Kezdőlap OlajokKozmetikai alapanyagok Mi a retinol? – Ismerd meg ezt az anti-aging összetevőt!

Mi a retinol? – Ismerd meg ezt az anti-aging összetevőt!

Írta: Dia

Mi a retinol? A-vitamin kisokosMi a retinol?

A retinol a ráncok elleni csodafegyver, jelenleg ez számít a bőröregedés elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszközének. Eredetileg pattanások kezelésére szánták, ám fény derült a bőrfiatalító, kellemes „mellékhatásra” is.

Leghatásosabb, ha már a bőr öregedésének megindulása előtt elkezdi valaki alkamazni. Miközben hatása hosszú távon szuper, számos hátránnyal is járhat alkalmazása: fényérzékenysége miatt csak éjszaka vagy fényvédővel javasolt használni. Erősen hámlasztó tulajdonságú, főleg az alkamazás elején, de ez csekély ár a pozitív tulajdonságaiért cserébe.
Akárhány éves vagy, akár vannak már mimikai vagy komolyabb ráncaid, vagy sem, a retinol segíthet! (Ez alól kivételt csupán a terhesség és szoptatás időszaka jelent).

Mi a retinol pontosan? A retinol az A-vitamin primer alkohol formája. Zsírban oldódó vitamin, és nélkülözhetetlen a legtöbb szervünk működése szempontjából, de leginkább csontjainknak, agyunknak és izmainknak van rá szükségük. A természetben megtalálható állati (retinol) és növényi (karotinoid) formában is.

Elsősorban állati eredetű élelmiszerekkel (hal, máj, szív, vese, tojás, tej, vaj) fogyaszthatjuk, de a karotinoidokból (sárgarépa, sütőtök, paradicsom, saláta) is előállítja az A-vitamint a szervezetünk. (Fontos hangsúlyozni, hogy az A-vitamin zsírban oldodó vitaminként túladagolható, ezért érdemes minél több karotinoidot bevinni, abból a testünk annyi A-vitamint állít elő, amennyire ténylegesen szüksége van.)

Ezt az élelmiszerekkel a tápcsatornán keresztül bevitt retinolt azonban nagyrészt a testünk fel is használja az agyunk, a csontjaink, az izmaink regenerálásra, így a bőrünknek nem sok maradna. Viszont helyileg, a bőrön keresztül is képes kifejteni a hatását, így a retinol megfelelő koncentrációban a testünket bekenve is serkenti a bőrsejtjeinket.

Mi a retinol arcbőrre gyakorolt hatása?

A retinol legfontosabb tulajdonságai:

 • A retinol hatására a hámsejtek osztódni kezdenek, ez serkenti a hámréteg cserélődését.
 • Mélyen behatol a bőrrétegekbe, aktiválja a kollagén és elasztin rostokat termelő sejteket, emiatt rugalmasabbá válik a bőr.
 • Erős antioxidásként regenerálja a bőrt, így a hegek kezelésében is hatásos.
 • Pattanások ellen is bevethető, segít a pórusok tisztításában és összehúzásában.
 • A pigmenteket termelő bőrsejteket stimulálja, ezáltal a bőr egyenletesebb színt kap, csökkenti a pigmentfoltok láthatóságát.
 • Gátolja a 17-es kromoszómán levő „aging” öregedési géncsoport működését.
 • Fokozza a bőr vízmegkötő képességét.
 • A bőr PH-ját segít egyensúlyban tartani.

Mi a retinol pontosan? Retinolsav, retinol vagy retinoid?

A retinoidok egy összefoglaló név, az A-vitaminok családját jelöli, melybe beletartozik a retinol, a retinal, a retinolsav és egyéb származékok. Viszont mégis az terjedt el, hogy retinoidok helyett retinoloknak nevezzük a csoport tagjait.

A retinolsav

A tiszta retinolsav (más néven tretinoin) az egyetlen FDA (az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) által is jóváhagyott anti-aging hatóanyag, vagyis olyan követelményeknek felel meg, mint a vényköteles gyógyszerek. A retinolsav is vényköteles, bőrgyógyász írhatja fel.
Ez az egyetlen olyan aktív molekula, ami sejtszinten kommunikál, és „parancsot tud adni” bőrsejteknek. Hatására növekszik a bőr kollagéntermelése, csökkennek a ráncok, simább lesz a bőrfelszín.

A retinol

A retinol nem aktív molekula, de a bőrben lévő enzimek két lépcsőben átalakítják retinolsavvá. Átalakulás után ugyanúgy viselkedik, mint a retinolsav, viszont a retinolsav 10-20-szor koncentráltabb, hatékonyabb.

A retinal

A retinal (más néven Retinaldehyde) egy lépcsőben alakul át retinolsavvá, ez azt is jelenti, hogy hatékonyabb, mint a retinol, de a retinolsavnál kevésbé.

HPR

A HPR (Hydroxypinacolone Retinoate) is aktív molekula, mint a retinolsav, tehát igen hatékony, viszont a bőrre kevésbé jelent irritáló hatást.
A HPR egy új generációs összetevő, nincs még rá annyi kutatás és bizonyíték, de az eddigi tapasztalatok szerint ígéretes hatóanyag.

Retinyl Palmitate

Az egyik leggyengédebb A-vitamin származék, a bőr több lépcsőben alakítja át retinolsavvá, ezért hatása kevésbé átütő, viszont ezzel párhuzamosan kevésbé irritatív is. Érzékeny bőrüeknek jó megoldás lehet.

A retinol alkalmazása

Érdemes a retinolt a koncentrációra ügyelve, fokozatosan bevezetni (akár bőrgyógyász véleményét kikérve), így könnyebben hozzászokik a bőrünk. A retinolt felvihetjük arckrémként vagy a retinolt koncentráltan tartalmazó szérumként is. Hosszú távon érdemes szérumot alkalmazni a megszokott arckrémünk előtt. A lényeg alkalmazásában a fokozatosság, hogy a bőrünk fokozatosan szokjon hozzá a retinolhoz. Eleinte vagy retinolos krémet érdemes választani, vagy ha a szérum mellett döntesz, akkor csak párnaponta alkalmazni, majd kb. 2 hét elteltével növelni az alkalmazás gyakoriságát.
A retinol hatásos lenne a szemkörnyéken is, sőt olyan “mellékhatása” is van, hogy segíthet a milliák eltüntetésében és megelőzésében.
A retinol kiemelten fényérzékeny, egyes formái állatkísérletekben növelték a bőrrák előfordulásának gyakoriságát UV sugárzás hatására, ezért fontos, hogy éjszaka vagy pedig megfelelő fényvédővel kombinálva alkalmazd (az UV sugárzás amúgy is öregíti a bőrt).

Hány éves kortól javasolt a retinol használata?

Mint sok egyéb esetben, a retinolnál is a megelőzés a leghatásosabb. Azaz nem érdemes várni addig, míg megjelennek a ráncok, bőrhibák. A bőrünkben a kollagén mennyisége már a huszas évektől csökken, így már ebben az időszakban is jó, ha elkezdjük a retinolos kezelést, de 30 év felett már szinte kötelező.

Retinol krém vagy szérum?

Felmerülhet benned a kérdés, hogy retinolos krémet vagy szérumot használj-e? A szérumokban a hatóanyagok koncentráltan vannak jelen. Könnyed állaguknak köszönhetően mélyebbre juthatnak a bőrben, a kis adagok is nagy hatékonyságúak. Ezzel szemben a krémek az adott esetben retinoltartalom mellett egyéb összetevőket is tartalmaznak, hidratálják, tápláják a bőrt. Az arckrémre mindenképp szükséged van, de véleményünk szerint a retinol optimális alkalmazása érdekében szérumként érdemes alkalmazni (így az sem probléma, ha a kedvenc arckrémünk pont nem tartalmaz retinolt).
Mi ezért optimálisan azt javasoljuk, hogy éjszakai szérumként alkalmaz retinol szérumot az arcra és a szemkörnyékre.

A retinol nem kívánatos hatásai

A retinolt azért használjuk, hogy beindítsa a hámsejtek cseréjét, ezt meg is teszi, viszont az első időszakban ez okozhat kellemetlen tüneteket is. Számolhatunk bőrpírral, szárazabb bőrrel, enyhe hámlással, viszketéssel, de ez éppen azt jelenti, hogy elkezdett dolgozni a retinol, a tünetek néhány hét alatt elmúlnak és már csak a jótékony hatását érezzük a kezelésnek.
Mivel a retinol hámlaszt, így a friss bőrréteg érzékenyebb lesz a nap sugaraira is. A retinol egyes formái ráadásul gyorsíthatják UV-sugárzás hatására a melanoma képződést. Mindenképpen csak este kenjük fel a retinolt, napközben pedig magas faktoros (SPF 30-50) fényvédőkkel védjük arcunkat!
Az ekcémás, szeborreás, rosaceás, pszoriázisos bőrt irritálhatja.

Retinol használata a terhesség és szoptatás alatt

Terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott a retinol vagy bármilyen egyéb A-vitamin származék! (A többi terhesség alatt kerülendő vegyi anyagról itt olvashatsz!) Bizonyítottan csak a szájon át bevitt retinolsav okozhat problémát a magzatnak, a bőrön keresztül alkalmazva nem egyértelműek a következmények, de jobb ebben az időszakban felfüggeszteni a retinol használatát. Állatkísérletek eredménye alapján a bőrön keresztül felszívódó retinolnak nagyjából a 30-szorosa károsítaná valóban a magzatot – de természetesen az állatok bőre egy az egyben nem hasonlítható össze az emberek bőrével. Szoptatás alatt a csecsemők nagyobb érzékenysége miatt javasolt kerülni a retinolos szérumokat, krémeket. Ebben az időszakban jó szolgálatot tehetnek nekünk olyan olajok, amelyek természetes módon ösztönzik a bőr kollagéntermelését, ilyen olaj pl. a gránátalmamag-olaj.

Milyen a jó retinolos termék?

Számos retinolos termék kapható, ezek összetétele igencsak eltérő lehet, ezért érdemes tanulmányozni az összetevő listát, hogy elkerüld az aggályos összetevőket, amelyek károsíthatják a hormonrendszeredet, netán irritálhatják az arcbőrödet.

 • Ne tartalmazzon hormonkárosító hatású tartósítószert pl. parabént.Különösen gyakran alkalmazzák a szintén hormonkárosító BHA-t vagy BHT-t a retinol szérumokban.
 • Alkoholtól, szintetikus parfümtől, színezéktől mentes legyen.
 • Bár sokan szeretik az illatokat, az arcra és főleg szemkörnyékre szánt terméknél a természetes illatokat, illóolajokat sem javasoljuk, mivel ezek is tartalmazhatnak potenciális allergéneket, irritálhatják a bőrt.

A retinolos termékek esetében a továbbiakra figyelj még:

 • Tüntessék fel pontosan mennyi retinolt tartalmaz. A kevesebb néha több, különösen az elején.
 • Tüntessék fel, miként stabilizálták ezt a meglehetősen instabil összetevőt.

Mi ezt ajánljuk: 0,1%-os Retinol szérum a Medinaturaltól

Medinatural ránctalanító retinol szérum a bőr öregedésének lassítására

A Medinatural retinol szérumja 0,1% retinolt tartalmaz stabilizált formában. A pipettával könnyű a kellő mennyiségben kiadagolni. Rendkívül könnyed, színtelen, folyékony állagú: könnyű eloszlatni a bőrön és gyorsan felszívódik, azaz pár másodperc és már kenheted is a bőrödre az éjszakai krémet. A szemkörnyékre is használható (mivel egyszer sikerült a szemembe cseppentenem elmondhatom, hogy a szemet sem csípi).

A benne található retinol azáltal válik stabillá, hogy lipidekbe van “csomagolva” – ez egyben a bőrirritáció mértékét is csökkenti.  Ami duplán szuper benne, hogy emellett hialuronsavat, antioxidáns E-vitamint és bőrregeneráló centellát (gotu-kola) is tartalmaz. Valószínűleg a hialuronsav hatására, de már pár nap alatt látványos hatást eredményez, pár hét alatt pedig sokkal egyenletesebb, kisimultabb a bőr (ez saját tapasztalat). Számomra már csak bónusz volt, hogy a szem alatti milliák tekintetében is hatásosnak bizonyult.
Itt találod meg a Medinatural retinol szérumját >>>

Érzékenyebb bőrüeknek: Olajgél retinyél palmitate-al

A retinol erősen irritatív tud lenni, ezért vannak olyan érzékeny bőrűek, akiknek a bőre ezt sem viseli el. A retinyl palmitate ugyanúgy kifejti a bőrt megújító, a kollagén termelést serkentő hatását, de kevésbé irritatív. Mivel több lépcsőben alakítja át a bőr retinolsavvá, ezért a hatása is gyengédebb. Mindenesetre azoknak, akiknek a bőrre számára a retinol túl sok, kiváló megoldás lehet. Eszterkrémék mindezt egy olajos szérumba csomagolták, olyan olajokkal kombinálva amelyek maguk is ismertek erős anti-aging hatásukról. A gránátalma-olaj vagy a ligetszépe olaj ugyanúgy antioxidáns, telített zsírsavakkal teli és ösztönzik a bőr saját kollagéntermelését is. Mint minden A-vitamin származékot, ezt is éjszakai használatra ajánljuk, arckrém előtti alkalmazásra. Mivel ezek olajok, itt talán egy leheletnyivel többet kell várni az arckrém felvitele előtt. Itt találod meg az Eszterkrém retinolos olajszérumját >>>

Ha tetszett a cikk és szeretnél újabb cikkeinkről értesülni, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt alább , vagy lájkold a Facebook oldalunkat! Ha érdekel mások véleménye is, akkor csatlakozz a VIP Facebook csoportunkhoz, ahol szakértői tanácsokat kaphatsz! Az Instagram érdekel: kövess minket itt! 

0 hozzászólás
0

Ezek is érdekelhetnek

Leave a Comment