Kezdőlap MegoldásokIntim Bio sikosító: ezért válasz természetes sikosítót, főleg terhesség alatt, vagy szülés után

Bio sikosító: ezért válasz természetes sikosítót, főleg terhesség alatt, vagy szülés után

Írta: Dia

Természetes sikositás vegyszermentesen: terhesség alatt, szülés után is!Amikor szükség van sikosításra

Intim téma, de fontos, hogy beszéljünk róla! A női test igencsak érzékeny lehet a hormonális változásokra, így ilyen helyzetekben, bár a vágy megvan, lehetséges, hogy segítségre van szükség. A terhesség alatt, illetve a szülés után bizony kellemetlen lehet a szexuális együttlét, illetve a menopauza (klimax) után a hormonális változások okozhatnak hüvelyszárazságot.

Bárkivel előfordulhat, hogy szülés után nem feltétlenül a régi kamaszkori hevületével enged a párja kezdeményezésének. A szüléssel beteljesül a mindent meghatározó hatalmas vágyunk és a karunkban tarthatjuk a kisbabánkat, akiért attól a perctől kezdve felelősséggel tartozunk. Sok szorongás, aggodalmaskodás, testünk változásának lassabb feldolgozása lehet annak hátterében, hogy nem tudunk igazán lazán hozzáállni. Stressz a baba körül, esetleg a nehéz szülés okozta sérülések, és persze a szervezetben végbe menő hormonváltozások húzódhatnak meg a háttérében. A női testnek vissza kell nyernie régi formáját és ez türelem kérdése – egymáshoz és önmagunkhoz is. Ez nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük, de a hasznos, jól megválasztott eszközökre bátran támaszkodhatunk addig is, és az egymás iránti vonzalom átsegít a nehézségeken.

A kimerültség gyermekágy idején okozhat olyan tüneteket, mint a hüvelyi szárazság. Ha bármilyen okból nem termelődik elegendő ösztrogén, akkor az is okozhat hüvelyszárazságot. Ennek hátterében lehetnek megbújó érzelmi problémák – mint a szégyenérzet -, de lehetnek bizonyos gyógyszereknek is ilyen mellékhatása (pl. az antidepresszánsoknak, vérnyomáscsökkentőknek, fogamzásgátlóknak), vagy a túl gyakori irritációnak is. A hüvelyváladék termelődéséért a női nemi hormonok felelősek, ha nem elegendő, mindig orvosolni kell, s meg kell tudnunk a probléma eredeti okát. A sikosító használata előtt ezt tisztázni kell, mert orvosi kezelések, kemoterápia, röntgen besugárzás is megváltoztathatják a hüvelyben a nemi hormonok jelenlétét.

A terhesség és szülés mellett a menopauza is csökkentheti az ösztrogén mennyiségét és ezáltal szükségessé teheti a síkosító alkalmazását. De a lényeg: nem kell lemondani az együttlétről!

A síkosító és a hüvely: avagy miért gondoljuk meg, hogy mit is kenünk oda

A hüvely, illetve az intim testrészek rendkívül érzékenyek. Tudtad, hogy pl. kisebb orvosi beavatkozásnál nem is injekcióval juttatják be a fájdalomcsillapítót, hanem egyszerűen felkenik? Ez jól példázza, hogy itt nem is bőrfelületről beszélünk, hanem valójában nyálkahártyáról, amely mindent felszív, amit oda kenünk és azonnal a véráramba juttatja. Szóval mit is kensz oda?
Bio, natúr sikosítók, vegyszerek nélkül

3 ok, amiért kerüld a hagyományos síkosítókat

1) Mert a kőolaj alapú síkosítók, (pl. vazelin) irritálhatják a bőrt, nehezen eltávolíthatók, és óvszer, vagy pesszárium mellett nem ajánlatos használni, mert károsítják az anyagát! Ott maradnak a bőrön és folyást okozhatnak! Tudtad, hogy a vazelin, valójában az olajtermelés mellékterméke?

2) Parabént tartalmazhatnak. Gyors körképünk alapján rengeteg síkosító – még akár magát természetesnek feltüntető is  – parabént tartalmaz. A parabént tartósítószerként alkalmazzák, ami beavatkozik a hormonrendszer működésébe, általában elmondható, hogy nem javasoljuk, terhesség alatt pedig kiemelten nem, hiszen a hormonális változások a magzatra is kihathatnak. Olvass többet erről a 8 anyag, amit felejts el terhesség alatt cikkünkben.

3) Allergén anyagokat tartalmaznak: ezt a területet nem célszerű irritálni, mivel elég kellemetlen lehet. A vizes bázisú, így óvszerrel használható síkosítók jelentős része például Propylen Glycol-t tartalmaz, ami allergizálhat.

A szilikon alapú síkosítókról legszívesebben szót se ejtenénk, mivel vízben nem oldódnak, bekerülnek a hüvelybe, szóval ki tudja mennyi idő, mire tényleg eltávoznak a szervezetedből.

Ugyan ezen okokból az egyéb házi megoldások, a vazelin vagy a testápoló használatát sem javasoljuk, mivel azok összetevőinek listája, ha lehet, még elborzasztóbb tud lenni.

Természetes síkosító

Lányok és asszonyok, ne felejtsük el azt a jelentős tényezőt, hogy a hüvely belső nyálkahártyáján keresztül nagyon gyorsan és válogatás nélkül szívódnak fel az anyagok, így a károsak is, ezért gondoljuk át a saját egészségünk érdekében, hogy milyen terméket használunk ezen az intim területen! A legjobb, ha bio összetételű terméket választunk, mivel nagy százalékban az ide kent anyagok felszívódnak.

Síkosítás növényi olajokkal (ha nem használsz óvszert, pesszáriumot)

Ez ugyan kicsit házi megoldás és a síkosság élménye elmarad egy igazi síkosítótól, de ha csak egy kis rásegítés kell, akkor beválhat. A legjobb olaj erre a célra az avokádóolaj, mivel nem annyira folyékony, s a hüvely kevés természetes nedvességével keveredve megadja a síkosság élményét. Másik választásod a kókuszolaj lehet, ami gyorsan olvad a bőrödön, ugyanakkor viszont rögtön folyik is, így akkor alkalmazd, ha csak kis rásegítés szükséges.

Megnézem az olajokat a ZöldDrogériában >>>>

Síkosítás bio síkosítóval (vizes alapú, óvszerhez is)

A vizes alapú síkosító nem károsítja az óvszert, így a biztonság továbbra is adott. A legjobb ajánlatunk itt a Bioglide intim síkosítója, amelynek fő összetevői a víz, valamint az azt megkötő Glycerin, a pH szabályozó és hidratáló Sodium Lactate, a sűrűsítő Xanthan Gum, az illatosító és tartósító levulinsav, valamint annak sója, mely szintén tartósít. Ezek esetlegesen irritációt válthatnak ki, de az összetevő lista legvégén találhatóak, ezért az irritáció esélye sokkal kisebb, mint a legtöbbször fő összetevőként alkalmazott propylene glycol esetében.

Kipróbálom a Bioglide vizes alapú síkosítót, irány a ZöldDrogéria.hu>>>

Ez a síkosító nem tartalmaz parabéneket, teljesen hormonmentes, így biztonsággal alkalmazhatod, olyan érzékeny esetben is, mint a terhesség, vagy éppen a szülés után. A szexualitás minden életkorban jelentősen befolyásolja a teljes emberi létünket, így hát keressük a komfortos és biztonságos megoldásokat!

Hozzászólások

0 hozzászólás
0

Leave a Comment