Kezdőlap MegoldásokTisztálkodás és dezodor Miért és hogyan válassz alumínium-mentes, természetes dezodort, izzadásgátlót?

Miért és hogyan válassz alumínium-mentes, természetes dezodort, izzadásgátlót?

Írta: Dia

Alumínium mentes, parabén-mentes dezodor és izzadásgátló: teafaolaj, szodabikarbóna, bio, természetes - így válassz! Miért válassz természetes, alumínium-mentes dezodort?

A dezodorral két ok miatt kell óvatosnak lennünk. Egyrészt a bőrünk igenis átereszti az anyagokat, azaz bármi, ami dezodorként kerül rá, azt a bőr felszívja, így előbb vagy utóbb bekerül a szöveteinkbe is (és mivel a dezodort csak a nap végén mossuk le, a felszívódásra bőségesen van idő). Másrészt az átlag dezodorok pórus-összehúzó hatásúak, azaz megakadályozzák , hogy a nyirokrendszer elvégezze a munkáját és méreganyagokat ürítsen ki. Több cikk kiemeli, hogy talán lehet összefüggés a mellrák és a nők dezodor használata között, hiszen a dezodor tartalma a mellhez közel szívódik fel, illetve a méreganyagok is a mellhez közel nem tudnak távozni a szervezetünkből. Érdekesség, hogy a rákos daganatok zöme a mellnek a hónalj felé eső részén alakul ki, talán nem véletlenül.

A hagyományos dezodorok legveszélyesebb összetevői: Mellrák, hormonzavar, korai menstruáció? Kell ez neked?

 1. Alumínium és alumínium só: Alumínium származékot azért adnak a dezodorokhoz, mivel kiváló pórus-összehúzó hatásuk miatt gyakorlatilag meggátolják a nyirokmirigyeket az izzadásban. A fogyasztók egyre több kétséget fogalmaznak meg az alumíniummal szemben, főleg mivel egyes alumínium származékok néhány országban betiltásra kerültek, ugyanakkor jelenleg nincs hitelt érdemlően bizonyítva, hogy az alumínium só összefüggésbe hozható bármilyen káros hatással (ezért jelenleg az EWG nemzetközi adatbázisban is megbízhatóank értékelik). Mi ennek ellenére azt tanácsoljuk a nyirokmirigyeket eltömítő alumínium származékokat jobb elkerülni. Ezek tipikusan aluminium-hydroxide néven kerülnek feltüntetésre az összetevő listán. Gyakori összetevője a dezodoroknak a régóta alkalmazott timsó, amely összehúzza a mirigyeket, de nem tömíti el őket. Mivel kémiailag ez is alumínium-származék az INCI listában mint potassium alum kerül feltüntetésre. A timsó ártalmatlan, ezért a felsorolásunkban is szerepelnek timsós dezodorok (ezeket külön jelöltük.)  A fő szabály azonban itt is az óvatosság: ha aggályaid vannak, könnyedén találsz teljesen természetes alternatívákat, miért ne használnád azokat?
 2. Parabének: Elsősorban tartósítószerként használják őket. A legváratlanabb helyeken tűnhetnek fel, akár nagy, neves márkák összetevőlistáján is. Több tanulmány beszámolt arról, hogy károsítják az emberi hormonrendszert, például lányoknál előrehozhatják az első menstruáció időpontját. Rákkockázatukról is vannak tanulmányok és több európai ország kezdeményezte már korlátozásukat vagy tiltásukat. Egyelőre viszont tiltás hiányában még nagyon sok termékben, így dezodorokban is megtalálhatók. Az INCI listában például butylparaben vagy ethylparaben néven találod meg.
 3. Triklozán:  Anti-mikrobális összetevő, kutatások szerint megzavarja a hormonrendszerünket és akár az immunrendszerünket is. Egyes kutatások szerint fiatal lányok esetében akár előrehozott, korai menstruációt okozhat a triklozánnak való kitettség illetve kihathat a pajzsmirigy működésére is. Az összetevő listán “triclosan” néven tüntetik fel. Az EU bár tisztában van a triclosan veszélyeivel, egyelőre (2018 januári információ) nem tiltotta be, így dezodorok esetében 0,3% -os koncentrációban engedélyezi (hasonlóképp fogkrémekben, szappanokban, szájvizekben – azaz ha használsz ilyen termékeket elég sok triklozánnal találkozhatsz). Szerencsére sok márka már eltávolította termékeiből, a civil szervezetek kampányának hatására, ugyanakkor az EU-ban történő teljes betiltása még várat magára.
 4. BHT tartósítószer: Allergiát okoz, különösen légzőszervi allergiát. Állatkísérletek tanúsága szerint káros hatással van az immunrendszer működésére. Egyéb állatkísérletek pedig a hormonrendszer megzavarásával (különösen pajzsmirigy-hormonok) hozták összefüggésbe. Ebben a kutatásban azt is tapasztalták, hogy a még szoptatott kölykök BHT-val való érintkezése lelassította a fejlődést, különösen a motorikus képességek fejlődését.
 5. SLS (Sodium/Natrium Lauryl Sulphate): Habzó hatása miatt kerül a legtöbb kozmetikumba.. Maró hatású anyag, amely átjárhatóvá teszi a bőrt, és segíti a többi vegyszer bőrbe, s véráramba jutását. Az SLS alternatívája az SLES (Sodium Laureth Sulphate) gyakran szennyezettek rákkeltő anyagokkal. Tudtad, hogy az SLS-t többek között motorok zsíroldására használják, révén ennyire erős anyag? Az összetevő vagy más néven Inci listában “sodium lauryl sulphate” vagy “sodium laureth sulpathe” néven találod, jellemzően a víz utáni második legjelentősebb összetevő.
 6. PEG: A PEG gyűjtőszóval illetett vegyi anyagokat számos kozmetikumban lehet megtalálni mint habosító vagy emulgeáló szereket. A fő probléma az anyaggal, hogy lemarja a bőr természetes védekező felületét, ezáltal könnyítve meg a kozmetikum bőrbe jutását. Sajnos azonban ez azt is jelenti, hogy mint a pozitív, mind a negatív anyagok is könnyebben jutnak be. A másik gond vele, hogy egyes PEG-ek gyakran szennyezettek rákkeltő anyagokkal mint például a 1,4 dioxán. A tipikus elnevezésük az összetevő listában (INCI) “PEG vagy “polyethylene” vagy “polyethylene glycol” vagy “polyoxyethylene”.

Alumínium mentes természetes bio dezodor, izzadásgátló vásárlás

 Mit tudnak a természetes,  bio dezodorok?

A természetes, alumínium-mentes dezodorok nem fogják eltömíteni a pórusaidat, így bizony izzadni fogsz, de mivel ez tested természetes méregtelenítő folyamata, nem is célszerű ezt nap mint nap mesterséges szerekkel megakadályozni. A kellemetlen illatok ellenben az izzadságban táptalajra találó baktériumok miatt alakulnak ki, így a természetes alapanyagú dezodorok hatásmechanizmusa egyszerű: természetes módon fertőtlenítenek, hogy ne alakuljanak ki kellemetlen szagok illetve egyéb gyógynövényekkel illatot adnak.

Saját tapasztalataink alapján a natúr dezodorra váltás eleinte járhat kellemetlen tünetekkel: mivel méreganyagok távoznak hirtelen, ezért bőrödön megjelenhetnek pattanások. Tarts ki! Egy rövid átmeneti idő után ezek eltűnnek. Azonban ha irritációt tapasztalsz (a teljes bőrfelület vörös, gyulladt), akkor lehetséges hogy az adott összetevőre, gyógynövényre, illatanyagra vagy allergiás, és ilyenkor érdemes váltanod más típusú dezodorra. Pl. van, aki a szódabikarbónát vagy például a gyakran alkalmazott teafaolajat nem bírja ilyen dózisban. A szódabikarbónát gyakorta szinte csodaszertként emlegetik, de vigyázat, erős lúgos kémhatású anyag, így túl nagy dózisban nem célszerű alkalmazni.  Szerencsére a természet bőkezűen bánt velünk, így bőségesen találhatsz alternatívát. Ha többet szeretnél megtudni a természetes dezodorok hatóanyagairól, itt megtalálod összefoglalónkat. A lényeg, hogy ne add fel, azért mert egy termék neked pont nem megfelelő, ne térj vissza gondolkodás nélkül az alumíniumos, vegyszerekkel teli termékekre.

Az cikk megszületése után több használati tesztet is készítettünk:

Női dezodor teszt

Férfi dezodor teszt


A természetes dezodorok, izzadásgátlók különösen népszerű összetevői és hatásuk

A natúr dezodorok természetes összetevők révén, alumínium nélkül űzik el a kellemetlen szagokat.  Összegyűjtöttük a leggyakoribb természetes összetevőket és hatóanyagokat. Részletes cikkünket az izzadásgátló hatóanyagokról itt találod.

 1. Zsálya: Hagyományos gyógynövényünk, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt kiválóan alkalmazható dezodorokban és fogkrémekben is.
 2. Teafaolaj: Az ausztrál teafa illóolaja, antioxidáns, a bennszülöttek kérgét lehántva sebek kezelésére használták enyhe fájdalomcsillapító és sebtisztító hatása miatt.
 3. Szódabikarbóna: Természetes szagelnyelő és fertőtlenítő, így egyszerre akadályozza a kellemetlen szagok kialakulását vagy szívja el a már kialakult szagokat, így ideális természetes összetevője a natúr dezodoroknak. A szódabikarbóna önmagában irritálhatja a bőrt, ezért olyan dezodort érdemes választani, ahol ezt egyéb összetevőkkel például olajokkal kombinálják.
 4. Eukaliptusz: Elsősorban hidratáló hatásáért alkalmazzák.
 5. Aloe vera: Hidratáló és bőrnyugtató anyag, így dezodorok közül többnek is a legnagyobb mennyiségben alkalmazott összetevője.

Az általunk legjobbnak talált férfi dezodorokról szóló cikkünket itt olvashatod el!

 

A natúr dezodorok, amiket ajánlunk:

Szerencsések vagyunk, a Top 5 listánkra rögtön két magyar márka is felkerült, amelyek ráadásul személyes tesztelésünk során is átmentek a rostán. Azóta készült egy még részletesebb dezodor tesztünk.

 

A szerintünk leghatékonyabb (illatmentes verzióban is) : Urtekram lime golyós dezodor, alumínium-hydroxide-mentesUrtekram bio lime golyós dezodor - alumínium-mentes

A saját házi tesztünk győztese. Bár a golyós dezodorok csomagolása talán kevésbé környezetkímélő – illetve a bőrkontakt miatt kevésbé higiénikusak mint a pumpás dezodorok, mégis helyet csináltunk nekik az ajánlóban, mégpedig azért, mert kora reggel a hónaljba hideg dezodor spriccelés nem mindenkinek tartozik a kedvenc élményei közé. Egyik kedvencünk az Urtekram golyós lime-os dezodora, amely üveg tárolóban érkezik.  Az Urtekram nagy múltra visszatekintő dán márka, nem fél hatóanyagként Észak-Európa jellegzetes növényeit alkalmazni. Csökkenti az izzadást timsó tartalmának közsönhetően. Rendkívül könnyen kenhető, folyós állagú készítmény. A hónalj illatozását a lime és a citrom növényi olajai adják, míg az ápoltságáról a pacsuli olaj gondoskodik. A dezodoroknál szokásos 50 ml-es kiszerelésben kapható. Ez a dezodor sem tartalmaz alumínium-hydroxide-ot, parabént, SLS-t, BHT-t.

SZÍVESEN KIPRÓBÁLNÁM >>> URTEKRAM LIME DEZODOR

Férfi verziója is elérhető

A magyar bio: Biola orvosi zsályás dezodor, alumínium-mentesbiola-orvosi-zsalya-aluminium-mentes-dezodor

A Tudatos Vásárlók egyik tesztjének győztese. Saját tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy enyhén gyógynövényes illatú, de meglehetősen hatékony és gazdaságos kiszerelésű. (30 fok felett azért az egész napos védelem már nem megy neki).
Fő hatóanyaga az orvosi zsálya, amely gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatással rendelkezik, így képes megakadályozni a kellemetlen szagokat okozó baktériumok elszaporodását. A hozzáadott csodamogyoró kivonat egyik jellegzetessége az érszűkítő hatás, amely itt az izzadást mérsékli.

A kellemes illatról a teafaolaj (amely szintén rendelkezik fertőtlenítő hatással), az eukaliptusz olaj, a vízi menta és a citromfű gondoskodik. Ráadásul az összetevők jelentős része (több mint 95%-a) biotermelésből származik.

Nem tartalmaz alumíniumot, parabént, SLS-t, tartósítószereket, színezékeket.
Ráadásul nagyon gazdaságos, mivel 125 ml-es kiszerelésben kapható, ami 2,5-szer több mint egy átlagos golyós dezodor. Próbáljátok ki!

MEGNÉZEM MOST A ZÖLDDROGÉRIA.HU-N! >>>BIOLA ORVOSI ZSÁLYÁS DEZODOR

A legszélesebb választékkal: Lavera basis körömvirág golyós dezodor, alumínium-mentesLavera basis körömvirág aluminium-mentes golyós dezodor

Ez az egyik legegyszerűbb és legtermészetesebb dezodor, melynek hatóanyaga a cink-oxid, ami az izzadtság megkötésével előzi meg a szagok kialakulását, így pedig a baktériumok elszaporodását. Fő összetevője a bőrnyugtató hatású aloe vera gél mellett a hidratáló jojoba olaj és ápoló körömvirág kivonat. Könnyed, krémes állaga, s emellett kellemes, visszafogott illata van.

Ez a dezodor is a megszokott 50 ml-es kiszerelésben kapható. Természetes összetételének köszönhetően nem tartalmaz alumíniumot, parabént, SLS-st, de alkoholt sem, így érzékeny bőrűeknek is jó választás lehet.

MEGNÉZEM A ZÖLDDROGÉRIA.HU-N >>>LAVERA KÖRÖMVIRÁGOS GOLYÓS DEZODOR

Jó ár-érték arány: Faith in Nature zöld teás és aloe verás dezodor, alumínium-mentesfaith-in-nature-zold-tea-aloe-vera-aluminium-mentes-dezodor

A Faith in Nature nagyon bevált samponokban, miért ne teljesítenének ugyanilyen jól dezodorként is! Az aloe vera mellett timsót használ, amely csökkenti a verejtékezést, azáltal, hogy összehúzza a nyirokmirigyeket. A fogyasztók körében megoszlanak a vélemények, hogy a természetes timsó, ami valóban alumínium-származék, vajon “káros” alumíniumnak minősül-e. A szakértők többsége, így a Zöldgondoskodás környezetkémikusa is biztonságosnak tartja a timsó alkalmazását. Az aloe vera tartalmán túl, a dezodor tartalmaz még gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású zöld tea kivonatot illetve antibakteriális keserű-narancs kivonatot.

A golyós dezodoroknál megszokott 50 ml-es kiszerelésben kapható. SLS és parabénmentes. Az egyik legjobb ár-érték arányú dezodor.

MEGNÉZEM A ZÖLDDROGÉRIA.HU-N >>>FAITH IN NATURE ZÖLD TEÁS DEZODOR

 

A leghatékonyabb magyar (férfiaknak is): Wise Tree Natural spray női dezodor, alumínium-menteswise-tree-naturals-aluminium-mentes-noi-dezodor

Kiszerelés: spray formátum. Teljesen szagtalan (ami, zavaró lehet, ha egyébként hozzászoktál az illatokhoz).
Több webáruház listázta mint toplista-vezetőt. Kipróbáltam és meglepődtem. Még késő este sem tapasztaltam semmiféle kellemetlen szagot, így engem meggyőzött. Fő összetevője ennek a dezodornak is a hidratáló hatású aloe vera illetve a szódabikarbóna. Tartalmaz még bőrnyugtató kamillakivonatot, fertőtlenítő hatású és antioxidáns teafaolajat és orvosi zsályát is. Az egyetlen aggályos összetevő a benne található szegfűszegolaj, ami ugyan teljesen természetes összetevő, de erősen toxikus, ha nagyobb mennyiséggel érintkezel. A gyártó tájékoztatása szerint, azonban a csak néhány ezredszázalékban van jelen a termékben, ezért biztonsággal alkalmazható. (Arra azért figyelj, hogy ha több terméket is használsz amely Eugenolt tartalmaz, akkor összességében több is juthat a szervezetedbe). Ha érzékeny bőrű vagy, akkor az Eugenol allergén hatása miatt, inkább másik deo-t válassz!

100 ml-es pumpás kiszerelésben kapható, magyar termék és ez az egyik legalacsonyabb árú elérhető natúr dezodor a piacon. SLS, alumínium és parabén-mentes.

KIPRÓBÁLOM A DEZODORT  A ZÖLDDROGÉRIA.HU-N >>> WISE TREE NŐI DEZODOR

A szódabikarbónás stift: Eszterkrém stift dezodorok

Eszterkrém alumínium mentes természetes stift szódabikarbónávalSokak számára a formátum is meghatározó, ezért ajánljuk a kevés stift dezodor egyikét, a hazai manufaktúra, Eszterkrém stift dezodorjait. Szódabikarbónával gátolja a kellemetlen szagok kialakulását, miközben shea vajjal, kakaó vajjal és szezámolajjal ápolja a hónalj érzékeny bőrét, illetve ezek a vajak adják könnyen kenhető, de mégis szilárd állagát. Illatmentes változatban is elérhető, emellett a hölgyeknek levendulás, a friss illatokat kedvelőknek citromfüves illatban ajánljuk.

Nézd meg Eszterkrém természetes, alumínium-mentes stift dezodorjait >>>

Tetszett a cikk? Próbáltad már ezeket a dezodorokat? Neked melyikek váltak be? Szólj hozzá kommentben!Ha igen, kérlek lájkold a baloldali gombokkal! Kövess minket Facebookon vagy iratkozz fel hírlevelünkre, hogy a jövőben minden ilyen tesztünkről azonnal értesülj! Vagy csatlakozz VIP Facebook csoportunkhoz, ahol minden cikkünket megosztjuk!

0 hozzászólás
0

Ezek is érdekelhetnek