Kezdőlap OlajokKozmetikai alapanyagok Melyik a legjobb hialuronsav?

Melyik a legjobb hialuronsav?

Írta: Dia

Melyik a legjobb hialuronsav?A hialuronsav jelenleg az egyik legnépszerűbb, és legismertebb kozmetikai összetevő. A hialuronsav szót hallva talán sokaknak egy maró kémiai vegyület juthat eszébe, pedig közel sem az, bőrünk és testünk egyik legjobb „barátja” és összetevője. De mit kell tudnod róla és melyik a legjobb hialuronsav?

Mi a hialuronsav?

A hialuronsav a szervezetünk összes szövetében megtalálható molekula. Nagy mennyiségben köti meg a vizet (egyetlen molekula saját súlyának akár ezerszeresét), ezáltal zselészerűvé válik, ezzel egyfajta „kenőanyagként” biztosítja az ízületek, izmok rugalmasságát, terhelhetőségét, a bőrfelszín rugalmasságát.
Az orvostudomány, gyógyszeripar számára fontos terület a hialuronsavval kapcsolatos kutatások végzése, az ortopédiai, szemészeti és bőrápoló termékek kedvelt alapanyaga, de alkalmazzák urológia, fogászati, fül-orr-gégészeti és allergológiai kezelések során is.
Érdekesség, hogy Balázs Endre magyar kutató szabadalmaztatott először nagy tisztaságú hialuronsavat az ’50-es években, melyet szemműtétekhez használtak, de már a ’30-as években is alkalmaztak hialuronsav tartalmú szereket hasonló beavatkozásoknál.
Magas hialurontartalmú szövetekből kinyerhető (ilyen például a kakastaréj), de bakteriális erjesztéssel is előállítható, ezért vegánoknak sem kell tartózkodniuk a hialuronsavtól.

Hialuronsav a szervezetünkben

Szinte az összes sejtünk tartalmaz hialuronsavat, de eltérő mennyiségben és eltérő szerepük van a szervezetünkre. Egy egészséges 70 kg-os felnőtt testben kb. 15 g van belőle, ennek 56%-a a bőrben, 35%-a az izmokban és a csontokban, 9%-a az ízületi folyadékokban, valamint a sejtek közötti állományban található.
Testünk hialuronsav állománya folyamatosan megújul, de az életkor előrehaladtával egyre kevesebb termelődik, ezért fontos kérdés a pótlása. Bőrünk feszeségéhez, hidratáltságához alapvetően hozzájárul a bőrben található hialuronsav.

A hialuronsav arcra, arcbőrre gyakorolt hatása

Az emberi testben a hialuronsav legnagyobb koncentrációban a bőrben van jelen, így nagy hatással van a következőkre:

  • Hidratálja a bőrt.
  • Fokozza a bőr természetes vízmegtartó képességét.
  • Rugalmasabbá, feszesebbé teszi a bőrt.
  • Csökkenti a ráncok megjelenését, illetve mélységét.
  • Elősegíti a sebgyógyulást.
  • Enyhíti a napégést.
  • Gyorsítja a herpeszes megbetegedés gyógyulását.
  • Gyulladáscsökkentő hatású.
  • Teltebbé teszi az ajkakat.

A hialuronsav mennyisége szervezetünkben körülbelül a 30-as éveinktől csökken, így annak pótlását már ebben az életkorban érdemes elkezdeni.
A hialuronsav bevihető krémek, szérumok, injekció és belsőleg étrendkiegészítők formájában is.

Hialuronsav és a molekulasúly

A felhasználni kívánt hialuronsav molekulasúlya fontos és összetett kérdés, így választ adhat arra melyik a legjobb hialuronsav.
A hialuronsav ismétlődő egységekből felépülő (polimer) molekula, ez azt jelenti, hogy különböző molekulasúlyokkal létezik, ezeket nagy, közepes és alapcsony molekúlasúlyúaknak nevezzük. Ezek eltérő méretű molekulák, így a bőr rétegeibe is más mértékben tudnak bejutni.
A bőr belsőbb rétegeibe a kisebb molekulasúlyú tud bejutni, viszont a nagyobb molekulasúlyúnak nagyobb a vízfelvevőképessége. Éppen ezért szükség van a mélyebben felszívódó kis molekulasúlyú, a bőr külső rétegét hidratáló, nagy vízfelvevőképességű nagy molekulasúlyú és a bőr védőrétegét erősítő közepes molekulasúlyú hialuronokra is.
Ezért ha egy kozmetikum hialuronsavat tartalmaz, az örömteli, de még jobb ha külön jelölik, hogy többféle molekulasulyú hialuronsav található a termékben: így nemcsak a bőr minden rétegébe eljut a hialuronsav.

A hiauloronsav főbb formái

A hialuronsav (Hyaluronic Acid) mellett annak a sóját, a nátrium-hialuronátot (Sodium Hyaluronate) is gyakran alkalmazzák, mert sóként stabilabb, könnyebben formulázható, de ugyanolyan hatásos.
A „keresztkötött” hialuronsav (Hyaluronate Crosspolymer) a „normál” hialuronsavból összekapcsolt láncolat, aminek még többedszerese, akár ötszöröse a vízmegkötő képessége és a hidratáló hatása is hosszabban tart, valamint segíti a víz és a vízben oldódó aktív összetevők felszívódását.
A hidrolizált hialuron (Hydrolyzed Hyaluronic Acid) alacsony molekulasúlyának köszönhetően a bőr mélyebb rétegeibe hatolva hosszan tartóan regenerálja, hidratálja azt, kisimítja a finom ráncokat
Hidratáló és antioxidáns hatásuk miatt a természetes eredetű hialuronok közé tartozó rezgőgomba-kivonat (Tremella Fuciformis) és tengeri eredetű Pseudoalteromonas Exopolysaccharides is fontos kozmetikai összetevő.
A hialuron elővegyületei pedig a bőr saját hialuron termelését serkentik.

Melyik a legjobb hialuronsav?

Az, hogy egy kozmetikumban van hialuronsav, jó, de messze nem elegendő. Érdemes a címke mögé nézni és tanulmányozni az adott termék pontos összetevő listáját. Előny, ha a termékt többféle molakulasúlyu hialuronsavat tartalmaz illetve érdemes arra figyelni, hol helyezkedik el az összetevő listán. Minél előrébb kerül, annál nagyobb mennyiségben van jelen. A tanulmányok kimutatták, hogy a 0,1% körüli hialuronsavat tartalmazó szérumok napi használatával jelentős javulás érhető a bőr hidratációjában, rugalmasságában, és a ráncok eltüntetésében. Fontos kiemelni,hogy sajnos a napi használatra szükség van, mivel a hialuronsav gyorsan lebomlik, ezért a szérumokkal/krémekkel elért javulás csak akkor tartható fenn, ha folyamatosan biztosítod az utánpótlást.

A hialuronsav beépülésére a legjobb, ha hialuronsavas szérumot alkalmazol naponta egyszer. A hialuronsavas szérum koncentráltan tartamaz hialuronsavat, így nagymértékben hozzájárulhat a bőr hidratációjának növeléséhez, a ráncok mélységének csökkentéséhez. A legjobb hialuronsavas szérumokról hamarosan érkezik cikkünk, de hialuronsavas kezdőként ezt a szérumot ajánlom a figyelmedbe

Soins 1,5%-os hialuronsav szérum kétféle molekulasúllyal

legjobb-hialuronsav-szerumA magyar Soins hialuronsav széruma kifejezetten a hidratációról gondoskodik: teljesen olajmentes, így fiatalabb, problémás bőrön is bátran használható. 1,5 % kétféle molekulatömegű hialuronsavat tartalmaz, így ilyen értelemben ideális összetételű. A 1,5% ráadásul bőségesen elegendő a kívánt hatás eléréséhez a fentebb idézet kutatás alapján. Könnyen felszívódik, a legnagyobb melegben is könnyedén használható reggel és este egyaránt. Enyhe illatát nem fényérzékeny grapefruit olaj adja, hozzáadott parfümöt nem tartalmaz. A legérzékenyebb bőrön is bátran használható. A hialuronsav hatása mellett feszesítő tengeri alga kivonatot és a petyhüdtség ellen küzdő glikolipideket is tartalmaz.  Mindent tud, sőt talán még többet is, amit egy hialuronsav szérumnak tudnia kell.

Itt találod meg >>>

Ha tetszett a cikk és szeretnél újabb cikkeinkről értesülni, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt alább , vagy lájkold a Facebook oldalunkat! Ha érdekel mások véleménye is, akkor csatlakozz a VIP Facebook csoportunkhoz, ahol szakértői tanácsokat kaphatsz! Az Instagram érdekel: kövess minket itt! 

0 hozzászólás
0

Ezek is érdekelhetnek

Leave a Comment