Kezdőlap TerméktesztekDezodor tesztek A nagy alumínium-mentes dezodor-teszt

A nagy alumínium-mentes dezodor-teszt

Írta: Dia


Női alumínium-mentes izzadásgátló, bio, natúr dezodor tesztMelyik alumínium-mentes dezodor hatásos?

Az alumínium-mentes dezodorok bár sokkal egészségesebbek a hagyományos deóknál, a leggyakrabban velük szemben megfogalmazott kritika, hogy nem működnek annyira jól. Szögezzük le: az alumínium-hydroxide meggátolja az izzadást, így olyan méreganyagok nem távoznak a szervezetedből, amiknek nincs már ott keresnivalójuk. Hiszem, hogy a “természet” ezt jól kitalálta, aminek távoznia kell, annak távoznia kell. (Hogy miért javaslom az alumínium-mentes dezodort itt tudod elolvasni) Én is évek óta váltogatom a dezodorokat, most viszont elszántam magam egy alapos tesztelésre.

Ha a férfi dezodorok érdekelnek, azt kollégám tesztelte hasonló módszertannal. 

A teszthez a ZöldDrogéria kínálatában megtalálható 2 népszerű magyar márkát és kettő, a hagyományoshoz használatában jobban hasonlító, de szintén alumínium-mentes dezodort választottam:

Melyik a hatásos alumínium-mentes dezodor? Teszt!

Ezek hatóanyagukban is eltérőek, a Biola gógynövényes, a Wise Tree szódabikarbónás, az Urtekram timsóval működik, a Lavera pedig cinkkel. A hatóanyagokról már bővebben írtam itt. (A timsó kapcsán lényeges kiemelni, hogy az is alumíniumos vegyület, de a jelenleg rendelkezésre álló kutatási adatok alapján nem káros, szemben az alumínium-hydroxide-dal. A köznyelvben alumínium-mentes kifejezés gyakorlat az aluminium-hydroxide mentességre utal). Amennyiben ezt sem szívesen választod, a részletes eredmények tükrében könnyen választhatsz a másik három termék között. 

Alumínium-mentes bio dezodor vásárlás

A teszt menete:

A kutatók már régóta tudják, hogy az ember értékelési mechanizmusa összehasonlításban működik a legjobban. Ezért mindegyik dezodor párba került egy másikkal. A kiválasztott párost három napon át használom úgy, hogy egyik oldalon az egyik, másik oldalon a másik dezodort használom. Este illetve 24 óra elteltével (feltéve, ha kibírom zuhanyzás nélkül) egyszerű szaglással fogom megállapítani, melyik dezodor dolgozott jobban. A végső értékelés kialakításánál csak a párharcok végeredménye számít, de az egyes leírásoknál azért kitérek majd az általam érzékelt “illatokra”.

A teszt olvasása előtt azért fontos leszögezni pár dolgot:

 • Minden ember egyedi, ezért a bőr, sőt az izzadság is másképpen reagálhat az egyes hatóanyagokra, mint az én esetemben.
 • A teszt során megfigyeltem, hogy az aktív nap vagy a magas stressz teljesen másképp tud hatni az izzadságra és így a dezodorok hatékonyságára is.
 • A ruházatot is alaposan kell megválasztani. Összességében elmondható, hogy a nem szellőző ruházat rontott a helyzeten (pl. műszálas anyagok).
 • Női dezdorokat teszteltem. A legnépszerűbb férfi dezodorokról itt olvashatsz részletesebben. Ha érdekelnek a női dezodorok vásárlási toplistái, akkor itt találod őket.

Az alumínium-mentes női dezodorok tesztje

Lavera és Biola dezodorok összehasonlítása

Ez a két dezodor került sorra először. A napjaim vegyesek voltak, volt egy nagybevásárlós, és két kellemes, otthoni nap. Mivel tapasztalataim szerint a ruha anyaga is sokat számít (pl. műszálasabb ruhában erősebbek az illatok) nem is bántam, hogy ebből az egyik napon – ugyan rövid ujjú de – műszálas ruhát viseltem. A nyertes a 3 nap után a Lavera lett. A Lavera oldalán esténként szinte teljes szagmentességet tapasztaltam. Az alumíniumos dezodort használok kedvéért: nem volt domináns parfümszag, de közel hajolva is csak enyhe testszagot tapasztaltam, nem éreztem magamat izzadtnak, nem volt kellemetlen érzésem. A Biola oldalán se volt sokkal rosszabb a helyzet, összességében jó közérzetet adott, ugyanakkor ott már este megjelent egy kellemetlenebb illat: 10-es skálán 1-2-es erősségű.

 

Urtekram és Lavera

Ez a teszt érdekesen alakult. Alapból a Laverát jobban szeretem magamra kenni, krémesebb, illatosabb, ezért feltételeztem, hogy hatásosabb is lesz. Egy átlagos irodai nap, majd egy szintén átlagos irodai nap edzéssel kiegészítve voltak a tesztnapjaim. Az első napon hajszállal, de az Urtekram nyert. A második napon ellenben magasan az Urtekram. A harmadik nap, megint csak sima íróasztali munka várt a két dezodorra, és az Urtekram bizonyult erősebbnek. Vélhetően a benne található timsó az, ami ilyen jó munkát végez. Összességében a nap végére mindenhol volt egy enyhe kellemetlen illat, de annyira enyhe, hogy csak nagyon közeli és beható szagolgatással lehetett érezni. (Bevallom, ilyesmit simán tapasztaltam hagyományos dezodorokkal is. Ezek meg legalább nem ártalmasak.)

Urtekram és Biola

A harmadik etapban került sorra az Urtekram és a Biola. Vajon toronymagas lesz az Urtekram győzelme? – ez a kérdés foglalkoztatott, amikor felkentem magamra reggel. És igen, az Urtekram verhetetlennek bizonyult. A Biola oldalhoz képest szinte semmiféle illatot nem tapasztaltam. Ezzel szemben a Biola oldalán estére megjelentek a kellemetlen szagok.

Wise Tree Naturals és Biola

Ebben a három napban érdekes megfigyelés volt, hogy a stressz milyen mértékben befolyásolja az izzadást. A Biola sajnos csúfosan elbukott, számomra szinte egyik nap sem tudta biztosítani az illatmentességet. A Wise Tree Naturals deója nyert, bár megjegyzem, egy enyhe illat azért volt a 12-14 órás nap végén, de ez jellemzően erős szagolgatás nyomán volt érezhető, azaz viszonylag frissnek éreztem magam.

Wise Tree Naturals és Urtekram

Az Urtekram a Wise Treevel szemben egyértelműen győzedelmeskedett. Az Urtekram esetében semmi illat nem volt, nem voltam büdös, még a nap végén sem. A Wise Tree Naturals esetében egy enyhe szag azért érezhető volt a nap végén. Fontos leszögezni, hogy a napjaim jellemzően 12-14 órásak, az értékelés a nap végén történt minden esetben.

 

Wise Tree Naturals és Lavera

Ez volt az egyetlen a 3 napnyi tesztelésből, ami döntetlenre végződött, elég érdekes eredménnyel: egy enyhébb napon mindkettő illatmentességet és frissességet adott, volt nap, amelyen a Wise Tree dezodorja teljesített jobban, és volt olyan nap, amikor a Lavera.

Pár szót még a csomagolásról, kiszerelésről. . A Lavera és az Urtekram használata kényelmes volt, hiszen golyós dezodorok. Használatukkal kicsivel több hulladék képződik. Ebből a szempontból az Urtekram üveg palackja egy fokkal jobb. A Wise Tree illetve a Biola műanyag palackban kapható. A Wise Tree gyártója leírja, hogy két spricceléssel kb. 110 napig elegendő a termék. Ugyanakkor saját tapasztalatom szerint inkább 3-4 spricceléssel éreztem magam biztonságban, hogy a termék mindent befedett. Ettől függetlenül ez a kiszerelés kb. 1,5-2 hónapra elegendő még így is.  A Biola pedig még 25%-kal nagyobb kiszerelésű, azaz kb. 2 hónapig elegendő mindennapos használat mellett. Sajnos a golyós dezodorokat illetően ilyen információkat nem találtam, de tény és való, hogy 50 ml-esek.

Alumínium-mentes bio dezodor vásárlás
Az alumínium-mentes dezodor teszt eredménye

Összesítésben az egyedi hatékonysági tesztemen a nyertes alumínium-mentes dezodor:

A leghatásosabb alumínium-mentes dezodor

 1. Urtekram – 4 megnyert párharc, ezzel ő bizonyult a leghatásosabb alumínium-mentes dezodornak. MEGNÉZEM >>>
 2. Döntetlenre végződött a Wise Tree Naturals és a Lavera meccse: 2-2 megnyert párharc
  MEGNÉZEM A LAVERÁKAT >>>
  MEGNÉZEM A WISE TREE NATURALS DEZODOROKAT >>>
 3. Leggyengébben a Biola szerepelt, ami bevallom meglepett, mivel sokan nagyon elégedettek vele.

 

Tetszett a cikk? Ha igen, kérlek lájkold a baloldali gombokkal! Kövess minket Facebookon vagy iratkozz fel hírlevelünkre, hogy a jövőben minden ilyen tesztünkről azonnal értesülj! Vagy csatlakozz VIP Facebook csoportunkhoz, ahol minden cikkünket megosztjuk!

Próbáltad már ezeket a dezodorokat? Neked melyikek váltak be? Szólj hozzá kommentben!

 

0 hozzászólás
2

Ezek is érdekelhetnek