Gombaölő hatású és kiváló szagtalanító.
De van egy kis probléma: a hígitatlan, vagy nagy arányban szódabikarbónát tartalmazó dezodorok esetében szinte azonnal irritáció jelentkezik, piros, gyulladt, viszkető bőr. Sokan ezt a természetes dezodorra való váltás “tisztulási” folyamataként érzékelik, de alapvető különbség van. Tisztulási folyamat lehet az, ha kisebb gyulladásokat, pattanásokat érzékelsz, viszont ha az egész terület egybefüggően piros, akkor vélhetően inkább a termékben található szódabikarbóna irritál. Borotválkozás után pedig érzékeny bőrüek esetében semmiképp sem javasolt az alkalmazása. Az irritáció oka az, hogy a szódabikarbóna ph értéke 8,3, azaz jelentősen eltér a bőr természetes ph értékétől.
A Zölddrogéria egyik legnépszerűbb alumínium-mentes, szódabikarbónás dezodora a Wise Tree Naturals. Megnézem>>>

 

Alumínium-mentes bio dezodor vásárlás

 

Timsó és a natúr deo stiftek

A timsóval már biztos találkoztál, mivel gyakran használják vérzéscsillapításra kisebb vágások esetében. Hasonló elven segíti natúr dezodorban az izzadás csillapítását. Sokan óvatosak vele, mivel a timsót is az alu szó használatával tüntetik fel az összetevőlistán. Ez azért lehetséges, mert a timsó molekulák is tartalmaznak alumíniumot. (Az alumínium vegyületek döntő része semennyire sem mérgező toxikus. Egyetlen tanulmányról sem számolt be a timsó káros hatásáról. A vegyületek toxicitását nem határozza meg mindig az összetevő toxicitása. Ahogy van veszélytelen arzén tartalmú vegyület is, pedig a fém arzén mérgező. Illetve testünk főleg szénből (C), hidrogénből (H) és nitrogénből (N) áll oxigén mellett. Viszont például a szénből, hidrogénből és nitrogénből álló ciángáz (HCN) mégis nagyon mérgező.)
Ez a vegyület azonban működésében is más mint az alumínium hydroxide (amely kerülendő), nem képes eldugítani a pórusokat, csupán összehúzza azokat, csökkenti az izzadás mértékét. Mivel antibakteriális hatású, gátolja a kellemetlen szagokat okozó baktériumok elszaporodását. A timsó tartalmú dezodorokat jellemzően stiftként tudod megvásárolni. Jó megoldás lehet azok számára, akik illat és gyógynövény mentes megoldást keresnek valamilyen allergiás reakció vagy érzékeny bőr miatt. A Zölddrogéria legnépszerűbb timsós termékcsaládja az Urtekram, illatmentes verzióban is. Megnézem>>>

 

Hogy kerül a cink a natúr dezodorba?

A természetes márkák gyakran alkalmazzák a cink-oxidot mint dezodoráló összetevőt. (A cink-oxidot a bőröd nem szívja fel, kivéve a nano részecskéket. A nano részecskék használatát kerüld!) A cink-oxid lényegében reakcióba lép az izzadság zsírmolekuláival és ártalmatlan cink-só termelődik. Antibakteriális hatású, azaz segítségével elkerülheted a kellemetlen szagokat okozó baktériumok kialakulását. A cink további előnye, hogy szervezetünknek is szüksége van rá, így a felszívódás révén vélhetőleg hozzájárulsz szervezeted cink szintjének biztosításához. A legnépszerűbb termékcsalád a német Lavera. Megnézem>>>

 

Alkohol a natúr dezodorokban

Néhány dezodor alkoholt alkalmaz egyéb gyógynövényekkel kiegészítve. Az alkohol fertőtlenít, így megelőzi a kellemetlen szagok kialakulását, hasonlóan a fentebb már listázott összetevőkhöz, de azért magában gyengécske, csak akkor érdemes ilyen dezodort választani, ha egyéb hatóanyaggal, gyógynövénnyel is kiegészítették a receptúrát.

Honnan tudhatom mi van a dezodoromban?

Az összetevőket minden dezodoron az úgynevezett INCI-lista tartalmazza. Ez egységes jelölés, azért szerepelnek itt az összetevők latin nevei, hogy egyértelműen beazonosíthatóak legyenek.

Az általunk kerülni javasolt összetevők dezodorokban

Aluminum Hydroxide, Butylated Hydroxytoluene (BHT), Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Triclosan, Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate (SLES) és úgy általában bármi, ahol a paraben vagy a PEG szavak szerepelnek. Ezekről bővebben olvashatsz a Miért cseréld le a hagyományos dezodorodat cikkünkben!

Alumínium-mentes bio dezodor vásárlás

A natúr dezodorok hatóanyagai az INCI (összetevő) listában

Szódabikarbóna = Sodium Bicarbonate
Alkohol = Alcohol
Cink (akár természetes forrásból pl. ricinusolajból kinyerve) = Zinc Oxide
Timsó = Potassium alum

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy lájkold a FAcebook oldalunkat! Ha érdekel mások véleménye, csatlakozz VIP Facebook csoportunkhoz is, ahol szakértői tanácsokat kaphatsz!

Te válaszottál már dezodort hatóanyag alapján? Mit és miért? Meséld el kommentben!

Hozzászólások

0 hozzászólás
0

Ezek is érdekelhetnek

Leave a Comment