Kezdőlap VegyszerekBetegségek és vegyszerek Endometriózis és a kozmetikumaid: vegyi anyagok is beavatkozhatnak a hormonháztartásodba

Endometriózis és a kozmetikumaid: vegyi anyagok is beavatkozhatnak a hormonháztartásodba

Írta: Dia

Endometriózis és a kozmetikumaid: lehet összefüggés?

Az endometriózis egyre több nőt érint, anyáink szinte még nem is hallottak róla, manapság meg sorban hallani akár egy szűk ismeretségi körben is az ettől, ebben szenvedő lányokról, nőkről. Endometriózis esetében pedig az életmódváltás részét képezi a kozmetikumok alapos átvizsgálása is.
Tamás Zita, az Endosegítő oldal szerzőjének és Simon Gergely környezetkémikusnak a közös írása

 

Mi az az endometriózis?

Az endometriózis egy olyan, nőket érintő betegség, amelynek során a méh belső felszínét borító nyálkahártya, vagy az ahhoz hasonló szövetek a méhen kívül is megjelennek, jellemzően a női nemi szerveken és azok közvetlen közelében, így például petefészekben, petevezetéken, hashártyán. Ezen kívül ezek a szövetek előfordulhatnak a test egyéb részein is, így például a húgyhólyagban, a bélrendszerben, a tüdőben, az agyban vagy a bőrön is.

A rendellenes helyen levő méhnyálkahártya-szövetek ugyanúgy viselkednek, mint a méhnyálkahártya, vagyis reagálnak a hormonális változásokra. A női ciklus során a méh nyálkahártyája megvastagszik, és a menstruáció alkalmával a hüvelyen keresztül vérzés kíséretében eltávozik. A méhüregen kívül található méhnyálkahártya-szövetek azonban nem tudnak eltávozni és kiürülni a szervezetből, ezért az itt felgyülemlő véres váladék hegesedések, ciszták, szervösszenövések kialakulását okozhatja. Ezen kívül az endometriózis az esetek körülbelül egyharmadában meddőséget is okoz.

 

Az endometriózis tünetei

Az endometriózis leggyakoribb tünete a fájdalmas, görcsös menstruáció. Sajnos még mindig gyakori az a tévhit, hogy a fájdalmas menstruáció normális, azonban a menstruáció normális esetben legfeljebb csak némi fáradékonyságot, kellemetlen érzést okoz – hiszen a szervezetünk egy méregtelenítési, tisztulási folyamaton megy át –, de nem jár olyan fájdalommal és görcsökkel, ami fájdalomcsillapító tabletta szedését teszi szükségessé. Amennyiben ilyen rendszeresen előfordul, mindenképpen javasolt az orvosi kivizsgálás.

Ezen kívül az endometriózis egyéb tünetei közé tartozik például a krónikus kismedencei fájdalom, fájdalmas szexuális együttlét, deréktáji fájdalom, menstruáció előtti pecsételő vérzés, fokozott vérzés, rendszertelen menstruáció, emésztési panaszok (felfúvódás, hasmenés, székrekedés, főleg a menstruációval összefüggően). Húgyhólyagot érintő endometriózis esetén még jellemző a véres vizelet vagy más vizelési panaszok, beleket érintő endometriózis esetén pedig gyakori a fájdalmas székletürítés és előfordulhat véres széklet is.

Mivel az endometriózist nehéz diagnosztizálni, vagyis csak laparoszkópiás műtéttel (hastükrözéssel) és szövettani vizsgálattal lehetséges, és a tünetek is szerteágazóak a különböző szervek érintettsége miatt, az USA-ban és Nagy Britanniában átlagosan 8 év, Magyarországon átlagosan 4,5 év telik el a betegség felismeréséig. Mindeközben a statisztikák szerint az endometriózis világszinten 176 millió, Magyarországon 180 ezer nőt érint, vagyis minden tizedik reproduktív korban levő nő endometriózissal érintett.

 

Az endometriózis orvosi kezelése

Az endometriózis orvosi kezelésében legtöbbször a diagnosztizálásban is szerepet játszó laparoszkópiás műtétet alkalmazzák, amelynek során az endometrium szöveteket, cisztákat eltávolítják, a szerv-összenövéseket megszüntetik, valamint hormonrendszerre ható gyógyszeres kezelést írnak elő, amellyel a rendellenes endometrium szövetek hormonális úton való elsorvasztása a cél a női ciklus felfüggesztésével.

Endosegítő klubestek

Az endometriózis természetes gyógymódjai

A fentiek mellett számos természetes gyógymód segíthet az endometriózis kezelésében és gyógyításában, és rendkívül fontos a tudatos, egészséges életmódra váltás. Így endometriózis esetén különösen javasolt az egészséges, tudatos táplálkozás, a rendszeres mozgás, a megfelelő stresszkezelés és nem utolsó sorban a minket körülvevő mesterséges vegyi anyagok hatásának a csökkentése, kiküszöbölése.

 

Az endometriózis és az ösztrogén

Az endometriózis egy ösztrogénfüggő betegség, ezért különösen fontos figyelni mindazokra a külső hatásokra, anyagokra, amelyek a szervezetünkben ösztrogén hatást váltanak ki, így a növényi ösztrogénekre (fitoösztrogének), a szintetikus hormonkészítményekre és az ösztrogén hatást kiváltó mesterséges vegyi anyagokra, a xenoösztrogénekre. Ezek közül különösen veszélyesek a xenoösztrogének, amelyek endokrin disztruptorként viselkednek, azaz károsan befolyásolják a hormonrendszerünk működését. Fontos tehát, hogy tudatosak legyünk, hogy milyen hormonháztartásunkra káros vegyi anyagok vesznek körül minket, és próbáljuk csökkenteni ezek hatását.

 

Endometriózis és szintetikus kemikáliák – fókuszban a kozmetikumok

Hormonkárosító anyagok és a “női betegségek”

Fertility and Sterility szaklapban 2008-ban megjelent tudományos összegzés (Crain, 2008) szerint az endokrin disztruptor anyagok hozzájárulnak a nők szaporodásási képességeinek zavaraihoz, azok károsodásához. Az összegzés kiemeli, hogy több információ áll rendelkezésre, miszerint ezek, a hormondrendszer működésébe beavatkozó anyagok összefüggésbe hozhatóak a szaporító szervek, így a méh és a petefészek megbetegedéseivel, ezen belül is az endometriózissal, amelyet a női és férfi nemi hormonok nem megfelelő egyensúlya okoz, vagy legalábbis komoly összefüggésben van vele. A hormonkárosító hatás még a mellrák kialakulásával is kapcsolatban állhat.

Kozmetikumok endometriózis esetén, hormonkárosító anyagok nélkül

Hormonkárosító anyagok Európában: miben van még mindig?

Az Európai Uniós és hazai szabályozás még mindig nem korlátozta ezeknek a hormonkárosító anyagoknak a felhasználását. Az EU vegyi anyag politikája, a REACH, nem zárta ki a hormonkárosítók használatát, holott környezet- és egészségvédők mindent megtettek ennek érdekében. A REACH jelenleg csupán lehetőséget ad a használat korlátozására, ami csak elvétve történt meg eddig. Konkrét intézkedések általában akkor történtek, ha egy-egy ügyet sikerült a nyilvánosság elé tárni és a közfelháborodás hatására végre léptek a hatóságok. Ilyen ügyek voltak a Biszfenol-A (BpA) tilalma cumisüvegekben, vagy egyes ftalátok kivonása gyerekjátékokban. A gyerekeknek szánt termékeken túl azonban még mindig rengeteg ilyen anyag van valamennyiünk környezetében, ftalátok találhatóak a PVC padlókban, ruhákban, cipőkben vagy akár kábelekben, BPA az élelmiszerek tárolására szánt műanyag edényekben.

Az európai Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN) felmérése szerint az európai boltokban kapható zöldségek és gyümölcsök rendszeresen tartalmaznak hormonkárosító anyagokat, a rovarirtó-, gombaölő-, és gyomirtó szerek maradványaként. Bár egy EU-s jogszabály kimondja, hogy 2014 óta tilos hormonkárosító hatású növényvédő szereket alkalmazni, a jogszabályt nem hajtották végre.

 

Hormonkárosítói anyagok a kozmetikumokban

Az élelmiszereken túl külön figyelmet érdemelnének a kozmetikumok, mivel a bőrön keresztül ezek az anyagok ugyanúgy a szervezetünkbe jutnak, mintha csak elfogyasztanánk őket. Ennek ellenére a mai napig nincs előírás (vagy éppenséggel tiltás) a hormonkárosító anyagok alkalmazására kozmetikai és tisztálkodószerek összetevői esetében.

 

Hormonkárosító anyagok és az endometriózis: hol találkozhatsz ezekkel leginkább

Pár, ismerten hormonrendszerbe beavatkozó anyagról tudományos vizsgálat bizonyította, hogy összefüggésben áll az endometriózissal. Így állatkísérletek már bemutatták, hogy az egyik ismerten legdurvábban a hormonrendszerbe avatkozó anyagcsoport, a dioxinok kiváltanak endometriózist (Rier, 1993). Dioxinokkal a mai ember alapvetően szennyezett élelmiszereken át, illetve szemétégetők környékén vagy kerti szemétégetés esetén találkozhat. Több cikk tanúsága szerint a fehérített tamponok, betétek és pelenkák is tartalmazhatnak dioxint, de egy kutatás bemutatta, hogy az ebből a forrásból származó dioxinok elhanyagolhatóak az élelmiszerekkel bevitt dioxinokhoz képest. Szintén ismert (Upson, 2013), hogy a hírhedt, évtizedek óta betiltott hormonkárosító klórozott rovarirtó-szerek is növelik az endometriózis kockázatát (HCH, DDT).

Gyanús a biszfenol-A is: egy 2009-es vizsgálat (Cobellis, 2009) ez az ismert, szintetikus hormonhatású, xenoösztrogén biszfenol-A-t gyakrabban mutatta ki endometriózisban szenvedőknél mint a kontroll mintában. BpA-val polikarbonát műanyagok (például ételtároló) és hőpapírok révén találkozhatunk.

 

Hormonkárosítók a kozmetikumokban.

Több természetes és szintetikus anyagról is ismert, hogy beleavatkozik az emberi hormonműködésbe, mivel ösztrogén szerűen hat. A szintetikus hormonkárosító anyagok közül már többekről kiderült: kisebb-nagyobb kockázatot jelent az egészségünkre. A xenoösztrogén anyagokkal kapcsolatban pedig felmerült, hogy összefüggésbe hozhatóak az endometriózissal.  Már 1997-ben arra a következtetésre jutottak (Osteen, 1997), hogy az ilyen endokrin hatású anyagok a viselkedésük folytán járulhatnak hozzá endometriózis kialakuláshoz.

 

Körömlakk karos öszsetevő elemzésA  flatát és az endometriózis: óvatosan a műanyagokkal, körömlakkokkal

A flatátokat hormonkárosítással, a szaporodási képességek károsításával, sőt rákkeltéssel is gyanúsítják, de szerencsére már kevés kozmetikai termékben vannak jelen (de vigyázat, messze nem tűntek el teljesen). Egy vizsgálat bemutatta, hogy kapcsolatban állnak az endometriózissal, ezért érdemes kerülni a velük való érintkezést megelőzésként, de különösen ha már endometriózissal diagnosztizáltak. Az alapvetően PVC műanyagban használt ftalát vegyületek közül a kisebb kockázatot jelentő DEP (dietil-ftalát) fordul elő gyakran kozmetikumokban, ám sajnos több kutatás is alátámasztja ezen anyag hormonrendszert károsító hatását is.

 

Veszélyt jelenthetnek az UV szűrők: csak a címke átnézése után válassz naptejet, ajakbalzsamot!

Egy 2013-as kutatás (Kunisue 2013) közvetlen összefüggést mutatott ki egyes benzofenon származékok szervezetbeli jelenléte és az endomteriózisos megbetegedés között. Ezeket az anyagokat például naptejekben és szájfényekben használják UV-szűrőként, de jelen lehetnek körömlakkokban is stabilizátorként. A testre, szájra kent anyagok esetében pedig jelentős mértékű felszívódással számolhatunk. A kozmetikai ipar vitatja az USA-ban készült tanulmányt, holott hatósági kutatók jelentették meg és 600 endometriózisban szenvedő nő vizeletének vizsgálatával jutottak erre a következtetésre. Leginkább a körömlakokban elterjedt benzofenon-1 (benzophenone-1) nevű anyagnak volt ilyen hatása, azon nőknek akikből kimutatták, 65%-al nagyobb esélye volt endometriózisra, mint akikből nem volt kimutatható. A naptejek esetében a probléma forrása pedig az, hogy az igen gyakori összetevő, az erős ösztrogén hatású benzofenon-3 (címkén gyakran oxybenzone,) benzofenon-1-é bomlik le az emberi szervezetben.

Kozmetikumok endometriózis esetén, hormonkárosító anyagok nélkül

Az UV-szűrők közül sajnos többel kapcsolatosan is felmerült, hogy kockázatot jelentenek a hormonrendszerre, és így különösen endometriózisban szenvedőknek érdemes elővigyázatosnak lenni ilyen termékek választása esetén. Az egyesült államokbeli független szervezet az Environmental Working Group (EWG) összegzése szerint az Oxybenzone-on túl az Octinoxate (Octylmethoxycinnamate, Octyl methoxycinnamat (ethylhexyl methoxycinnamate, octinoxate) is hormokárosító kockázatú UV védő. Tudósok az ösztrogénszerű hatása miatt már 2005-ben javasolták, hogy minimalizálják ezen anyagok használatát kozmetikumokban. A naptejek fényvédő hatóanyagaként elterjedt homosalate nevű anyagról is kimutatta több kutatás, hogy befolyásolja a hormonrendszer működését, ráadásul egyaránt zavarokat okozhat az ösztrogén, az androgén és a progeszteron rendszerben, ami kockázatot jelent az utódok fejlődésére. Kutatók (Diaz 2013, Schlumpf 2001) a további fényvédőkkel kapcsolatban is megállapították, hogy hormonkárosító kockázatuk van: benzyl salicylate, phenyl salicylate, octyl salicylate, 3-(4-methylbenzylidene) camphor, 3-benzylidene camphor, octyl-dimethyl-PABA. Többet olvashatsz a naptejekben található káros anyagokról és alternatívájukról itt.

 

A tartósítószer, ami mindenhol jelen van.

A fényvédők mellett van több közismert kozmetikai összetevő, így kozmetikai tartósítószerek, melyekről leírta számos kutatás, hogy károsítják a hormonrendszert. A legismertebb tartósítószer, a parabén kivonását már több európai ország kezdeményezte, illetve több világméretű gyártó is a kivonásuk mellett döntött.

A parabének olyan erőteljes ösztrogén hatásúak, hogy például a lányok nemi érettségét előrébb hozhatják. A parabének közül különösen az elterjedt propil- és butil-parabén kockázata jelentős. A szintén tartósítószerként is használatos antibakteriális és gombaölő triklozánról (triclosan) is megjelentek adatok, hogy ösztrogénszerűen hat a szervezetre. Kutatás mutatta be, hogy megzavarja az élőlények hormonháztartását: gátolja a férfi és a női nemi hormonok működését, és hatással lehet a magzat növekedésére és fejlődésére is, továbbá károsítja a pajzsmirigy működését. Ráadásul a triklozán bizonyítottan bejut az ember szervezetébe – szájon, száj-nyálkahártyán, bőrön keresztül a kozmetikumokból.

butilhidroxianisol (BHA) egy kozmetikai antioxidáns, amit szintén főleg tartósítószer hatása miatt adagolnak kozmetikumokhoz. A BHA-ról ismert, hogy nem csak beavatkozik a hormonrendszer működésébe, de Kalifornia állam az ismert rákkeltők listáján szerepelteti. Állatkísérletek is BHA fogyasztás rákkeltő hatásáról írnak, más kutatások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy ezzel a kockázattal csak nagyobb BHA bevitelnél kell számolni.

 

Szennyezett kozmetikai anyagok: óvatosan a tusfürdőkkel!

A kozmetikai termékekben az abba szándékosan tett hatóanyagok mellett gyakran találkozhatunk szennyezőkkel is. Az egyik legismertebb, a gyártás során keletkező kozmetikumokat szennyező anyag az 1,4 dioxane. Ez az anyag nemcsak lehetséges rákkeltő, de összefüggésbe hozták fejlődési és reproduktív rendellenességekkel, idegi és hormonális károsodásokkal. Egy amerikai vizsgálat során a gyermekek számára készült, részben a hazai boltokban is kapható 48 tusfürdő háromnegyedéből kimutattak 1,4 dioxane-t. Többek között a nátrium-laureth-szulfát (SLES) valamint PEG és Polysorbate vegyületek szennyezettek gyakran 1,4 dioxánnal. Teljes lista a gyakran szennyezett hatóanyagokról az EWG honlapján. Természetesen az ilyen anyagokat tartalmazó termékek egy bizonyos, akár jelentős része nem fog káros szennyező anyagot tartalmazni, azonban ettől függetlenül indokolt az óvatosság.

Összességében a cél az lenne, hogy jogszabályok révén mihamarabb és minél szélesebb körben korlátozzák azon anyagokat, melyekről ismert kapcsolatuk az endometriózissal vagy károsítják a hormonrendszerünket. Jelenleg viszont sajnos sok hétköznapi termékben, mint például műanyagokból készült tárgyaknál még lehetőségünk sincs igazán arra, hogy elkerüljük a kockázatos anyagokat. Kozmetikumok esetén viszont legalább a címke alapján miénk a döntés, hogy akarunk-e olyan terméket, melyben jelen vannak ezek a problémás anyagok.

Az Endosegítő blog szerzője Tamás Zita

 

 

Simon Gergely környezetkémikus

Hozzászólások

0 hozzászólás
1