Kezdőlap VegyszerekTerhesség alatt kerülendő A magzat fejlődését befolyásolhatják a mindennapi termékekben található vegyi anyagok?

A magzat fejlődését befolyásolhatják a mindennapi termékekben található vegyi anyagok?

Írta: Dia

Az apa és az anya kémiai szennyezettsége is kihathat az újszülöttre egy friss kutatás szerint.

Mindennapi vegyszerek, melyek a magzat fejlődését befolyásolhatjákAz orvostudomány az 50-es években figyelt fel arra a jelenségre, hogy az anya számára esetlegesen ártalmatlan, semmiféle tünetet nem okozó anyagok károsan hathatnak gyermekére. Minderre Japánban jöttek rá, ahol higany szennyezés ért fiatal nőket. Míg a higany mennyisége a felnőtt nők számára nem mutatott érzékelhető problémát, gyermekeik súlyos károsodással születtek. A higany és egyéb szennyezések miatt javasolják ma minden várandós édesanyának, hogy kerülje a tengeri halak, tengeri herkentyűk túlzott mértékű fogyasztását.

Manapság már elfogadott tény, hogy a magzat sokkal érzékenyebb mindenféle káros behatásra, mint a felnőtt szervezet és hogy ebben az időszakban az anya vegyi kitettsége, szennyezései (levegő – por, víz, táplálkozás, kozmetikumok, stb.) kihathat a gyermek egészségére, fejlődésre.

Dr. Phillipe Grandjean, a Harvard T. H. CHAN iskola professzora és az “Environmental Health” alapítója, egy nemrégiben publikált kutatás társszerzője, amely több egyéb kutatást összegez. Több neves kutató arra a konszenzusra jutott, hogy a szülők egyes vegyi anyagokkal való érintkezése kihathat a gyermek fejlődésére, gyakorlatilag már a fogantatás pillanatában is, mielőtt szülei egyáltalán tudnának a létezéséről.

A Healthline magazin cikke szerint bizonyos kemikáliák be- és kikapcsolhatják egyes gének működését, és amennyiben a szülők érintkeznek ezekkel az anyagokkal a fogantatás előtt és alatt, akkor azok károsítják az utódnak átadott géneket. Többek között a mindennapi vegyi anyagok némelyike is hatással lehet a spermiumokra, ily módon pedig az utódra is. Más kemikáliák az őssejteket is károsítják.

A kutatás kiemeli a BpA-t (biszefenol-A), a flatátotkat, a dioxinokat és néhány egyéb szerves szennyezőt. Több ezek közül megzavarja a hormonrendszer működését és kihathat annak működésére.

A vegyi anyagok hosszan tartó apró mértékű használat is káros lehet.

Dr. Grandjean kiemeli, hogy egyre inkább úgy tűnik, hogy ezeknek az anyagoknak való kisebb mértékű kitettség is veszélyes, ha az hosszú éveken, netán évtizedeken keresztül zajlik, mivel több anyag felhalmozódik az emberi szervezetben. Így például egy 25-35 éves nő esetében évtizedek használata nyomán gyűlhetnek fel egyes ilyen anyagok és a magzat is érintkezésbe kerül velük, hiszen gyakorlatilag mindenben osztozik az anyai szervezettel. Ráadásul tudományos vizsgálatok arra jutottak, hogy ezek a kemikáliák megjelenhetnek az anyatejben is – így egy gyermek a magzati 9 hónap, majd az azt követő szoptatás (Magyarországon jellemzően 6-12 hónap) alatt is folyamatosan érintkezik ilyen anyagokkal, fejlődésének egy igencsak kritikus szakaszában.

Így a BPA-val, a flatátokal és egyéb szerves szennyezőkkel való érintkezés növelheti annak valószínűségét, hogy a baba elhízott lesz felnőtt korában. A hormonkárosítóknak való kitettség pedig valószínűsíthetően összefüggésben van a rák kialakulásának kockázatával.

Ebben a cikkünkben mi is összefoglaltuk, mely az a 8 anyag, amitől már a terhesség alatt, de ideális esetben a terhességet megelőző több évben is érdemes tartózkodni. Az új kutatás, viszont további adalékokkal szolgál, miszerint nemcsak az anya, de az apa is érintett lehet.

Partnerünk, a ZöldDrogéria kínálatában csak hormonkárosító anyagoktól mentes kozmetikumokat találsz:

Férfiaknak>>>

Nőknek>>>

A kozmetikumokban használt anyagok szabályozása és kontrollja nem veszi figyelembe a modern kutatások eredményeit:

Bár a rákkeltő és génkárosító anyagok használatát tiltja az uniós szabályozás, a hormonrendszerünket károsító anyagok a mai napig elterjedtek. Így rendszeresen találhatunk kozmetikai termékekben olyan összetevőket, melyekről számos kutatás mutatta be, hogy hathatnak a női és a férfi nem hormonokra. Még mindig elterjedtek az ilyen hatásukról ismert parabének, a triklozán nevű tartósító és fertőtlenítőszer, a ftalátok közül a dietil-ftalát is rendszeres kozmetikai adalék, a homosalate nevű naptejekben előforduló anyag pedig egyenesen zavarokat okozhat az ösztrogén, az androgén és a progeszteron rendszerben is, ami kockázatot jelent az utódok fejlődésére.

Hozzászólások

0 hozzászólás
0

Ezek is érdekelhetnek